Lupul de stepa de Hermann Hesse

Trimis la data: 2008-09-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.78 / 10
Downloads: 13
Autor: Denisa S.
Dimensiune: 7kb
Voturi: 27
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lupul de stepa de Hermann Hesse
“Lupul de stepa” este zecelea roman al lui Hermann Hesse, roman ce combina elemente autobiografice cu elemente fantastice. Romanul publicat in anul 1927 si numit dupa singuraticul lup de stepa sau “canis lupus” , reflecta in mare parte o profunda criza interioara a personajului anilor ’20. Cartea se prezinta ca un manuscris al protagonistului, pe nume Harry Haller, ce poate fi inteles ca un pseudonim al autorului insusi, deoarece Hesse afirma: „Aproape toate prozele pe care le-am scris sunt biografii ale sufletului”.
Lupul de stepa de Hermann Hesse
Lupul de stepa relatează un conflict spiritual, o dramă care nu-şi află locul în lumea exterioară, ci in sufletul protagonistului. Eroul este prezentat la inceput in plina framantare interioara, singur, se simte ajuns la capatul disperarii si este tentat de gandul sinuciderii. Plimbandu-se ratacit si fara tinta prin oras el intalneste o persoana care facea reclama „teatrului magic” si care ii da o carte cu titlul „Tratat despre lupul de stepa”. Aceste tratat este citat in intregime in cartea sa, pe masura ce este citit de personajul, Harry. Pe masura ce Harry aprofundeaza in lectura tratatului respectiv, el incepe sa recunoasca cele doua naturi ale sale: una „inaltatoare”, spirituala, umana si cealalata este „decazuta”, animalica, ca a unui „lup de stepa”.

Lupul de stepa de Hermann Hesse
Personajul este surprins intr-o lupta existentiala, traind o dedublare, fiind revoltat si neimpacat asupra trairilor si ideilor sale contratictorii.

El cade prizonier propriilor sale emotii, ganduri, si neintelesuri. Cade intr-o disperare tacuta prin faptul ca nu poate asocia si nici elimina „fetele” sufletului sau. Astfel ajunge in imposibilitatea de a vedea lucrurile care ii ridica pe ceilalti, nu se intereseaza de acele amanunte care altora le defineste fericirea. Intra in aceasta stare de cadere spirituala, vede in lume o imagine a prostiei, a vulgaritatii si a instrainarii.

Dupa ce este rascolit interior de continutul tratatului citit, Harry se intalneste a doua zi cu un vechi prieten academician care il invita acasa la el. Harry este dezgustat de mentalitatea nationalista a prietenului sau si il jigneste pe acesta prin criticile aduse unui tablou al lui Goethe facut de sotia sa. In acest context el considera ca ideile sale nu sunt pentru lumea obisnuita de zi cu zi. Il incearca ganduri de sinucidere pentru cand va ajunge acasa, dar amana oarecum intoarcerea sa prin intalnirea cu o femeie Hermine, care ii recunoaste starea de disperare in care se afla.

Conversatia sa cu aceasta femeie este purtata distant, el punand in ridicol aceasta plangere de mila in care a cazut ceea ce ii aduce o neasteptata impacare, destindere. Hermine ii promite lui Harry si alte intalniri cu scopul de a-l „invata sa traiasca”, el supunandu-i-se in tot ce spunea.

In saptamanile ce au urmat intalnirii lor, Harry este introdus de catre Heromine in „lumea burgheza”. Il invata sa danseze, il pune in contact cu consumul ocazional al narcoticelor, ii gaseste o amanta, si il invata sa se conformeze acestei vieti care era de neinteles pentru el. Cu fermitate si cochetarii intelepte, curtezana il ajuta sa descopere – sau poate sa redescopere – farmecul banalului si fericita uitare pe care ti-o ofera senzualitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.