Maica Domnului

Trimis la data: 2014-01-27
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 33
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Diana deaconu
Dimensiune: 2837kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sfanta Fecioara Maria, ca una care s-a invrednicit de cinstea exceptionala de a naste cu trup pe Fiul lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii, este venerata in cultul ortodox ca cea dintai si cea mai mare dintre toti sfintii, fiind 'Mai cinstita decat heruvimii si mai preamarita fara de asemanare decat serafimii". De aceea, cinstirea care se da Mariei in crestinism (ortodox, catolic, anglican) se numeste in termeni teologici supravenerare sau preacinstire .
Maica Domnului sau Fecioara Maria decedata probabil in Ierusalim, azi Israel sau Efes, azi Turcia) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform protoevangheliei dupa Iacob a fost fiica lui Ioachim si Ana. Conform Noului Testament, in momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret.

Cinstirea ei a fost inaugurata de insusi ingerul Gabriel, care trimis de DumAZnezeu sa vesteasca Fecioarei din Nazaret ca ea va naste pe Mesia, a salutat-o cu cuvintele : "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei " (Luca I, 28). Elisabeta, mama Sfantului Ioan Botezatorul, o intampina pe Feciora Maria cu acelasi salut cinstitor(cand Sf. Fecioara o viziteaza, dupa vestirea ingerului) : "Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pintecelui tau" (Luca I, 42).

In traditia crestina (ortodoxa, catolica, anglicana si luterana) precum si in cea musulmana, a ramas prin minune fecioara in timpul conceperii si nasterii lui Iisus.Sarbatorile Maicii Domnului. Rugaciuni, cantari, canoane.In luna Ianuarie nu este nicio sarbatoare speciala inchinata Maicii Domnului, dar slujba de la "Taierea imprejur a Domnului" care cade intotdeauna la o saptamana dupa Nasterea Domnului, adica in ziua de 1 ianuarie, are cantari deosebite adresate ei:

"Cine va putea sa destainuie zamislirea ta, cea mai presus de cuvant?
Ca ai nascut pe Dumnezeu cu trup, Preasfanta.
Cel ce S-a aratat noua, tuturor, Mantuitor". Si iarasi:
"Tie, ceea ce ai nascut pe Hristos, Ziditorul tuturor, strigam:
Bucura-te, curata! Bucura-te, ceea ce ai rasarit noua lumina!
Bucura-te, ceea ce ai incaput pre Dumnezeu, Cel neincaput"!

Iar la cantarea a 6-a, Maica Domnului este comparata cu rugul care nu se mistuia din Muntele Sinai: "Rugul, cel ce s-a impreunat fara de ardere cu focul in Sinai, mai inainte te-a inchipuit pe tine Maica pururea Fecioara, nenuntita. Nascatoare de Dumnezeu. Marie".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.