Luna - tratare generala

Trimis la data: 2004-11-06
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 12
Autor: Dariana Enache
Dimensiune: 18kb
Voturi: 101
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fără îndoială, încă din zorii antropogenezei cerul a nedumerit, a neliniştit şi de ce nu, a încântat. Cerul în sine, cu miliardele lui de stele, dar mai ales Soarele şi Luna, care au intrat în viaţa omului prin mit şi simbol, printr-o arzătoare dorinţă de a le şti rostul şi de a le şi apropia.
Mai aproape de noi, „astrul nopţii” avea să fie primul corp ceresc pe care geniul uman a reuşit să-l cucerească chiar la el acasă, devenind, în viitor, şi rampă de lansare spre lumina infinită a Cosmosului.

Primele relatări despre Lună aparţin literaturii de fabulaţie, începuturile de fapt ale genului „science fiction” şi anume cartea „Istorie adevărată” a lui Lucian din Samosata (Siria de astăzi), scriitor care a trăit în secolul II e.n. Luna nu apare aici decât ca fundal pe care ajunge autorul cu un grup de pământeni şi unde selenarii erau în război cu năvălitorii din Soare.

Cu 14 secole mai târziu se scrie o a doua carte ştiinţifico-fantastică, în obiectiv fiind, de asemenea, Luna. De data aceasta autorul ei este un astronom şi anume Johanes Kepler (1571-1630) cel care în 1609 reuşise să stabilească legile de mişcare a planetelor şi în special faptul că deplasarea lor nu se face după cercuri cum presupusese Copernic, ci după elipse.

Om de ştiinţă fiind, cartea lui Kepler, intitulată „Somnium” („Un vis”), oferă de data aceasta, cu anticipaţie, o serie de date exacte nu numai asupra Lunii dar chiar şi asupra dificultăţilor zborurilor extraterestre. Sunt interesante în acest sens intuiţiile marelui astronom privind rigorile climatice ale Lunii, date de diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte, lipsa atmosferei în spaţiul de dincolo de Pământ, precum şi fenomenele de suprasolicitare şi imponderabilitate resimţite de călători în timpul zborurilor. Apoi Galileo Galilei(1564-1642), care inventase luneta îşi apropiase Luna, pe care observase deja munţi, mări şi văi, apropiate ca formă de relieful terestru.

O figură importantă a Astronomiei după Galilei şi mai ales în ceea ce priveşte cunoaşterea Lunii este cea a învăţatului polonez Jean Hevelius(1611-1687), care a trăit şi lucrat la Gdansk. El şi-a consacrat mulţi ani de observaţii Lunii, datele fiind sintetizate în cartea „Selenografia(1647)”; atlasul care însoţeşte lucrarea cuprinde gravuri ale autorului în care apare relieful satelitului cu multe dintre denumirile de munţi şi mări date de Hevelius şi rămase definitiv în geografia selenară. De asemenea Isaac Newton(1642-1727) descoperă legea atracţiei universale, precum şi legea a treia a mecanicii, respectiv acţiunea şi reacţiunea, ultima cunoscută deja şi experimentată încă din secolul II e.n.

Adevăraţii pionieri ai rachetelor purtătoare sunt însă Conrad Haas din Sibiu, preconizatorul rachetelor în trepte şi a stabilizatoarelor deltoidale, „visătorul” din Kaluga, K. E. Ţiolkovski(1857-1935), considerat părintele astronauticii, apoi teoreticienii şi-n acelaşi timp experimentatorii de rachete, ardeleanul Herman Oberth(1894-1980) şi americanul R. Goddard(1882-1945), şi, în fine, Werner von Braun(1912-1977), elevul şi colaboratorul lui H. Oberth, constructorul uneia din cele mai puternice rachete cunoscute, „Saturn” şi S.P. Koroliov(1906-1966), proiectantul rachetelor sovietice „Vostok”. Cu ceea ce au gîndit şi au realizat aceşti înaintaşi, era cosmică este inaugurată odată cu primul „Sputnik”, lansat de specialiştii sovietici la 4 octombrie 1957, şi apoi zborul epocal a lui I.

Gagarin(1934-1968) din 12 aprilie 1961, primul om care a privit Pământul din afara spaţiului terestru. Odată gravitaţia învinsă, primul gând al omului avea să fie explorarea Lunii, americanii punând la punct proiectul Apollo, iar sovieticii seria de staţii automate Luna. Proiectul Apollo cu aselenizare de echipaj uman a fost precedat însă de programe de pregătire prin intermediul staţiilor automate(Ranger, Lunar Orbiter, Surveyor) sau vehicule cu echipaj care au efectuat zboruri circumlunare şi inclusiv simulări privind coborârea pe Lună.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.