Mama

Trimis la data: 2013-02-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.15 / 10
Downloads: 0
Autor: criscentie
Dimensiune: 17kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inainte de toate, voi incerca sa exprim ce inseamna pentru mine mama; inseamna dragoste, iubire neconditionata, sacrificiu, ajutor, prietenie, calauza, sfetnic, sfatuitor, altruism, corectitudine, sinceritate, sprijin. Voi face apel la literatura pentru desavarsirea a tot ce presupune conceptul "mama". Ma voi referi, desigur, la literatura romana, caci ea este cea mai apropiata sufletelor si intelegerii noastre. Incepand cu primii pasi ai poeziei populare, doinele si baladele au cantat in cuvinte simple dragostea copilului pentru mama si, mai ales, dragostea mamei pentru copil.
Durerea resimtita de maicuta baciului moldovean la intarzierea vestilor despre acesta, deschide larg portile iubirii de mama si ale subiectivismului matern care vede intruchipat in feciorul sau toate calitatile fizice si sufletesti: "Cine-a cunoscut,/ Cine mi-a vazut/ Mandru ciobanel/ Tras printr-un inel?/Fetisoara lui/Spuma laptelui,/Mustacioara lui,/Spicul graului,/Perisorul lui,/Pana corbului,/Ochisorii lui/Mura campului?".

Iubirea fiului pentru mama il face sa o menajeze si sa-i ascunda adevarul pentru a nu o mahni. Mioara va trebui sa-i ascunda o parte a realitatii pentru ca mama, cu intuitia ei, sa nu-si dea seama ca fiul ei a pierit: "Iar la cea maicuta/Sa nu spui, draguta,/Ca la nunta mea/A cazut o stea/C-am avut nuntasi/Brazi si paltinasi,/Preoti, muntii mari,/Paseri, lautari,/Pasarele mii,/Si stele faclii..."

Poetul popular a simtit nevoia sa-si planga amarul brazilor, muntilor, florilor, codrului, armelor, murgului, dar cea mai mare intelegere si mangaiere o primeste tot de la mama:"Jelui-m-as brazilor/De dorutul fratilor;/Jelui-m-as muntilor/De dorul parintilor;/Jelui-m-as florilor/De dorul surorilor;/...Maica, maiculeana mea,/Auzi-mi tu jalea mea?"Cel mai adesea tatal pleca la oaste ori la camp pentru cultivarea pamantului sau cu oile la pasunat. Cea care ramanea acasa si se ingrijea de treburile gospodariei era mama.

Ea veghea pe langa casa si crestea pruncii, pregatindu-i sa devina oameni vrednici, care sa perpetueze existenta neamului in veac.
Exigenta mamei de a asigura puritatea sufleteasca a fecioarelor, face ca tanara fata sa se teama in poezia "La oglinda" de George Cosbuc:
"Azi am sa-ncrestez in grinda/Jos din cui acum, oglinda!/Mama-i dusa-n sat! Cu dorul/Azi e singur puisorul,/Si-am inchis usa la tinda/ Cu zavorul.", "Intra-n casa? O, ba bine,/Si-a gasit niste vecine,/Sta la sfat... toata-s vapaie!/Junghiul peste piept ma taie:/Doamne, de-ar fi dat de mine,/ Ce bataie!"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.