Maduva spinarii-Medulla spinalis

Trimis la data: 2004-05-17 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1820
Autor: Corina Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Maduva spinarii-Medulla spinalis şi-a păstrat organizarea metamerică fiind alcătuită din mai multe segmente suprapuse, fiecare dintre ele inervând schematic un teritoriu cutanat (dermatomer), muscular (miomer) şi visceral. Macroscopic metameria este indicată de locul de origine în succesiune regulată, al perechilor de nervi spinali. Toate neuromerele funcţionează ca un tot sub acţiunea coordonatoare şi controlul centrilor superiori.

Aşezare şi raporturi. Adăpostită în canalul vertebral, măduva spinării are ca limită superioară un plan orizontal care trece pe marginea superioară a arcului posterior al atlasului, iar ca limită inferioară un plan orizontal care trece prin discul separator dintre prima şi a doua vertebră lombară. Lungimea ei este în medie de 43 cm la femeie şi 45 cm la bărbat. Măduva nu ocupă în întregime lungimea şi lărgimea canalului vertebral.

În lărgime măduva este separată de pereţii osoşi ai canalului printr-un spaţiu perimedular, împărţit prin prezenţa membranelor medulare de înveliş, meningele, într-un spaţiu epidural (cavum epidurale) cuprins intre peretele osos şi dura mater, un spaţiu subdura; virtual situat între dura mater şi arahnoidă şi un spaţiu subcrahnoidian (cavum subarachnoideale) cuprins între arahnoidă şi pia mater în care se găseşte lichidul cerebrospinal (liquor cerebrospinalis).

În lungime, din cauză că măduva se termină la nivelul L2, nu există o corespondenţă între segmentele medulare şi cele ale coloanei vertebrale: măduva cervicală (pars cervicalis) se întinde până la vertebra C6, măduva toracică (pars thoracica) până la T9, măduva lombară (pars lumbalisj până la vertebra T11, iar măduva sacro-coccigiană până la L2.

Ca o consecinţă, rădăcinile nervilor spinali care se îndreaptă spre orificiile intervertebrale pentru a părăsi canalul vertebral iau o direcţie cu atât mai oblică caudal cu cit distanta dintre neuromerul de origine şi orificiul intervertebral de acelaşi număr, este mai mare.

Astfel, în regiunea cervicală inferioară diferenţa este de două vertebre, în regiunea toracică superioară de trei vertebre, în regiunea toracică inferioară de patru vertebre, în regiunea lombară inferioară de cinci vertebre, iar în regiunea coccigiană de 11 vertebre.

Aşa se explică de ce începând din regiunea toracică inferioară rădăcinile devin din ce în ce mai lungi, distanta intre originile lor foarte mică şi de ce sînt nevoite să se apropie una de alta de aşa manieră incit ajung să acopere şi să ascundă conul medular şi filum terminale, luând dispoziţia numită în "coadă de cal".

Configuraţia externă. Măduva are înfăţişarea unui cilindru plin, uşor turtit în sens anteroposterior. În dreptul regiunilor cervicală între C3-4-D1-2 şi lombară între D10-L1, măduva prezintă două regiuni mai voluminoase, intumescenţa cervicală (intumescentia cervicalis) şi infumescenţa lombară (intumescentia lumbalis), ce corespund rădăcinilor membrelor şi plexurilor brahial şi lombar. Intumescenta lombară se termină cu conul medular (conus medullaris) continuat cu filum terminale, segment rudimentar al măduvei.

Filum terminale prezintă un segment superior înconjurat de cele trei membrane meningeale, având pe faţa laterală câteva fascicule de fibre nervoase, care probabil reprezintă rădăcinile nervilor coccigieni 2 şi 3 şi un segment inferior fuzionat cu dura mater ce se întinde până pe fata dorsală a primei vertebre coccigiene. Canalul centrnl (canalis centralis) medular se continuă în filum terminale pe o distanţă de 5-6 mm, apoi se dilată formând ventriculul terminal (ventriculus terminalis).

Faţa anterioarăa măduvei prezintă pe linia mediană un şanţ larg şi adânc, fisura mediană (fissura mediana), în pro¬funzimea căruia se vede comisura albă (commissura alba). În această fisură, într-o pâslă de ţesut conjunctiv pial (linea splendens), se găsesc arterele perforante, ramuri ale arterei spinale anterioare.

De o parte şi de alta a fisurii se găsesc cordoanele anterioare medulare drept şi stâng (funiculus anterior), ce se întind lateral până la şantul lateral ventral, locul de emergenţă a rădăcinilor anterioare ale nervilor spinali.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.