Mai presus decat omul

Trimis la data: 2006-02-17
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 326
Autor: Irina Pascu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omul, cocoţat cu îngâmfare pe treapta cea mai de sus a evoluţiei, este specia superioară. Corect ? Greşit ! Orice poate să facă omul, un animal poate să facă şi mai bine. Dacă credeţi că realizările tehnologiei umane sunt nemaipomenite, aşteptaţi să vedeţi ce poate face Mama Natură. Adevărul e că multe dintre adaptările uimitoare ale lumii animale sfidează înţelegerea omului. Cândva, ne aşteptam ca partea elementară a vieţii să fie foarte simplă.
Cu alte cuvinte, noi, oamenii, avem limitele noastre, însă Natura este un adevărat geniu, în a cărui operă ne putem căuta inspiraţia. Putem plagia fără ruşine ideile sale, transpunându-le rudimentar în diverse şmecherii mecanice. Aţi remarcat că elicopterul seamănă cu o libelulă ? Sau că bombardierul invizibil imită un cameleon.

Arhitecţii umani nici nu se pot compara cu termitele. Comparat cu un muşuroi de termite, un zgârie-nori este categoric sub standard. Muşuroaiele de termite au până la 7,5 metri înălţime. Pentru oameni, echivalentul ar fi un zgârie-nori înalt de 9,6 kilometri. Unele muşuroaie rezistă aproape un secol. Secretul durabilităţii este materialul de construcţie unic: pământ amestecat cu saliva termitelor.

Tehnologia cu infrasunete detectează mişcările Pământului, avertizând asupra activităţii seismice şi salvând astfel mii de vieţi. Dar, pentru un elefant, acest mecanism este ceva natural. Culmea ironiei, cândva se credea că elefanţii au auzul slab. Cu nişte urechi atât de mari, s-ar fi zis că natura a făcut o glumă proastă.

De fapt, elefanţii utilizează structuri sonore avansate, care le permit să comunice prin infrasunete la mari distanţe. Nu numai că elefanţii aud şi, după cum cred mulţi cercetători, chiar simt infrasunetele, ci le şi emit. Pe lângă obişnuitele sunete de trompetă perceptibile de către urechea umană, ei au şi un al doilea limbaj, secret, folosit pentru comunicarea la mare distanţă.

Dacă sunteţi un pescar în căutare de complimente, renunţaţi. În materie de pricepere şi ingeniozitate, nici nu vă comparaţi cu incredibilul peşte-capcană din Hawaii. Când vânează peştii cu care se hrăneşte, peştele-capcană stă nemişcat, cu excepţia înotătoarei dorsale. Datorită unui desen natural abil, această înotătoare seamănă cu un peştişor mic şi neajutorat, cu gură şi ochi.

Urmează apoi un dans abil, în care peştele-capcană îşi mişcă înotătoarea astfel încât să pară că “peştişorul” închide şi deschide gura. Înotătoarea însăşi devine transparentă, cu excepţia extremităţii superioare, care devine roşie, pentru a completa falsa imagine a unui alt peşte. Pentru peştii din jur, capcana pare o pradă uşoară. Iată însă că prădătorul care se apropie se trezeşte prins între maxilarele prăzii râvnite şi devine el însuşi o pradă.

Pe scara evoluţiei, peştele-capcană este incredibil de evoluat. Acest sofisticat mod de a-şi atrage prada este ghidat de un sistem de “programare” extraordinar de complex, derulat la nivel molecular, care întrece cu mult cel mai performant program de computer

Delfinul
Delfinul este considerat un animal foarte inteligent, urmatorul in ordine dupa om. Delfinul poate nu numai sa imite semnele facute de oameni dar poate sa le integreze intr-un context mai larg.

De exemplu, daca gesturile facute de dresor sunt gesturi care sugereaza saltul urmat de salut, atunci delfinul intelege ca trebuie sa sara si apoi sa salute publicul. Totusi, desi delfinii par a intelege usor gesturile ei nu par a avea abilitati de a asocia o actiune cu un mesaj simbolic.

În general, prin inteligentă întelegem facultatea atribuită în special omului prin intermediul căreia acesta este capabil să înteleagă usor, să sesizeze esentialul, să rezolve situatii sau probleme noi.
Putem deci vorbi de o inteligentă a animalelor, cu precădere a delfinilor? Desi stim ceea ce în general întelegem prin inteligentă, o definire exactă a ei este greu de realizat. Se ivesc astfel de probleme dacă se încearcă definirea ei de asemenea manieră încât să suporte comparatie validă între diferite specii de mamifere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.