Maitreyi - roman exotic

Trimis la data: 2013-07-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 0
Autor: edera
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Maitreyi" este un roman modern , subiectiv, de analiza psihologica , un roman al autenticitatii si al experientei dar si un roman exotic."Maitreyi'' este primul roman exotic , prezinta o lume orientala , din India , in care va patrunde europeanul . Aici traia o lume formata din trei comunitati : cea autohtona foarte conservatoare , apoi comunitatea albilor si o comunitate eurasiatica care ii dispretuia pe bastinasi . In acest cadru social se desfasoara idila dintre doua fiinte de rase diferite de moravuri , dar unite de ce-a mai veche , tema romantica : dragostea.
Asistam la iubirea icompatibila : Allan si Maitreyi formeaza un cuplu ce aminteste de Romeo si Julieta sau Tristan si Isolda , astfel Mircea Eliade a sporit seria ,,miturilor exotice si erotice,, . Acest roman face parte din naratiunile ,,ciclului indian ,, constituind ce-a mai reusita transfigurare artistica a fascinatiei pe care exoticul univers bengalez a exercitat-o asupra scriitorului in perioada sederii sale in India .

Romanul ,,Maitreyi,, este un roman exotic , deoarece intruneste doua planuri etnice , aducand in atentia cititorului noi traditii si obiceiuri ale unei alte culturi necunoscute , creeand o noua lume diferita de cea cunoscuta pana acum si realizand o replica perfect credibila a spatiului Indian . Eliade reuseste sa descrie iubirea dintr-un alt punct de vedere , aducand erotismul in literatura la un alt nivel.

Allan , europeanul rational , pentru care totul se reduce la intalnirea cauza-efect , se implica intr-o experienta erotica , prin care ajunge la un nivel care il zdruncina din radacini vechile credinte si principii. Ea este o tanara crescuta intr-o cultura a simturilor ,a cosmicului , a naturalului si a iubirii traite pana la cel mai intens nivel spiritual , si ramane pentru Allan un mister de nepatruns .

Prezentarea scenelor de dragoste si afectiune intre cele doua personaje , transforma opera intr-un roman erotic .Cele doua personaje ale romanului sunt construite ca doi reprezentanti ai unor culturi diferite .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.