Lumina lina-Tudor Arghezi

Trimis la data: 2008-10-09 Materia: Romana Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 10
Autor: Larisa Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Poezia “Lumină lină”, face parte din volumul “Cuvinte potrivite”(1927).
Tudor Arghezi se aşează in cartea liricii noastre imediat după Eminescu.In poeziile sale,el a cântat gândurile,aspiraţiile şi sentimentele omului,setea de absolut,dorinţa de libertate şi de cunoaştere dar şi lumea copilăriei şi universul micilor viţuitoare.

Poezia “Lumină lină” este o artă poetică(ars poetica-latină)=poezie in care autorul işi exprimă concepţia despre soarta artistului, despre,despre setea de absolut.

Ideea de lumină cu sensul de aspiraţie către inalt apare incă din titlu.Deşi intâmplarea povestită are un final dramatic(albina moare),lumina lină sugerează un sentiment de impăcare.Sacrificiul făcut a fost in scopul realizării unui ideal măreţ.

Albina ucisă este simbolul sacrificiului in slujba unei meniri:”sarcina chemării te-a ucis”.Implicat sufleteşte in drama şi in destinul ei,poetul i se adresează direct prin construcţiile in vocativ “uşoară zburătoare” şi “frumoasa mea albină”.Autorul işi exprimă uimirea faţă de această situaţie nefirească in care se află mica vietate: ”zăcând aici şi nu dormind intr-un polen de floare”.

Poezia conţine şi alte metafore(simboluri): “vântul de la stup”=drumul lipsit de riscuri, “drumul cel inalt”=aspiraţia către absolut, “plasa verde a zilei”=bazardul,drumul cu riscuri.

Meditând asupra destinulu ei fragil,poetul i se adresează direct(observăm acest lucru din folosirea persoanei a 2-a: “te-ai aruncat”,”ţi le rup”,”te prăbuşişi”).Poetul slăveşte fapta ei vrednică de admiraţie mai ales că,murind ea strânge la piept comoara ucigaşă.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.