METODA ANALIZEI DOCUMENTELOR

Trimis la data: 2011-03-01
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.16 / 10
Downloads: 21
Autor: Yoly
Dimensiune: 22kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Analiza documentelor este o alta metoda utilizata de sociologie, aplicata nu la realitatea sociala in sine, ci la o imagine a ei. Noi urmarim sa precizam o problema fundamentala: cum anume se investigheaza cu metoda in cauza. Legitimitatea analizei documentelor rezida in faptul ca documentele sunt produsul activitatii umane si ca urmare ele incorporeaza o anumita cantitate de informatie despre fapte sau fenomene sociale din perioada in care au fost produse. Intelegem prin document orice obiect material realizat de om, capabil sa inmagazineze o anumita informatie despre un fapt social: o unealta, o cladire, un poem, un ziar, un drum, o simfonie etc. Dar, pentru sociolog nu toate documentele au aceeasi relevanta, deci in realitate sfera lor este mult mai redusa. In limbajul comun, termenul de document, are, in principal, sensul de act oficial prin care poate fi probat un fapt, poate fi recunoscut un drept sau stabilita o obligatie.
Intr-unele din documentele mentionate, informatia este cuantificata, dar in altele - nu. Revenim la clasificare din punctul de vedere al cuantificarii informatiei.

A. Documente cifrice
Documente cifrice, publice, oficiale
Aceste documente sunt de fapt rapoarte sau informatii cantitative, deci, numerice sau cifrice. In aceasta categorie intra:
- recensamintele (populatie, animale, locuinte, etc.);
- statistica starii civile;
- cartografii si urbarii (registre oficiale de proprietate
funciara);
- actele administrative;
- dari de seama statistice;
- balanta cheltuielilor si incasarilor.

A.1. Recensamantul populatiei
Urmareste inregistrarea populatiei la un moment dat impreuna cu o serie de caracteristici demografice si socio- economice: domiciliul (rezidenta), varsta, sex, stare civila, cetatenia, religia, instruirea, locul de munca, ocupatia, categoria sociala etc.

Caracteristicile recensamantului
a)este initiat de autoritatea administrativa pe baza de lege;
b)cuprinde intreg teritoriul national-statal (recensamantul general) sau anumite zone precis delimitate (recensamant partial)

c)se inregistreaza situatia la un moment dat, determinat, acelasi pentru toata populatia cuprinsa in recensamant (momentul critic al recensamantului este ziua decretata, ora zero).
d)chiar daca inregistrarea dureaza mai multe zile, totdeauna se are in vedere situatia din momentul critic al recensamantului, asigurandu-se, astfel, simultaneitatea inregistrarii;

e)inregistrarea populatiei se face pe baza unei metodologii unice.
O limita a recensamintelor rezulta din caracterul lor static, ceea ce inseamna ca pe masura ce ne indepartam de momentul critic al inregistrarii pot surveni diferente greu de estimat. Chiar intervalul de 10 ani pentru efectuarea recensamantului este destul de mare.

A.2. Alte documente cifrice publice, oficiale
Alaturi de recensamant, statisticile economice, culturale, juridice etc. sunt indispensabile.

Astfel, Anuarul statistic al Romaniei cuprinde date despre:
1 date generale (pozitia geografica, frontiere, cursuri de apa etc.);
2 populatia (sex, varsta, mediu rezidential, pe judete);
3 indicatori sintetici ai dezvoltarii economiei
4 forta de munca;
5 date statistice sectoriale (industrie, agricultura, turism, etc.);
6 investitii, constructii, transporturi;
7 comert (intern si extern);
8 invatamant, stiinta, arta, cultura, sanatate
La nivelul firmelor si intreprinderilor se intalnesc Dari de seama statistice (documente de evidenta si gestiune).

A.3. Documente cifrice publice neoficiale
In carti, ziare sau reviste sunt publicate date statistice de interes sociologic. Publicarea rezultatelor statistice in anumite cercetari sociologice (tabele, grafice, indici si indicatori) sunt documente cifrice publice, dar neoficiale.

Acolo unde nu exista documente publice oficiale sau daca sunt, ele nu conving, sociologii efectueaza micro-recensaminte.
Publicarea rezultatelor sociologice bazate pe micro-recensaminte genereaza documente cifrice publice, neoficiale.

O alta metoda este aceea a "reunirii informatorilor autorizati" (dar neoficiali), mai ales in sate mici, unde unele persoane care cunosc bine satul, pot oferi informatii "autorizate". Aceste "informatii autorizate" pot suplini micro-recensamintele.

A.4. Documente cifrice personale - oficiale sau neoficiale
Astfel de documente sunt mai rar utilizate in cercetarea sociologica. Dar, atunci cand pot fi colectionate in numar suficient, ele constituie o sursa de informatii extrem de valoroase.

Deciziile de incadrare, de retribuire, listele de venituri ale familiei, bugete de familie - ca documente cifrice personale neoficiale pot furniza informatii dintre cele mai semnificative, referitoare la calitatea vietii, la evolutia ei.

B. Documente necifrice
B.1. Documente scrise necifrice
Acestea sunt donatoare de informatii (surse de date) scrise dar care nu sunt exprimate cifric, deci nu sunt statistice. Aceste documente pot fi:
a)publice (interesand intreaga comunitate sau societate);
b)personale (intereseaza doar persoana);

Documentele scrise publice (necifrice) pot fi oficiale sau neoficiale.
Documentele istorice, poruncile domnesti, actele vistieriei, rapoartele consulare sau registrele de vama servesc la reconstituirea trecutului, chiar daca, asa cum se exprima Nicolae Iorga (Adevar si gresala in scrierea istoriei, 1935): "Actele publice nu sunt facute pentru a-ti spune adevarul, ci pentru a sustine un interes...ele s-au scris intr-o atmosfera de intense, de care nu poate scapa cine a redactat."

Pentru vechile forme de viata sociala, in afara documentelor oficiale mentionate, actele breslelor, actele judecatoresti ofera numeroase informatii privind raporturile de proprietate, organizarea activitatilor economice, a muncii, tehnicile.

Viata comunitatilor rurale din vechime poate fi studiata prin apelul la informatiile oferite de "actele de improprietarire" sau "invoielilor agricole", "acte de arenda" etc.

B.2. Documente necifrice publice, neoficiale
Acest tip de documente sunt o sursa bogata de informatii, mai ales pentru societatile alfabetizate, dar chiar si acum cand Galaxia Marconi este in expansiune.
- presa scrisa, cartile
- audio
- audiovizuala
- afisele, reclamele, publicitatea
- dischete, casete.

Monografiile de judete, localitati, sunt surse exceptionale de informare (Scoala Monografica de la Bucuresti, a prof. Dimitrie Gusti a marcat un pionierat mondial in metoda monografica).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.