Managementul firmei

Trimis la data: 2004-10-20 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 103 Nota: / 10 Downloads: 25
Autor: Andrei-stefan Dimensiune: 207kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Organizaţiile contemporane, indiferent de natura şi mărimea lor, au devenit competitive datorită calităţii strategiilor pe care le adoptă şi le aplică. Condiţionarea decisivă a performanţelor, organizaţiilor de conţinutul strategiilor, devenită, în ultimile decenii, evidenta pentru majoritatea agenţilor economici, explică avalanşa de cercetări, studii, cursuri şi consultanţe având drept obiect strategiile. Atât în plan teoretic, cât şi practic, strategia s-a impus ca o componentă esenţială a manegementului. Situarea sa în prim planul manegementului contemporan din ţările dezvoltate este valabilă pentru toate tipurile de organizaţii. Strategia se regăseşte cel mai frecvent la nivelul firmei, firma fiind componenta economică de bază a economiei. Acesta nu înseamna ca este mai puţin importantă la nivel de economie naţională.

1.1.1. SUCCINTĂ INCURSIUNE RETROSPECTIVĂ
Termenul de strategie prezintă o istorie multimilenară. In acest
sens BRIAN QUINN face precizări interesante: “iniţial, în antichitatea greacă timpurie, termenul de strategos se referea la rolul generalului care comandă o armată. Ulterior, a dobândit de sensul artă a generalului referindu-se la abilităţile psihologice şi comportamentale care dădeau posibilitatea generalului să-şi îndeplinească rolul său. […]. Pe vremea lui Alexandru cel Mare (330 i.e.n. ), strategia se referea la abilitatea de a desfăşura forţele pentru a copleşi opoziţia şi de a crea un sistem unitar de guvernare globală “. Această ultimă accpţiune s-a extins începând cu secolul al XX-lea şi în economie, politologie etc.

1.1.2. GAMA VARIATĂ A ABORDĂRILOR STRATEGIEI

De-a lungul timpului, strategia organizaţiilor în general şi firmelor in special, a fost abordată diferit datorită schimbării concepţiilor.
PETER DRUKER a fost printre primii care au punctat importanta deosebire a strategiei pentru firme şi a indicat conţinutul său. P. DRUKER consideră că schimbările profunde la care suntem în prezent martori şi care au un impact profund asupra lumii afacerilor şi managementului firmei se produc în cinci domenii importante ale mediului economic şi social:

a. Integrarea economică internaţională, în care principiul reciprocităţii este larg recunoscut,chiar dacă nu convine tuturor parţilor care participă la această intergare. Reciprocitatea semnifică dechiderea unor largi perspective pentru cunoaşterea mai bună a diferitelor modele social-culturale (vest- şi est-european, nord-american etc. )şi transferarea celor mai valoroase elemente de la un moment la altul.

b. Integrarea firmelor în economia mondială prin alianţe care îmbracă o gamă largă de forme-societăţi mixte în domeniile producţiei şi comercializării, consorţii internaţionale în domeniile cercetării-dezvoltării şi marketingului, parteneriate în realizarea unor proiecte de anvergură, acordarea de licenţe încrucişate etc. Integrarea antrenează, în măsură crescândă, asociaţii profesionale etc. , adică şi alte componente care pot contribui benefic la reuşita integrării, la extinderea şi consolidarea acesteia.

c. Restructurarea organizatorică a firmelor constituie o altă arie a schimbărilor în care frecvenţa şi profunzimea acestora creşte neîncetat. Descentralizarea tot mai puternică a activităţilor şi competentelor decizionale determină reducerea semnificativă a numărului de niveluri ierarhice în cadrul majorităţii firmelor şi, implicit aplatizarea piramidelor structurale; în acest sens se apreciază, de exemplu, că majoritatea firmelor americane mari şi-au redus, în ultimii ani, numărul nivelurilor manageriale cu peste o treime. Alegerea celei mai potrivite dimensiuni a firmei, care a devenit o decizie strategică, incumbă managementului acesteia, factori determinanţi ce trebuie luaţi în considerare fiind strategia ce va fi urmată, piaţa vizată şi natura tehologiilor folosite.

d. Noile provocări care vizează managementul- rolul său, funcţiile sale, legitimitatea sa – reprezintă schimbări ce afectează însăşi esenţa acestuia şi care se concretizează în modele conceptuale şi de acţiune sensibil diferite de cele cu care ne-am obişnuit. Noul rol pe care trebuie să îl joace managementul conferă responsabilităţii sociale a acestuia o dimensiune considerabil sporită: managementul firmei nu trebuie să urmărească exclusiv performanţa în sensul maximizării profiturilor ei şi a câştigurilor imediate ale acţionarilor, ci trebuie să asigure echilibrul judicos între prosperitatea firmei şi sporirea avuţiei la nivelul comunităţiilor locale şi la cel naţional.

Funcţiile manageriale cunosc, de asemenea, mutaţii semnificative:

- funcţia de previziune îşi sporeşte în continuare importanţa întrucât este cea care oferă managementului reperele necesare navigării cu succes a firmei într-un mediu în turbulenţă crescândă, care prezintă tot mai numeroase evenimente-surpriză;

- funcţia de organizare se diminuează pentru a asigura mai rapid şi eficace modificările structurale de natura celor arătate mai sus;

- funcţia de antrenare se bazează pe noi forme de stimulare a potenţialului creativ şi productiv al salariaţilor etc.
Bazele juridice şi morale ale legitimităţii managementului fac şi ele obiectul unor schimbări: tendinţa cvasimondială de privatizare a unor segmente cât mai largi din masa firmelor mari aflate în proprietatea publică este o cale nu numai de asigurare a creşterii eficienţei şi competitivităţii lor,ci şi de modificare profundă a sistemului de proprietate, de responsabilizare superioară a salariaţiilor sau reprezentanţilor acestora în ceea ce priveşte bunul mers al firmelor respective.

e. Proeminenta crescanda a vietii politice internationale si a politicilor internationale asupra celor economice interne este o caracteristica dominanta a deceniului prezent si care, probabil, se va accentua in viitor. Dimensiunea mondiala pe care o au astazi numeroase probleme-poluare, cursa inarmarilor, controlul si eliminarea armelor nucleare ,chimice si biologice, accesul nediscriminatoriu la resursele marilor si oceanelor, integrarea tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala, terorismul etc. – reclama din partea comunitatii internationale raspunsuri si actiuni concertate, singurele in masura sa solutioneze adecvat problemele respective si sa dea omenirii sanse sporite de progres. In contextul existentei acestor probleme la scara internationala, rezolvarea celor interne ale fiecarei tari- cresterea economica, echilibrul bugetar, inflatia, somajul, privatizarea, ajustarile structurale etc. –presupune, inevitabil, luarea in considerare a impctului pe care cele doua categorii de probleme il exercita reciproc.

In 1954, PETER DRUKER releva ca strategia unei organizatii
raspunde la doua intrebari:

- in ce consta afacerea?
- Care ar trebui sa fie obiectul de activitate al firmei?

Prima abordare temeinica si de sine statatoare a strategiei a apartinut, insa, lui ALFRED CHANDLER in lucrarea STRATEGY AND STRUCTURE, publicata in 1962. Strategia este definita ca :” determinarea pe termen lung a scopurilor si obiectivelor unei intreprinderi, adoptarea cursurilor de actiune si alocarea resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor”. Insa, aceasta definitie a strategiei nu permite diferentierea procesului de elaborare a strategiei de strategia insasi.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.