Maduva spinarii

Trimis la data: 2009-02-12
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.71 / 10
Downloads: 1850
Autor: Enciu Elena
Dimensiune: 9kb
Voturi: 56
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Maduva spinarii are forma de cordon cilindric usor turtit in sens antero-posterior (sagital),astfel ca diametrul transversal depaseste cu putin diametrul antero-posterior.Se gaseste situate in canalul vertebral,format din suprapunerea orificiilor vertebrale,pe care insa nu-l ocupa in intregime.Maduva spinarii
Maduva spinarii- Lungimea maduvei este de 43-45cm cu variatii individuale.Limita superioara a maduvei corespunde gaurii occipitale prin care canalul vertebral comunica in sus cu cavitatea craniana sau emergentei primului nerv spinal (C1),iar limita inferioara se afla in dreptul vertebrei L2.Faptul ca maduva isi are limita inferioara in dreptul vertebrei L2 se explica prin ritmul de crestere al coloanei vertebrale mai rapid decat cel al maduvei.

Maduva spinarii - Tot din aceasta cauza,radacinile nervilor spinali,lombari si sacrali au o directie oblica in jos.Maduva spinarii nu ocupa toata grosimea canalului vertebral.Intre peretele osos al vertebrelor si maduva se afla cele trei membrane ale meningelor vertebrale care asigura protectia si nutritia maduvei.

Sub vertebra L2,maduva se prelungeste cu conul medular,iar acesta cu filum terminale,care ajunge la coccis pe fata posterioara a celei de-a doua vertebre coccigiene.De o parte si de alta a conului medular si a filumului terminale,nervii lombari si sacral,cu directie aproape verticala,formeaza “coada de cal”.

Aspectul exterior al maduvei
In drepul regiunilor cervicala si lombara,maduva prezinta doua regiuni mai voluminoase,intumescenta cervicala si,respective,lombara,ce corespund membrelor (prima,plexului brachial,secunda,plexului lombar si sacral).Intumescenta cervicala se afla in dreptul vertebrelor C4-T2,iar cea lombara in dreptul vertebrelor T9-L2.

La suprafata maduvei se observa o serie de santuri:anterior sip e linia mediana,un sant mai adanc,numit fisura mediana;posterior,pe linia mediana,se observa santul medial dorsal,mai putin adanc decat fisura mediana si continuat in maduva de septul median posterior,format din celule gliale;lateral de fisura mediana se observa santurile ventrolaterale,prin care ies radacinile anterioare ale nervilor spinali;lateral de santul median dorsal se afla santurile dorsolaterale,prin care intra radacinile posterioare ale nervilor spinali.In maduva toracala superioara si cervicala,intre santurile medio-dorsal si dorso-lateral apar santurile intermediare,de la care pleaca profund,in cordoanele posterioare,septul intermediar,care separa fasciculul gracilis de fasciculul cuneat.

Meningele spinale
Este alcatuit din trei membrane de protectie care invelesc maduva.La nivelul gaurii occipitale,meningele spinale se continua cu meningele cerebrale.Membrana exterioara se numeste dura mater.Are o structura lamelara fibroasa,rezistenta si este separate de peretii canalului vertebral prin spatial epidural in care se afla tesut conjunctiv si gras,cat si vene multiplu anastomozate.Superior,la nivelul gaurii occipitale,se continua cu dura mater craniana.Inferior se termina in fund de sac,in care sunt adapostite filum terminale si coada de cal.Sub vertebra S2,filum terminale,impreuna cu invelisul dural cu care vine in contact,formeaza ligamentul coccigian.

Arahnoida are o structura conjunctiva si este separata de dura mater prin spatial subdural si de pia mater prin spatiul subrahnoidian,care contine lichidul cefalorahidian (LRC).Pia mater sau meningele vascular este o membrana conjunctivo-vasculara,cu rol nutritiv,care inveleste maduva de care adera intim,patrunzand in santuri si fisuri.In grosimea ei se gasesc numeroase vase arteriale si nervi,in special simpatici.Prelungirile piale patrund,impreuna cu ramurile arteriale,in substanta nervoasa,participand la construirea barierei hematoencefalice.
Structura maduvei spinarii

Maduva este formata din substanta cenusie dispusa in centru,avand aspectul literei “H”,si substanta alba,la periferie,sub forma de cordoane (funicule).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.