Malul Siretului

Trimis la data: 2014-01-27
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vasile Alecsandri este unul din marii scriitori romani ai secolului al XIX-lea.
Creatia sa cuprind cele mai importante genuri literare, de la comedie si pana la pastel.
Opera sa in versuri, inscrisa in cadrul curentului romantic, mai poate fi comparata doar cu cea a lui Grigore Alexandrescu, contemporanul sau, sau cu cea a lui Mihai Eminescu, poetul nostru national.
Talentul lui Alecsandri se vadeste intr-o masura covarsitoare in "Pastelurile" sale, veritabile tablouri de natura, inchinate timpului petrecut la Mircesti.
Poezia "Malul Siretului" face parte din ciclul "Pasteluri" si surprinde tabloul unei dimineti de vara. Poetul isi propune sa redea o trasatura fundamentala a naturii - eternitatea ei - privita in contrast cu efemeritatea omului.
Tabloul intai reda imaginea diminetii, transfigurata ca intr-un basm. Aburii, asemanati cu niste "fantasme" au menirea de a sugera atmosfera fantastica, specifica basmului, atmosfera ce devine de-a dreptul evidenta prin comparatia "raul se-ncovoaie [...] ca un balaur". Mentionarea animalului mitologic, motiv preluat fara doar si poate din folclorul popular are rolul de a sugera atmosfera mistica, specifica unui taram neatins de om, ca de altfel si actiunea distructiva a timpului, asociata creaturii fabuloase, iar solzii sai de aur sunt un simbol al absolutului, absolut ce se revela omului.

Tabloul al doilea cuprinde o descriere a curgerii Siretului. Aceasta este cand tumultoasa, moment in care apa se "schimba-n valurele pe prundisul lunecos", cand linistita, ca si cand raul ar fi obosit: "cum adoarme la bulboace...".
Constructia "apa curge" vine sa sugereze trecerea ireversibila a timpului, in plan uman, iar raul devine in acest fel simbol al vietii, care se scurge cand mai repede cand mai incet, transformandu-l pe om, tot asa cum apa "sapa malul nisipos". Imaginea "malului verde" vine sa potenteze acest sentiment al trecerii timpului, sugerand ideea regenerarii.

Tabloul al treilea surprinde vietuitoarele ce traiesc in acest peisaj mistic. Salcia, asemenea omului care cedeaza treptat in fata actiunii degradante a timpului, "lin pe balta se coboara". Totodata, salcia, prin pozitia ei mai sugereaza starea contemplativa, uimirea omului in fata vesniciei naturii.O singura imagine cu adevarat dinamica vine sa tulbure calmul de pana atunci, sugerat de imaginile statice ale rasaritului de soare. "O mreana sare-n aer dupa-o viespe sprintioara", tot asa cum omul se vede nevoit sa "sara" asupra propriei prazi pentru a-si asigura existenta.

"Salbaticele rate", ce se abat din zborul lor, asemenea gandurilor omului, trec, "batand apa-ntunecata de un nour trecator", simbol al grijilor si nevoilor, ce tind sa intunece existenta omului.
Tabloul al patrulea imbraca forma unei meditatii filosofice asupra eternitatii naturii. Starea contemplativa ce il cuprinde pe poet in fata frumusetii neasemuite a naturii este exprimata in mod direct: "Si gandirea mea furata, se tot duce-ncet la vale".

Imaginea raului, "care-n veci curge", sugerand curgerea continua si de neoprit a timpului, ii induce eului liric o senzatie de tristete, izvorata din ideea ca omul, spre deosebire de natura este efemer: "fara-a se opri din cale". Senzatia de plenitudine si de viata perpetua in natura este magistral surprinsa de poet, prin folosirea verbului onomatopeic "clocoteste", asociat luncii, care vine sa sugereze tumultul, agitatia specifica vietii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.