Mamifere oceanice - balenele

Trimis la data: 2008-01-18
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 2948
Autor: Catalin Tomeanu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 313
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Spre deosebire de mamiferele terestre, bale-nele s-au adaptat mediului acvatic. Astfel, pentru a nu pierde foarte multa caldura in apa rece, ele si-au marit dimensiunile si si-au dezvoltat un strat protector de grasime, care poate avea pana la 50 cm grosime. Grasimea nu este insa fixata de musculatura de dedesubt, ci aluneca pe ea. Corpul balenelor este hidrodinamic, ceea ce le faciliteaza inaintarea, iar in oase se depune o cantitate mare de ulei
Balenele apartin ordinului cetaceelor, care sunt mamifere marine, cu sange cald. Cetaceele se impart in doua mari grupe: cetaceele cu dinti (delfinii) si cetaceele cu fanoane (balenele). Spre deosebire de mamiferele terestre, bale-nele s-au adaptat mediului acvatic.

Astfel, pentru a nu pierde foarte multa caldura in apa rece, ele si-au marit dimensiunile si si-au dezvoltat un strat protector de grasime, care poate avea pana la 50 cm grosime. Grasimea nu este insa fixata de musculatura de dedesubt, ci aluneca pe ea.

Corpul balenelor este hidrodinamic, ceea ce le faciliteaza inaintarea, iar in oase se depune o cantitate mare de ulei.
In ciuda dimensiuni-lor mari, balenele nu con-suma multa hrana, datori-ta economiei de energie. Se hranesc cu plancton, krili si pesti. Pentru a se putea hrani cu plancton, balenele au fost inzestrate in cursul evolutiei cu niste formatiuni numite fanoa-ne. Acestea se termina cu niste prelungiri in forma de perie, care au rol de sita.

Din tonele de apa introduse in gura, ele retin doar planctonul. Fanoanele au la origine cutele planseului bucal, nu dintii. Capul balenei trebuie sa fie foarte mare si puternic, pentru a putea rezista la greutatea mare a fanoanelor si la volumul imens de apa care trebuie filtrata. Lungimea capului Balenei de Vizcaya repre-zinta 40% din lungimea corporala totala, iar vertebrele ei cervicale sunt bine sudate intre ele, pentru a putea mentine greutatea corpului.

Balena cu cocoasa are o tehnica de vanatoare cu totul aparte: se scufunda sub bancurile de pesti, sufland un „nor de bule de aer” care va dezorienta pestii, dupa care se ridica brusc la suprafata si ii inghite cu sutele.
Balenele trebuie sa vina la suprafata pentru a respira. Ele expira dioxidul de carbon si inspira oxigen prin nara de pe partea dorsala a capului. Odata cu dioxidul de carbon sunt eliminati si vapori de apa care se condenseaza si formeaza un jet de apa inalt de 5-6 metri, insotit de un sunet puternic.

Balenele nasc o data la 2-3 ani. In timpul nasterii, balena mama este inconjurata de cateva „moase“, care vor ajuta nou-nascutul sa se mentina la suprafata pentru a respira.
Oamenii de stiinta urmaresc balenele pentru a cunoaste mai multe despre viata lor. Cel mai modern mijloc de urmarire este prin satelit. Balenei i se ataseaza un emitator. Emitatorul emite semnale care sunt receptate de un satelit, transmite informatiile la o statie de receptie de pe Pamant.

Balenele sunt printre cele mai mari animale de pe pamant, una dintre ele balena albastra fiind chiar cel mai mare animal al tuturor vremurilor. Sunt animale blande, inteligente; se hranesc cu microorganisme din ocean
planctonul. Cetaceele sunt mamifere marine, candva, stramosii lor au pe uscat.

Se impart in doua mari grupe: cetaceele cu dinti (aici apartin de exemplu delfinii), respectiv cetaceele cu fanoane (balenele).In acelasi fel ca si mamiferele terestre, cetaceele respira cu plamanii, isi alapteaza puii, dar prin dezvoltarea unor strategii aparte s-au adaptat foarte bine mediului acvatic. Adaptarea are consecinte considerabile. Balenele au devenit uriase: cea mai mare dintre ele, balena albastra, are in medie 26 de metri si o greutate corporala de 150 de tone.

Dimensiunile uriase s-au dezvoltat datorita faptului ca temperatura apei este mult mai scazuta decat cea a corpului balenelor, astfel incat asemenea altor animale acvatice, ar pierde foarte multa caldura si ar ajunge repede la hipotermie.Dar cu cat corpul este mai mare, cu atat suprafata raportata la greutatea corporala este mai mica.Ca urmare, animalele mari cedeaza relativ mai putina caldura in apa, decat cele de talie mica. Pentru a inlatura riscurile traiului in apele reci, balenele au dobandit niste dimensiuni uriase in cursul evolutiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.