Maduva spinarii

Trimis la data: 2004-07-20
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.40 / 10
Downloads: 1907
Autor: Padure C. Daniela
Dimensiune: 9kb
Voturi: 96
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Maduva spinarii este organul nevraxial situat in canalul rahidian. Are forma unei tije cilindrice usor turite dorsoventral, cu diametrul de 1 cm si o lungime de aproximativ 45 cm. In dreptul vertebrei atlas se continua cu bulbul rahidian si se termina la nivelul celei de 2 a vertebre lombare printr-un con terminal. Acesta se continua cu un filament numit filum terminale, care se fixeaza de cocis. Desi se termina la nivelul cele de a 2 a vertebre lombare, maduva prezinta , pe langa regiunile cervicala, toracala, lombara si o regiune sacrala. Aceste regiuni nu corespund topografiei coloanei vertebrale, deoarece maduva este mai scurta decat canalul medular.
Universitatea Pitesti
Facultatea de Istorie, Filosofie si Jurnalism
Sectia – PsihologieREFERAT
NEUROPSIHOLOGIE

ENACHE M. DANIELA ELENA
Psihologie – anul I, gr a- V –a , sgr. 10


Maduva spinarii
Maduva spinarii este organul nevraxial situat in canalul rahidian. Are forma unei tije cilindrice usor turite dorsoventral, cu diametrul de 1 cm si o lungime de aproximativ 45 cm. In dreptul vertebrei atlas se continua cu bulbul rahidian si se termina la nivelul celei de 2 a vertebre lombare printr-un con terminal. Acesta se continua cu un filament numit filum terminale, care se fixeaza de cocis. Desi se termina la nivelul cele de a 2 a vertebre lombare, maduva prezinta , pe langa regiunile cervicala, toracala, lombara si o regiune sacrala. Aceste regiuni nu corespund topografiei coloanei vertebrale, deoarece maduva este mai scurta decat canalul medular.
In regiunea cervicala cat si in cea lombara a maduvei esxista anumite umflaturi, respectiv, intumescentia cervicalis si intumescentia lumbalis. Aceste umflaturi reprezinta zonele in care sunt concentrate numerosi neuroni care alcatuiesc nuclei de origine ai nervilor rahidieni.
In lungul maduvei, pe linia mediana anterioara se afla un sant larg si adanc, numit santul median anterior ( fisura mediana anterioara ) , iar pe linia mediana postrioara se afla un sant median posterior, mai putin adanc, dar care se continua in substanta medulara cu un sept posterior. De o parte si de alta a santului anterior exista cate un sant lateral posterior . La nivelul santurilor anterioare parasesc maduva, radacinle anterioare ale nervilor rahidieni, iar la nivelul santurilor laterale posterioare patrund in maduva radacinilor posterioare ale acestor nervi.
Maduva spinarii este alcatuita din substanta censuie situata central si din substanta alba periferica.

Substanta cenusie

Are pe sectiune forma literei H, fiinda alcatuita din doua mase laterale leagte intre ele printr-o comisura cenusie. Masele laterale de subsatnta cenusie prezinta cate o prelungire anterioara, cate una laterala mica si cate o prelungire posterioara numite respectiv, coarne anterioare, laterale si posterioare.
Coarnele anterioare sunt mai voluminoase de cat cele posterioare, dar acestea se apropie mai mult de santul lateral corespunzator, fiind mai lungi.
Comisura cenisie este strabatuta longitudinal de un canal numit canalul ependimar care comunica cu ventriculul IV din bulbul rahidian. Substanta cenusie contine de o parte si de cealalta cate 5 nuclei nervosi importanti: anterior cate un nucleu motor somatic, ce intra in alcatuirea coarnelor, posterior cate un nucleu de ascociatie somatic care constituie coarnele posterioare, la baza coarnelor posterioare cate un nucleu somaticvegetativ ce alcatyuieste coarnmele laterale, iar pe fata interna a coarnelor posterioare cate un nucleu de ascociatie somatic care constituie in ansamblu pe verticala asa numita coloana a lui Clarke. Toti acesti nuclei sunt alcatuiti din neuroni multipolari:
somatici motori - in coarnele anterioare
vegetaivi de asociatie - in coarnele laterlale
somatici de ascociatie - in ceilalti nuclei.

Comisura cenusie este alcatuita din neuroni vegetativi si din fibre nervoase de asociatie , reprezentand axoni ai neuronilor de asociatie din coarnele posterioare si din nucleii lui Bechtrev.
Ansamblul nucleilor dintr-un metamer medular impreuna cu ganglionii nervosa situati pa traiectul fibrelor nervului rahidian corespunzatormetamerului respective, constituie un centru nervos medular. Exista 31 de centri medulari: 8 cervicali, 5 lombari, 5 sacrali, 12 dorsali si unul coccigian. Centrii medulari reprezinta originea nervilor rahidieni iar prin intermediul lor se realizeaza reflexele medulare.

Substanta alba

Substanta alba a maduvei este reprezentata prin cordoanele anterioare, laterale si posterioare cat si prin comisura alba.Cordoanele sunt constituite din fasciculul fundamental si din tractusuri. Tractusurile ce intra in constitutia cordoanelor medulare sunt alcatuiti din axoni ai neuronilor din difriti nuclei medulari sau ai altor etaje nevraxiale.
Fasciculul fundamental, situat in imediata apropiere a substantei cenusii , intra si in constitutia tuturor cordoanelor si este alactuit din axoni ai unora din neuronii somatici de asociatie din coarenele posterioare care merg catre centrii nervosi medulari ai altor etaje.

Cordoanele anterioare: sunt situate intre santul anterior si coarnele laterale. La alcatuirea lor participa fasciculul fundamental si tractusurile: spiotalamic ventral , corticospinal anterior si vestibulospinal.

Cordoanele laterale sunt situate intre coarnele anterioare si cele posterioare. Sunt alcatuite din fascilulul fundamental si tractusurile: spinotalamic lateral, spinocerebelos anterior, spinocerebelos posterior, corticospinal lateral, tectospinal, rubrospinal si olivospinal.

Cordoanele posterioare sunt situate intre coarenele posteriaore si septul posterior. Tractusurile care il alcatuiesc sunt: cele spinobulbare si Fasciculul fundamental.


Comisura alba este situata intre fundul santului lateral anterior si comisura cenusie si face legatura intre cordoanele anterioare medulare si este alcatuita din axoni ai fasciculului pyramidal direct care se incruciseaza la nivelul maduvei.
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.