Maitreyi - Mircea Eliade

Trimis la data: 2020-05-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.01 / 10
Downloads: 0
Autor: elisadaniela
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mircea Eliade a fost un istoric al religiilor, scriitor, filozof, dar si profesor la Universitatea din Chicago.
De mic copil a prezentat o pasiune pentru carti, scris, desi avea o vedere slaba, fapt care-l ingrijora pe tatal sau, din cate se spune.
Autor a 30 de volume stiintifice, opere literare si eseuri filosofice traduse in 18 limbi si a cca. 1200 de articole si recenzii cu o tematica variata, opera lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fara a lua in calcul jurnalele sale intime sau manuscrisele. Este membru post-mortem al Academiei Romane din 1990.

Personalitate complexa si multilateral dezvoltata, Eliade era mereu in cautare de lucruri, culturi noi, de a cunoaste cat mai mult din tot ceea ce-l inconjura. A studiat limbile straine, stiintele naturii, ocultismul, antropologia si, bineinteles, istoria religiilor lumii pe care a sintetizat-o in consacratele sale volume : Istoria idelilor si credintelor religioase. Este interesat si de filozofie ca toti marii intelectuali si studiaza lucrarile lui Vasile Conta, Marcus Aurelius si Epictet.
Astfel filozofia indiana devine o mare pasiune a acestuia, iar in data de 20 nov. 1928 face o lunga calatorie in India. Cu ajutorul unei burse particulare incepe studiul limbii sanscrite si invatacu Suredranath Dasgupta, in Calcutta. Aici o cunoaste si pe celebra Maitreyi, care-i devine muza si inspiratie in romanul cu acelasi nume.

Romanul "Maitreyi", aparut in 1933, face parte din literatura interbelica si ilustreaza epicul pur, in spiritul lui Andre Gide, care creeaza eroul lucid, dominat de dorinta cunoasterii de sine, care-si ordoneaza epic experientele traite ("Mircea El iade este cea mai integrala si servila Intrupare a gideismului in literatura noastra" - George Calinescu

"Maitreyi" este un roman exotic si un roman al autenticitatii, in care se imbina mai multe specii literare: jurnalul, eseul, reportajul si naratiunea Ia persoana I.

Geneza romanului in 1928, Mircea Eliade trimite o cerere de bursa pentru studii de filozofie orientala in India, primeste o invitatie de a studia cu ilustrul filozof Dasgupta si pleaca la Universitatea din Calcutta, unde invata sanscrita si studiaza filozofia hindusa, locuind o vreme in casa profesorului, unde o cunoaste pe fiica acestuia, Maitreyi. Mircea Eliade consemneaza intr-un jurnal faptele, intamplarile, experienta traita in India si acesta sta la baza viitoarei creatii epice, "Maitreyi", in care autorul esentializeaza mitul iubirii si motivul cuplului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.