Management rural

Trimis la data: 2004-02-04
Materia: Management
Nivel: Liceu
Pagini: 64
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 6142
Autor: George teodosiu
Dimensiune: 555kb
Voturi: 325
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Etimologic cuvântul rural provine din latinescul rurs, ruris şi semnifică cultură, câmpuri, teritoriu ocupat, locuit, amenajat şi muncit de om. În sensul cel mai larg al noţiunii, rural defineşte câmpurile ( ţara ), ţăranii şi în general toate teritoriile şi activităţile neurbane. Dicţionarul Explicativ al Limbii Române dă adjectivului rural sensul de : sătesc , referitor la sat. Spaţiul rural este expresia efortului îndelungat al omului pentru a pune în serviciul său componentele fizico-geografice ale spaţiului, ale naturii. Este un spaţiu pe care omul l-a modelat de-a lungul timpului, în funcţie de nevoile sale, pe care l-a creat prin munca sa şi l-a umplut cu creaţiile sale de natură antropică, fiind deci, o adevărată capodoperă rustică a omului.
RURALUL-CONCEPT, CARACTERISTICI


Introducere

Etimologic cuvântul rural provine din latinescul rurs, ruris şi semnifică cultură, câmpuri, teritoriu ocupat, locuit, amenajat şi muncit de om. În sensul cel mai larg al noţiunii, rural defineşte câmpurile ( ţara ), ţăranii şi în general toate teritoriile şi activităţile neurbane. Dicţionarul Explicativ al Limbii Române dă adjectivului rural sensul de : sătesc , referitor la sat.
Ruralul este mai mult decât o ‘’stare de spirit ‘’, el evocă o parte a spaţiului terestru unde predomină pădurile, câmpurile, culturile, spaţiile verzi. El mai evocă de asemenea, o formă de ocupare a acestui spaţiu şi un tip de societate, predominant agricolă.
Spaţiul rural – este expresia efortului îndelungat al omului pentru a pune în serviciul său componentele fizico-geografice ale spaţiului, ale naturii. Este un spaţiu pe care omul l-a modelat de-a lungul timpului, în funcţie de nevoile sale, pe care l-a creat prin munca sa şi l-a umplut cu creaţiile sale de natură antropică, fiind deci, o adevărată “capodoperă rustică “ a omului.
Ruralul are capacitatea de a conserva şi reconstrui cadrul natural, ca urmare a unei presiuni antropice mai reduse, asociată cu tipul exploatării economice şi nivelul general de dezvoltare al forţelor de producţie. Cîmpurile extinse de culturi, absenţa căilor principale de comunicaţie, prezenţa insulară a cadrului construit de dimensiuni mai mici şi aturmelor de animale, trădează fără tăgadă prezenţa ruralului.
Spaţiul rural, în sensul banal, dar real al termenului, a apărut pe suprafaţa pământului o dată cu sedentarizarea omului şi apariţia primelor locuinţe şi a primelor amenajări ăşi în primul rând în vederea realizării unor producţii agricole (în primul rând). În timp istoric, între societăţile rurale şi pământul luat în exploatare s-au creat o serie de relaţii durabile, întărite prin tradiţii, obiceiuri şi interese, exprimate în peisaj prin diferite tipuri de spaţii rurale.
Îndeosebi în secolul al XX-lea (îndeosebi), sub impactul urbanizării, spaţiul rural a cunoscut modificări structurale evidente, amenajări şi ameliorări pentru creşterea capacităţii de producţie a pământului, pentru modernizarea habitatului rural.
Expansiunea spaţiului urban, dezvoltarea căilor de comunicaţie, implantarea unor activităţi neagricole, introducerea unor tehnici şi tehnologii au dus la încărcarea spaţiului rural cu noi elemente şi noi relaţii, îmbogăţindu-l calitativ şi cantitativ.
Desigur, pentru a face o analiză cât mai exactă a ceea ce înseamnă spaţiu rural, cu toate elementele sale caracteristice, nu putem să delimităm ruralul de urban. Cel mai adesea, spaţiul rural întreţine relaţii cu spaţiul urban. Cunoaşterea ruralului, în toate dimensiunile sale, reclamă, din multe puncte de vedere, o analiză comparativă ‘’rural-urban’’. Diferenţele dintre zonele rurale şi cele urbane, din punct de vedere al organizării economice şi sociale, precum şi a problemelor dezvoltării, sunt rezultatul distincţiei ‘’rural-urban’’, un criteriu universal folosit pentru caracterizarea populaţiei.

CAPITOLUL 1

Conceptul de rural

Definirea ruralului

Problema definirii ruralului nu este nouă. Găsirea unei persoane care nu a călătorit niciodată în afara oraşului s-ar putea dovedi un exerciţiu destul de dificil. Turismul, călătoriile, amintirile din tinereţe, toate acestea formează impresiile noastre individuale despre ceea ce înseamnă ruralitatea. Din păcate ruralitatea rareori înseamnă chiar acelaşi lucru pentru diferiţi oameni. Oamenii ştiu când se află în spaţiul rural sau că ei sunt rurali , însă această percepţie nu satisface demografii, politicienii, statisticienii, sociologii, geografii sau economiştii. În viaţa de zi cu zi percepţia ruralului este adesea mai importantă decât definiţiile formulate.
Mulţi oameni asociază zonele rurale cu ideea de mari spaţii libere, strâns legate de tradiţie şi prudente in faţa schimbării, frumoase şi de asemenea sărace. Când spunem rural ne gândim la ferme, munca la câmp, zone mai puţin populate, natură, valori tradiţionale. Sunt foarte rare, sau aproape inexistente cazurile când nu distingem mediul rural, atunci când ne aflăm în acest mediu. Astfel, toată lumea cunoaşte termenul de rural, dar nimeni nu poate defini termenul foarte precis. Rămâne totuşi întrebarea : cum se poate realiza acest lucru şi prin ce metodă se poate cristaliza conceptul de rural.
Spaţiu rural nu constituie un ansamblu omogen, dar nu este nici un spaţiu abstract. Rural este umano-geografic şi de două ori heterogen. O primă heterogenitate este dată de teren ( subsol, topografie, sol şi microclimat ). A doua heterogenitate provine din densitatea demografică puternic diferenţiată în puncte polarizatoare de la mici oraşe la oraşe cu vocaţie regională şi de capitală. Luat în considerare chiar şi numai din punct de vedere agricol sub aspectul capitalului funciar, spaţiul rural conţine terenuri de calităţi foarte diferite şi care, în funcţie de climat, sunt favorabile unor culturi şi nefavorabile altora. Spaţiul rural poate, în anumite ipoteze, atunci când este un spaţiu închis, de exemplu, să aibă o semnificaţie prin sine însuşi.
Există anumite trăsături care creează o distincţie între zonele rurale şi urbane. Să luăm de exemplu folosire terenului. În zonele rurale, proporţia predominantă a terenului continuă să rămână mai mult sau mai puţin într-o stare naturală şi este folosită în principal pentru agricultură, silvicultură, turism, minerit, pescării, etc. O proporţie mult mai mică din teren este folosită pentru locuinţe. Densitatea populaţiei în zonele rurale este prin urmare mai mică decât în mediul urban.
În zonele urbane,regăsim pe de altă parte o mare concentrare de clădiri cu diferite întrebuinţări, fabrici, magazine, birouri, blocuri, terenuri sportive, zone rezidenţiale în mare parte suprafeţe de teren într-un fel sau altul artificiale – ca în cazul drumurilor şi a trotuarelor.
Robert Badouin, în cursul său de ‘’Economie Rurale’’, defineşte spaţiul rural în opoziţie cu spaţiul urban, desemnând prin acest concept ’’...zone caracterizate printr-o populare de o densitate relativ slabă şi prin preponderenţa activităţilor agricole. Spaţiul rural, contrar spaţiului urban, nu comportă puternice concentrări de oameni. Aglomerările sunt limitate la dimensiunile satului sau ale burgului. El este reprezentat printr-un habitat dispersat sub formă de cătune sau de ferme diseminate in natură. Spaţiul rural se pretează pentru activităţi de tip agricol...
Pe de altă parte, dacă spaţiul rural privilegiază pământul ca factor de producţie, el nu se confundă cu existenţa unui sol capabil să suporte culturile şi să hrănească animalele. Spaţiul rural este în acelaşi timp întindere şi mediu înconjurător.’’
Conceptul de rural poate fi definit în diferite moduri. Nu există o definiţie generalizată a acestui concept. Ruralul poate fi definit în termeni demografici, socio-economici, ecologici,şi culturali.
Demografic, ruralul poate fidefinit în opoziţie cu spaţiul urban. Trebuie menţionat însă că definiţiile care au la bază mărimi cantitative au un caracter arbitrar. Totuşi, criteriul cel mai frecvent utilizat pentru definirea celor două spaţii este numărul populaţiei din cadrul localităţilor.
Organizaţia Naţiunilor Unite propune o clasificare a localităţilor în funcţie de numărul populaţiei, în două categorii:
Localităţi cu populaţie aglomerată, sau a oraşelor, care cuprinde:
cel puţin 12.500.000 locuitori - superconurbaţiile,;
cel puţin 2.000.000 locuitori - oraşele plurimilionare;
cel puţin 500.000 locuitori - oraşele foarte mari;
cel puţin 20.000 locuitori - populaţia aglomerată,;
B. Localităţi cuprinzând populaţia oraşelor mici şi mijlocii şi populaţia rurală, care cuprinde :
Oraşele mici : localităţi cu mai puţin de 20.000 locuitori, dar considerate ’’urbane’’ în definiţiile naţionale ;
Localităţi rurale : aşezările pe care ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.