Madame Bovary de Gustave Flaubert - rezumat

Trimis la data: 2008-10-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 18
Autor: Miky_91
Dimensiune: 6kb
Voturi: 93
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Madame Bovary - Gustave Flaubert"
La ferma Bertaux o cunoaşte pe Emma, fiica lui moş Rouault, la care Charles venise sa-i ingrijeasca piciorul ranit. In scurta vreme Heloise moare şi Charles vede in Emma soţia pe care şi-ar dori-o. Moş Rouault işi da consimţamantul şi, odata cu venirea primaverii, cei doi se casatoresc.
"Madame Bovary - Gustave Flaubert"
"Madame Bovary - Gustave Flaubert"

Proaspat casatoriţi se instaleaza la Tostes, unde incep o viaţa monotona. Emma fusese crescuta la şcoala de maici, unde, pe langa carţile de rugaciuni, citise pe nerasuflate romane sentimentale aduse de spalatoreasa.

"Madame Bovary - Gustave Flaubert"
Pasiunea pentru aceste lecturi i-a alimentat imaginaţia romanţioasa, iar ea a inceput sa aştepte ca şi realitatea sa-i ofere aceleaşi exaltari ca şi universul descoperit in carţile citite. Dupa ce paraseşte manastirea şi se intoarce la ferma tatalui sau, se plictiseşte curind de viaţa fara surprize de la Bertaux şi ajunge chiar sa regrete ca a plecat de la maici.

"Madame Bovary - Gustave Flaubert"
In acest timp il cunoaşte pe Charles Bovary, iar Emma crede ca a gasit iubitul pe care il aşteptase atat. Dar viaţa eterna pe care o incepe la Tostes i se pare insuportabila şi descopera cu uimire ca pasiunea pe care o aşteptase e departe de a se implini.

"Madame Bovary - Gustave Flaubert"
Charles nu e nici pe departe barbatul la care a visat, nu se pricepe perfect la toate, nu o iniţiaza in ceea ce-şi inchipuise ca sunt tainele şi subtilitaţile pasiunii şi ale vieţii. Un singur eveniment important: balul de la Vaubyessard, unde sunt invitaţi. Emma descopera aici cu exaltare o atmosfera şi o lume pentru care se crede facuta. Amintirea balului şi o tabachera gasita acolo ii vor umple apoi mare parte a gandurilor.

Viaţa pe care o duce sfarşeşte prin a o imbolnavi şi Charles ia hotarirea sa se mute in alta parte. Cand pornesc spre Yonville l’Abbaye, unde alesesera sa plece , Emma e insarcinata. Ii intampina cei care vor deveni obişnuiţii casei lor: Homais, farmacistul, credincios progresului ştiinţific, care vinde reţete pe cont propriu, preotul Bournisien, veşnic angajat in discuţii contradictorii cu Homais, doamna Lefrancois, vaduva, stapana hanului “Leul de aur”, Binet, dupa punctualitatea caruia işi puteau fixa ceasurile, şi Leon Depuis, secretar la notariat cu care Emma işi descopera de la inceput o mulţime de afinitaţi.

Dupa ce Emma da naştere unei fetiţe pe care o va numi Berthe, relaţia dintre ea şi Leon incepe sa fie tot mai apropiata, ei petrecand mult timp impreuna, in lungi discuţii ce vadesc aceeaşi dorinţa de a trai in alta lume decat cea pe care o au.

Indragostit de ea fara speranţa, fara sa ştie ca şi ea ii impartaşeşte sentimentele, Leon se hotaraşte sa plece la aris. Dupa plecarea lui, ea cade intr-o apatie din care doar intalnirea cu Rodolphe Boulanger, la expoziţia de toamna din Yonville, o mai poate scoate. Acesta un desavarşit seducator, inteligent şi foarte bogat, decide s-o aiba pe Emma. Şi o va avea.

Copleşind familia doctorului cu atenţii, ajunge un vizitator obişnuit al lor şi inţelege imediat ca are in faţa o prada sigura. In timpul unei plimbari calare in doi, Emma, biruita, ii cedeaza şi de atunci intalnirile lor vor fi centrul intregii sale existenţe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.