Managementul international

Trimis la data: 2011-03-10
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.28 / 10
Downloads: 19
Autor: Leo21 leo
Dimensiune: 25kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Managementul international reprezinta un management intercultural din cel putin doua puncte de vedere: mai intai pentru ca se refera la raporturi ce se stabilesc si se devolta intre tari diferite, deci intre spatii culturale nationale diferite; apoi pentru ca are in vedere interactiuni intre organizatii; firma, clienti concurenta; care au valori si comportamente diferite, adica au culturi de intreprindere diferite. Prin management international se intelege managementul societatilor transnationale, sau alte ori managementul global, analizat la scara mondiala. Managementul afacerilor internationale si managementul afacerilor in plan national se aseamana prin aceea ca, in ambele cazuri se urmareste atingerea obiectivelor economice ale organizatiei prin coordonarea rationala si utilizaea eficienta a resurselor.
Dezvoltarea managementului international este o reflectare a procesului de internationalizare a vietii economice, care a impus ca mediu de existenta si functionare a firmei piata mondiala, spatiul economic global.

Acest proces s-a realizat atat prin intensificarea internationalizarii; in plan regional (integrare economica) sau mondial (cresterea comertului international, a investitiilor straine, dezvoltarea relatiilor financiar-valutare); cat si prin largirea acesteia, extinderea relatiilor economice si cresterea interdependentelor dintre fluxurile comerciale, de investitii si financiar-valutare la scara globala.

I) Euromanagementul
Orientarea managementului international si intercultural isi gaseste cea mai buna aplicare in spatiul european. Europa este prin excelenta un continent al statelor-natiune, care s-a format si dezvoltat in mod organic, in urma unui indelungat proces istoric.

Euromanagementul ca disciplina de studiu s-a afirmat in anii '90, si deci nu este o simpla particularizare regionala a managementului comparat, a celui international sau intercultural, el are drept obiect de cercetare o realitate specifica si complexa: conceptia si practica de management a organizatiilor europene.

Modelul european de management
Elementele care definesc superficialitatea europeana, si care sunt impartasite de toti cei care se identifica drept cetateni ai Europei, fie ei cetateni individuali sau corporationali, reprezinta baza comuna a modelului european de comportament si management.

In cadrul acestuia exista insa diferentieri subregionale sau nationale care se exprima in diferite sub-modele europene:
A� anglo-saxon
A� germanic
A� latin etc.

In literatura de management din anii '90 sunt tot mai frecvente abordarile consacrate evidentierii trasaturilor modelului managerial european. Un astfel de studiu, consacrat examinarii " filosofiilor si practicilor de management in Europa de Vest" a fost elaborat in anul 1992 de catre Masa Rotunda Europeana a Industriasilor si Grupul Scolii Superioare de Comert din Lyon.

Studiul se bazeaza pe interviuri cu 51 de cadre superioare de conducere din 40 mari firme care isi au sediul si i-si desfasoara cea mai mare parte a operatiunilor in Europa. Concluziile studiului au fost preluate si analizate in doua lucrari dedicate Euro-managementului.
Principalele trasaturi ale modelului european de management sunt: a) Orientarea catre persoana umana.

In comparatie cu firmele americane sau japoneze, firmele europene tind sa acorde importanta desavarsirii individului, grijii fata de angajati si raspunderii sociale datorita caracterului umanist al culturii europene.

Aici se incadreaza:
- negocierea interna
- stapanirea diversitatii culturale
- armonizarea extremelor

Managementul european nu reprezinta un model regional sau continental, el manifesta o orientare globala si are relevanta pe plan mondial.
Vocatia globala a Euromanagementului se manifesta si in capacitatea acestuia de a stabili interconexiuni si a realiza transferuri reciproce de cunostinte si experienta pe plan mondial; cu alte cuvinte, modelul european este unul deschis si adaptabil.

De-a lungul timpului au existat mai multe curente care si-au pus amprenta asupra abordarii managementului in toate formele sale, si anume:
• Teoria clasica, fundamentata prin lucrarile lui F.W.Taylor, H.Fayol si M. Weber care inbratisau ca principii:
- managementul stiintific;
- managementul adminitrativ
- managementul birocratic

Aceasta s-a dezvoltat spre sfarsitul secolului trecut si inceputul celui actual, exercitand si astazi o mare influenta asupra cercetarilor moderne. R.Waterman, coautor la " Pretul excelentei " considera ca, chiar in anii '90 numerosi manageri practicau taylorismul fara sa stie.

Teoria clasica nu dispunea de un suport teoretic, ci avea mai mult o fundamentare empirica (de aceea este supranumita si scoala empirica) deoarece punctul sau de pornire l-au constituit experientele si observatiile desprinse din activitatea unor firme.

• Teoria moderna, care a utilizat conceptele practice din teoria clasica, a creat noi principii si suporturi teoretice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.