Lumina si culoare - eseu

Trimis la data: 2007-10-15 Materia: Fizica Nivel: Gimnaziu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 3067
Autor: Daniel Plescanu Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lumina este stimulul care acţionând asupra retinei din ochi produce la omul sănătos senzaţia vizuală.
Deci, lumina ar fi o entitate specifică omului poate şi a animalelor care posedă „retină în ochi”. Cam subţirică definiţia.
Natura fizică a luminii este ceva mai substanţial definită:
Fizic, lumina este o radiaţie electromagnetică; pentru a fi percepută de om ea trebuie să aibă anumite caracteristici.

Deci sunt în drept să revin cu întrebarea: Ce este LUMINA?, de astă dată cu întrebări suplimentare cauzate de lămuririle date de Wikipedia:
• Este Lumina specifică omului ?
• Ce vedem noi oare ca stimul al luminii pe retina noastră?
• Dacă lumina este specifică omului, ce sens are Fotosinteza pusă în evidenţă de regnul vegetal sub acţiunea luminii?
Nu mă consider Einstein ca să am intuiţia necesară de a răspunde la întrebările de mai sus, dar măcar le pun în discuţie.

Ca entitate ce nu poate fi definită logic (complet şi precis) fiecare grup de meseriaşi sau artişti ar putea să o definească potrivit cu preocupări şi simţăminte.
Fizicienii s-au exprimat: Lumina este o radiaţie electromagnetică însoţită de particule materiale numite fotoni.
Un biolog ar spune: Lumina este sursa de OXIGEN creat de plante în folosul celorlalte vieţuitoare.
Un preot ar predica: Uitaţi-vă în jur ca să vedeţi minunatele picturi realizate de Dumnezeu prin lumina făcută în prima zi a creaţiei sale.
Eu, fără a fi poet sau pictor aş defini-o: Lumina este cel mai mare dar făcut de natură pentru a-i putea admira frumuseţile.

Lumina nu are sens decât în legătură cu antonimul ei întunericul. Este lumină când nu este întuneric şi viceversa.
Când este lumină? Biblia ne spune că Dumnezeu a stabilit în a treia zi a facerii doi luminători pe cer, Soarele pentru zi şi Luna pentru noapte. Este întuneric când nici unul dintre cei 2 luminători nu se află pe cer. Omul, copiind natura şi-a creat şi alţi luminători, începând cu focul care reuşea să disperseze local întunericul.
Astăzi există o întreagă suită de surse luminoase între care soarele deţine locul de frunte (cea mai intensă şi strălucitoare sursă) iar candela, numită şi lumânare cea mai slabă, considerată ca unitate de măsură.

Radiaţiile ondulatorii, dintre care face parte şi lumina din punct de vedre fizic generează, în totalitatea sa spectrul electromagnetic:
Rază gamma | Rază X | Ultraviolet | Spectru vizibil | Infraroşu | Radiaţie Terahertz | Microundă | Unde radio

În care spectrul vizibil ocupă o mică parte.
În spectrul vizibil (pentru om, căci diferite animale au un spectru puţin diferit, cu incluziuni în ultraviolet) au fost puse în evidenţă culorile:
Violet | Albastru | Verde | Galben | Portocaliu | Roşu adică culorile curcubeului.

Amestecul culorilor spectrale dau aşa numita lumină albă.
Lumina, inclusiv lumina albă, nu poate fi văzută. Ştim că este lumină în aceea că natura sau câmpul nostru vizual capătă forme şi culori. Numai în condiţii speciale (camera obscură cu ceaţă) putem vizualiza razele de lumină. Drept exemplu dau o imaginea publicată de Wikipedia.

Lumină alba descompusă în culori cu ajutorul unei prisme transparente. Un fascicul de lumină albă intră în prismă din partea dreaptă şi după două refracţii iese prin partea stângă cu o orientare diferită, separat în culorile curcubeului. În această fotografie se mai pot observa şi cel puţin două reflexii.

În consecinţă lumina este (de natură ondulatorie cu fotoni) şi totuşi nu este (cică ar fi doar o senzaţie a omului). Ce ţi-e şi cu ştiinţa asta!
Ce este clar este că nu poate fi văzută deşi este suportul senzaţiei vizuale la om ca şi la alte animale.

Cap 2. Lumini colorate

Lumina albă, care este şi simultan nu este, conţine (se poate descompune într-) o bogată gamă cromatică, adică de culori. Lumina solară se descompune întotdeauna în aceleaşi culori spectrale numite si curcubeu. Aceste culori pot fi uneori văzute pe cer, de regulă după ploaie şi, popular, anunţă vremea bună ce va să vină. Nu întâmplător spectrul solar este aproape identic cu spectrul heliului (un element chimic gazos cu simbolul chimic He, identificat în masa solară).
Fiecare element chimic colorează flacără prin care arde într-o culoare specifică. Are deci un spectru cromatic care este întotdeauna acelaşi.
Spre deosebire de lumina albă definită drept amestec a mai multor lumini, să le zicem colorate, există noţiunea de lumină monocromatică adică de o culoare unică. Spectrele elementelor chimice nu conţin lumini monocromatice ci mici benzi în diferitele zone cromatice. Galbenul specific al elementului sodiu (Na) ester diferit de galbenul existent în spectrul heliului.

Dar să lăsăm teoria pentru teoreticieni. Noi ne vom ocupa numai de ceea ce este sau nu nou sub soare. Soarele este şi va rămâne veşnic sursa de lumină de bază.
Dacă soarele nu ne stă la dispoziţie, noaptea de exemplu, trebuie să folosim altă sursă de lumină. Aprindem becul cu incandescenţă. Lumina acestuia nu este la fel cu lumina solară, deşi Edison sa străduit să fie cât mai apropiată prin materialul ales pentru filament. Pentru un ochi exersat, un tablou pictat în natură (deci sub soare) va arăta altfel sub lumina becului.
În consecinţă albul luminii albe nu este acelaşi pentru toate sursele de lumină. Impropriu acest alb a fost uneori definit prin temperatura de culoare, noţiune întâlnită în legătură cu becurile fluorescente.
Cert este că fiecare sursă de lumină are un conţinut propriu de lumini colorate. Vom vedea ceva mai târziu importanţa acestei afirmaţii.

Cap.3 Culoarea
Culoarea este o proprietate esenţială pentru anumite materiale denumite coloranţi sau vopsele. De culori se ocupă o însemnată ramură a chimiei industriale. Se ştie că, prin amestec, se pot obţine o infinitate de culori şi nuanţe.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.