Mafia - un mit sau o realitate?

Trimis la data: 2007-12-20 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 904
Autor: Iulian nicoale Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul mafia este explicat ca însemnând o organizaţie teroristă secretă din Sicilia şi S.U.A. care tinde să se substituie puterii publice printr-o formă primitivă de judecată şi de pedeapsă exercitată în favoarea unor persoane private.Tot acest termen mai este descris şi ca fiind un grup sau o asociaţie de persoane unite pentru a-şi satisface prin orice mijloace interesele private, chiar împotriva celor publice.
Din prima explicaţie se deduce că primele forme ale mafiei au apărut în Sicilia şi in S.U.A..Oare cine este întemeietorul mafiei? Câte organizaţii de acest fel exista în prezent pe planetă? Sunt întrebări la care nu se ştie dacă se va gasi răspunsul.

Mafia - un mit sau o realitate?În general cunoscută până în secolul XIX ca organizaţie de origine siciliană, care devine între timp o organizaţie internaţională cu activităţi criminale.Termenul de "mafia" şi "cosa nostra" definesc de fapt aceiaşi organizaţie.Termenul mafia era la început un termen difuz, care a început să se contureze mai mult prin anul 1990 când au fost asasinaţi judecătorii italieni Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino."La acest proces s-a format o imagine mai clară despre structură şi lista şefilor mafiei (familiei cosa nostra) internaţionale." a declarat membrul ex-mafiot Tommaso Buscetta.

În vorbirea curentă, când se foloseşte termenul de "mafie" se subînţelege orice "organizaţie criminală" lucru absolut greşit.Trebuie făcută o diferenţiere între termenul istoric al mafiei care nu are nici o legătură cu alte organizaţii criminale care caută să ocupe o poziţie economică şi politică în societate, ca de exemplu "mafia rusă", "mafia turcă", etc.

ETIMOLOGIE.Mafia - un mit sau o realitate?
După o legendă siciliană, organizarea mafiei şi răzvrătirea siciliană împotriva ocupaţiei franceze, a fost declanşată, când un soldat francez, în timpul vecerniei (slujbei religioase) ar fi violat o siciliancă.Mama fetei ar fi strigat pe stradă Ma fia! Ma fia! (fica mea - în dialect sicilian vechi).
Acest incident ar fi dus la izgonirea dinastiei de Anjou din Sicilia.

O altă variantă vehiculată este cea care pretinde că în jurul anului 1282, în timpul ocupaţiei franceze, împotriva domniei sângeroase a lui Carol I Anjou, ţăranii sicilieni s-ar fi organizat, într-o grupare numită MAFIA.Numele provenind de la stigătul de luptă al grupării "morte alla Francia, Italia anela" traducându-se "moarte Franţei, Italia strigă".

MAFIA ŞI CRIMINALITATEA ORGANIZATĂ
Mafia se deosebeşte de celelalte forme de criminalitate organizată, prin structură, mafia are origine siciliană, fiind bazată pe aşa numita familie (fraţie), care de fapt nu este o familie propriu-zisă, ci o organizaţie ierarhică a membrilor de origine siciliană, fiind obligaţi să respecte un codex familial.

Mafia - un mit sau o realitate?Cei care nu respectă aceste legi sunt pedepsiţi prin metode deosebit de brutale, ajungându-se până la asasinarea acestora.Fiecare familie mafiotă are un lider, care poate avea la rândul său un lider suprem (capo di tutti capi), membrii familiei fiind obligaţi la o supunere oarbă faţă de lideri.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.