Managementul cunoasterii

Trimis la data: 2006-03-06 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Stefan Manuela Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Managementul cunoasterii"
1.„România liberă”. Cercetând cotidianul „România liberă”, am observat gruparea informaţiilor conţinute de paginile sale după un „numitor comun”. Astfel, prima pagină constituie un rezumat al cotidianului, rezumat ce cuprinde principalele titluri ale zilei şi scurte introduceri ale articolelor aferente. Chiar dacă acestea, la prima vedere, par a nu avea nici o legătură, totuşi, aceasta există în sensul că toate prezintă noutăţi foarte importante interne sau internaţionale.
"Managementul cunoasterii"

"Managementul cunoasterii"
De remarcat, faptul că treimea de sus a mijlocului paginii cuprinde titluri scrise cu caractere foarte mari care vin să atragă şi mai mult atenţia cititorului; în general, în această parte a primei pagini regăsindu-se noutăţile incendiare ale zilei respective.

"Managementul cunoasterii"
Restul ziarului este împărţit pe „capitole”: politică internă, economie, noutăţi cotidiene, evenimente deosebite, evenimente culturale, sport, publicitate, divertisment, diverse. Se poate observa că domeniile de interes sunt în ordinea importanţei lor naţionale ceea ce sugerează şi publicul căruia i se adresează publicaţia.

"Managementul cunoasterii"
Fiecare pagină are în prim plan titlurile cele mai semnificative, atât ca noutate cât şi ca apropiere de tema dezbătută acolo, scrise cu caractere mari, boldate pentru a incita interesul cititorilor pentru tema respectivă. Pe măsură ce subiectele articolelor respective au mai fost împărtăşite cititorilor şi în alte dăţi, acestea sunt redactate cu caractere mai mici, iar articolele per ansamblu sunt mult mai restrânse cantitativ.

"Managementul cunoasterii"
Având în vedere că publicul ţintă al acestui cotidian este format din persoane diverse, aparţinând unor clase sociale şi domenii de activitate multiple dar care au un anumit grad de pregătire, articolele prezentate în aceste pagini cuprind informaţii de interes general pentru ţară, prezentate succint, clar, cu precizarea surselor lor. De exemplu, un eveniment important care afectează lumea întreagă va fi prezentat în toate paginile publicaţiei, creionându-se legătura sa cu toate aspectele vieţii atât de la noi din ţară, deci pe plan intern, cât şi internaţional (ex.: recentele atentate din Spania).

"Managementul cunoasterii"
2. „Formula AS”. Prima pagină a revistei cuprinde fotografii color cu diversele teme ale articolelor principale, precum şi titlurile aferente. Este, de fapt, un cuprins al revistei, cititorul care zăreşte revista regăsind sau nu subiecte de interes pentru el. Paginile acestei publicaţii sunt structurate pe domenii multiple, cum ar fi: actualitatea politică, problemele ecologice, evenimentele tradiţionale ale săptâmânii respective, cultura, sănătatea, moda, divertismentul, programele TV ale săptămânii respective, etc. Se poate observa cantitatea mare de informaţie ce ţine de domeniul divertismentului (noutăţi despre vedete, evenimente artistice, horoscop, etc.).

De asemenea, este de remarcat frecvenţa mare a interviurilor cu diverse personalităţi ale lumii culturale, artistice care vin să aducă în prim plan viaţa acestora sau părerea lor cu privire la anumite evenimente. Un alt factor specific al acestor reviste magazin îl constituie pagina de întrebări şi răspunsuri de la cititori pentru cititori, aceasta oferind publicului oportunitatea unui dialog cu ceilalţi, prin care fiecare poate împărtăşi celuilalt din experienţa sa.

3. Biblioteca publică „Nicolae Labiş”. În primul rând, trebuie să subliniez că diversele suporturi cu informaţii (periodice, cărţi, hărţi, etc.) alcătuiesc categorii aparte, având locul lor bine delimitat. Acestea la rândul lor sunt grupate după anumite criterii: periodicele, în ordine alfabetică, iar, apoi, fiecare, în ordine cronologică; cărţile în funcţie de domeniu căruia aparţin (beletristică, ştiinţe exacte, filozofie, istorie, medicină, teologie, etc), iar apoi, de asemenea, în ordine alfabetică, şi, uneori, chiar în funcţie de anul apariţiei.

Este foarte important ca într-o bibliotecă publică, şi chiar particulară, să existe şi să se respecte o ordine riguroasă, pentru a veni în întâmpinarea cititorului, uşurându-i pe cât posibil acestuia, munca de căutare a materialelor care îi sunt necesare. De asemenea, prezenţa unui computer la fiecare bibliotecă publică, în care să existe toate suporturile ar reprezenta un pas înainte.

4. Manualul de istorie pentru clasa a XII-a. Criteriul de bază, şi după părerea mea cel mai important, în organizarea informaţiilor într-un manual de istorie îl constituie cel cronologic. Astfel, manualul ales spre exemplificare, ne alcătuieşte povestea poporului român din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Structurată pe perioade istorice, (antică, medievală, contemporană), informaţia din acest suport se bazează pe dovezi clare pe care le prezintă, unele chiar sub formă de fotografii, şi este foarte logică, bazându-se pe ideea că pe măsura trecerii timpului s-au înregistrat tot mai multe progrese, în diverse domenii care au avut implicaţii majore asupra istoriei poporului român, pozitive sau negative. De remarcat, crearea legăturilor dintre epoci, precum şi dintre personalităţile şi evenimentele acestora.

5. „Manualul de chimie pentru clasa a XI-a”. Informaţia cuprinsă în acest suport este structurată pe sistemul „legăturii chimice”, în sensul că ţine seama de cunoştiinţele de chimie pe care elevul ar trebui să le posede în clasa a XI-a, şi pornind de aici, el să asimileze pas cu pas noţiuni noi, pe baza cărora va continua să afle şi să înţeleagă alte noţiuni, etc. Este un fel de „lanţ al slăbiciunilor”, informaţia fiind organizată în aşa fel încât ratarea unui capitol va duce la destrămarea întregului, persoana respectivă rămânând cel mult cu cunoştiinşele asimilate până atunci, dar neputând trece la un alt capitol fără a-l asimila pe cel pierdut.

Astfel, fără noţiuni despre structura atomilor şi moleculelor, legătura chimică nu se poate „sări” la capitolul de alcani; sau fără capitolul alcani nu se poate înţelege nimic din capitolul arene, etc. Probele de laborator din cadrul temelor tratate, precum şi întrebările de tip exerciţii şi probleme de la sfârşitul fiecărui capitol sau subcapitol, vin în întâmpinarea elevilor pentru a-i ajuta să pună în practică teoria acumulată.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.