Managementul modern - perspectiva dezvoltare

Trimis la data: 2013-07-24
Materia: Management
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 548kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Activitatea de management s-a dezvoltat si perfectionat pe parcursul mai multor etape:managementul empiric;inceputurile managementului stiintific;
managementul stiintific.
management in latina = manus (manevrare, arta de a dirija, coordona etc.)
managementul:
= profesia care consta in a conduce un grup de persoane, cu scopul realizarii in comun a obiectivelor organizatiei;
= stiinta, intrucat se fundamenteaza pe cunostintele puse la dispozitie de stiinta conducerii, de tehnici, de priceperi si un sistem de relatii;
= arta - se adopta solutii particulare, de la caz la caz (nu exista retete prestabilite).manager = acel individ care stie sa-si utilizeze talentele si mijloacele puse la dispozitie, pentru o conducere cat mai buna a organizatiei.

DEFINITIE: un proces de planificare, organizare, coordonare,
decizie, motivare si control a activitatilor desfasurate de o organizatie, astfel incat sa asigure indeplinirea obiectivelor cu maxima eficienta.Este o meserie de echipa care se exercita cu si prin intermediul altor persoane (colaboratori, colegi, superiori ierarhici etc.); necesita cunostinte teoretice in domeniul condus (managerul profesionist);cunostintele teoretice nu pot inlocui practica.

Activitatea de management s-a dezvoltat si perfectionat pe parcursul mai multor etape:managementul empiric;inceputurile managementului stiintific;managementul stiintific.Managementul empiric a fost etapa in care, de regula, functia de manager era indeplinita de proprietar si se baza pe intuitie si pe bun simt.

Inceputurile managementului stiintific. Inginerul american Frederic W. Taylor si-a canalizat eforturile spre rationalizarea muncii si conducerea eficienta a intreprinderii in conditiile modului de productie capitalist.Conceptul de management stiintific a fost caracterizat, in principal, de Taylor si Fayol, care au acordat o atentie mai mare elementului tehnic si organizatoric.In prezent, managementul a devenit stiinta. Fara cunostinte stiintifice pluri-disciplinare nu se poate conduce o organizatie.Managementul indeplineste urmatoarele functii: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea, controlul/evaluarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.