Lupta clerului si a credinciosilor din Transilvania pentru apararea ortodoxiei

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.09 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Am relatat imprejurarile in care au avut loc dureroasa dezbinare bisericeasca a romanilor ortodocsi transilvaneni in jurul anului 1700. La scurt timp dupa savarsirea acestei dezbinari, clerul si credinciosii care imbratisasera uniatia si-au dat seama ca toate promisiunile facute de imparatul din Viena in ceea ce priveste imbunatatirea starii lor materiale nu erau decat vorbe goale. Isi dadeau seama acum ca prin "unire", erau amenintati sa-si piarda legea stramoseasca. Drept aceea, dupa anul 1701 a inceput lupta impotriva uniatiei (cazul brasovenilor si fagarasenilor), deci si lupta pentru refacerea unitatii bisericesti. Ea a durat timp foarte indelungat, fiind purtata cu mult curaj si staruinta de preoti si credinciosi deopotriva, ei infruntand temnite, batai si chiar moarte muceniceasca, din dorinta fierbinte de a-si pastra credinta ortodoxa.
Visarion Sarai. De fapt, marile framantari si lupte impotriva uniatiei au inceput abia in anul 1744, cand a venit in Transilvania calugarul Visarion Sarai, caci pana atunci, ce-a mai mare parte a poporului roman n-a observat nici o schimbare a "legii". Visarion Serai s-a nascut in Bosnia (se pare, intr-o familie de vlahi). Calugarit de patriarhul Ierusalimului, s-a asezat intr-o manastire din Slavonia, unde a fost hirotonit preot. A calatorit apoi la Muntele Athos, Locurile Sfinte, Venetia si Viena. In 1744 a venit in Banat si in Transilvania ca sa lupte impotriva uniatiei. El predica peste tot si indemna pe romanii ortodocsi sa-si pastreze dreapta credinta. A strabatut in felul acesta diferite localitati de pe Valea Muresului, in partile Lipovei, Devei, Orastiei, Alba-Iuliei, pana la Saliste (langa Sibiu), reusind sa intoarca mai multe sate de la uniatie. Intre Saliste si Sibiu a fost arestat si dus la Sibiu. Anchetat de autoritatile austriece din Sibiu, a fost trimis de aici in inchisoarea din Deva, ca in cele din urma sa fie aruncat in fioroasa inchisoare din Kufstein, in Austria. Acolo se crede ca a si murit, ca sfant marturisitor pentru Ortodoxie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.