Macroeconomie

Trimis la data: 2003-09-27 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Liliana Zincu Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Analiza macroeconomiei
Pentru a studia creşterea economica avem nevoie de o disciplina separata numita macroeconomie, deoarece exista forte care afectează economia in ansamblu ,care nu pot fi intelese complet sau ,simplu prin analizarea pieţelor si produselor individuale.

Astfel macroeconomia studiază modul in care se comporta economia in lini generale , fara a se oprii asupra nenumăratelor detalii.Macroeconomia se ocupa in general de comportamentul agregatelor economice ,cum ar fi produsul naţional ,investiţiilor totale si exporturilor întregi economii.

In macroeconomie observam gama larga de oportunitati si de dificultati cu care se confrunta economia in ansamblu.Privite la nivel macroeconomic,activităţile economice trec prin stări succesive de:creştere;dezvoltare;stagnare;criza
Pentru o analiza macroeconomica a economiei,economişti studiază si compara anumiţii indicatori .

In baza acestor indicatori starea macroeconomica curenta a unei naţiuni poate fi destul de complet descrisa de :
nivelul si rata creşterii producţiei totale si per persoana
gradul de ocupare a forţei de munca:rata şomajului;rata inflaţiei;rata dobânzii
valoarea externa a monedei naţionale balanţa de plaţii
Producţia si venitul

Cea mai reprezentativa măsura a nivelului naţional global al activităţilor economice este valoarea producţiei sale de bunuri si servicii ,numita produs naţional.In cele din urma analizând ca valoarea produsa trebuie sa aparţină cuiva sub forma unui drept de proprietate, produsul naţional este egal cu revendicările asupra venitului total generate de producţia de bunuri si serviciu.

Aşadar in studiul produsului naţional intra si studiul venitului naţional.
In consecinţa o schema a venitului si cheltuielor naţionale se prezintă ca un flux cicular care arata modul in care producţia naţionala generează profituri-salarii,profituri si rente astfel incat aceiaşi activitate de producţie va forma venituri de valoare echivalenta.

Venitul naţional si produsul national sunt concepte importante. Daca ele cresc ,situatia nationala sa imbunatateste.
Timpurile bune sunt asociate cu perioadele in care venitul national si produsul national sunt in crestere.Perioadele proaste sunt asociate cu cele in care cei doi indicatori scad.

Marimile venitului national si prodului national deriva dintr-un sustem de conturi numit sistemul conturilor nationale(SCN).
SCN ofera informatii cu privire la urmatorii indicatori macroeconomici de rezultate :produsul intern brut PIB;produsul national brut PNB
produsul intern net PIN;produsul natioanl net PNN;venitul national VN
Conturile au o structura logica avand la baza ideea conform caruia ori de cate ori se realizeaza un anumit produs national el genereaza o valoare echivalenta de venit national.

Pentru a produce la nivelu capacitatii sale potentiale ,economia trebuie sa asigure utilizarea deplina a resurselor disponibile.Indicatorul cel mai frecvent utilizat in analiza tendintei in a rezultatelor macroeconomice este produsul intern brut.

PIB potential reprezinta cel mai ridicat nivel al productiiei ce se poate obtine in mod continu, la un nivel stabil al preturilor si in conditiile mentinerii ratei naturale a somajului.

In economie intalnim trei forme a rezultatului PIB:
prin determinarea productiei finale este numit PIB exprimat prin productie. (metoda productiei)

cand este calculat prin adunarea tuturor veniturilor generate de productie ,el este numit PIB exprimat prin venituri.(metoda veniturilor)prin insumarea fiecararei compontente a productiiei finale rezultatul este numit PIB exprimat prin cheltuiieli.(metoda cheltuielilor).

Metoda productiei de calcul al PIB consta in detreminarea productiei finale produse in tara intr-o anumita perioada.
Productia nationala sau produsul national este corelata cu suma tututor productiilor realizate in economia nationala de catre firme si organizatii guvernamentale .

Insa nu putem aduna pur si simplu, toate productiile unitatiilor economice individuale pentru a obtine productia nationala deoarece productia unei firme poate fi inputul altei firme .

Majoritatea produselor moderne fabricate contin multe inputuri fabricate .Ex:un fabricant de automobile va avea sute de furnizori de componente.
Productia apare in trepte .Unele firme realizeaza productii utilizate ca inputuri de alte firme, iar aceste alte firme produc bunuri care sunt utilizate drept inputuri de alte firme.

Valoare totala a productiei unei firme este valoare bruta a productiei sale .
Pentru o evaluare corecta a productiei finale avem doua cai:
-prima cale,prin insumarea numai a valorii produselor finale
-a doua cale,prin insumarea numai a valorii pe care fiecare unitate rezidenta o adauga succesiv pana la vanzarea produsului final.In ambele variante se ajunge la acelasi rezultat din exemplu urmator presupanad ca bunul final este painea produsa si vanduta consumatorilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.