Maitreyi - comentariu

Trimis la data: 2011-06-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 8.62 / 10
Downloads: 3624
Autor: RTYUI
Dimensiune: 25kb
Voturi: 101
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul AsMaitreyiAs a aparut in 1933 si face parte din opera de tinerete a autorului. Acest roman este unul al experietei dar si un roman cu caracter subiectiv deoarece autorul valorifica elemente autobiografice, respectiv o poveste de dragoste traita de autor alaturi de profesorul Dasgupta, gazda lui din India. Insa aceasta creatie este si
un roman al autenticitatii si unul exotic.Fiind un roman ce lasa impresia autenticitatii el utilizeaza confesiunea personajului narator, relatarea la persoana I, introspectia, autoanaliza lucida.
De aceea romanul acesta e un amestec de jurnal intim si naratiune retrospectiva, sustinuta de utilizarea tehnicii
narative moderne. Un alt element ce confera autenticitate romanului este lipsa podoabelor artistice.

Tema romanului o constituie povestea de dragoste nefericita traita de cuplul de indragostiti Allan si Maitreyi, o
poveste plasata intr-un decor exotic. Intalnim in roman un conflict exterior dar si unul interior. Un conflict exterior
dintre Allan si bengalezul Narandra Sen iar cel interior trait de Allan dintre intimitatea iubirii si luciditatea
autoanalizei.

Iubind-o pe Maitreyi, el descopera deopotriva lumea tainica a Indiei dar si fata iubirii adevarate.Allan afla mult mai tarziu de adevarata intentie a lui Narandra Sen dupa ce la inceput crezuse ca acesta vrea sa-l casatoreasca cu fiica sa. Aceasta impresie se modifica in momentul in care merge cu un tanar ziarist francez in casa familiei Sen pentru a scrie o carte despre India.

Cand Maitreyi vine sa-l viziteze la spital cu tatal ei, Allan se simte tulburat de prezenta fetei desi nu-si explica
motivul. In momentul in care se muta in casa lui Sen, Allan recepteaza realitatea ca om eruropean si este convins
ca la mijloc e un complot al familiei ce incurajeaza apropierea de Maitreyi.

In primele luni Allan nu se gandeste la dragoste dar se simte atras de misterul fetei. Floarea rosie pe care Maitreyi i-o ofera lui Allan declanseaza involuntar seductia care continua in biblioteca, jocul cartilor mai apoi jocul privirilor , al mainilor si al picioarelor.
Desi initial eroul isi neaga sentimentele, Allan se lasa prins de mrejele jocului fetei traversand toate etapele iubirii: la inceput nu o iubeste, apoi prezenta ei il tulbura, il fascineaza, il amuza pe urma urmeaza suferinta.

Prin aceste etape Allan parcurge drumul cunoasterii prin Eros avand-o ca initiatoare pe Maitreyi. El se muleaza dupa preferintele fetei gata sa-si abandoneze religia si sa treaca la hinduism crezand ca asa se va putea casatorii cu Maitreyi.

In romanul de fata asistam la o confruntare de mentalitati, diferenta dintre ele fiind pusa in evidenta de conceptia celor doi tineri. Finalul romanului demonstreaza ca fericirea indragostitilor nu dureaza mult deoarece Ciabu tradeaza involuntar secretul acestora. Drept urmare Sen il alunga pe Allan este momentul in care acesta constientizeaza ca o casatorie cu Maitreyi e imposibila .

Aceasta ruptura aduce multa suferinta in familia Sen: tatal orbeste, Ciabu moare in urma unei crize de nebunie iar Maitreyi se simte vinovata de toate acestea.In incercarea de a-l gasi pe Allan, ea se ofera unui vanzator de fructe insa sacrificiul ei e inutil. Maitreyi
proiecteaza in toate aceste imprejurimi fiinta iubitului, numindu-l soare, cer, floare, etc.Finalul e tragic si pentru Allan. Disperat, el rataceste pe strazile Calcuttei apoi se retrage in Himalaya pentru o
dezintozicatie sentimentala unde spera sa gaseasca purficarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.