Managementul operatiunilor comerciale complexe

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.71 / 10
Downloads: 105
Autor: Cotoiu Dan
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
3. Contractul de vanzare-cumparare de uzine complecte sau linii tehnologice cu plata in produsele rezultate.Contractul este cunoscut si sub denumirea de BUY-BACK sau formula romaneasca de cooperare.Particularitatile contractului:Obiectul complex al contractului si gradul sau de tehnicitate sofisticat implica la negocierea si derularea lui un numar mare de ingineri, economisti, juristi.
Anexele contractului contin un volum mare de specificatii tehnice insotite de schite, scheme, desene, instructiuni de montare si de exploatare, proiecte etc. Uneori, dupa intelegere, unele din aceste elemente constituie obiectul unor contracte separate auxiliare, integrate sau nu in contractul principal. Se are in vedere contractul de proiectare, contractul privind know-how-ul, contractul de montaj etc.

Sunt adaptate la specificul contractului prevederile cu privire la garantii, receptie, plata pretului, avandu-se in vedere ca asemenea livrari se fac pentru santierul coordonat de catre importator sau de catre un antreprenor sau mai multi antreprenori angajati. Daca coordonarea lucrarilor din constructie este increAZdintata exportatorului, acesta devine si antreprenor.

In contract se va prevedea ca plata participarii la investitie sa se faca in conditii de credit furnizor cu rambursarea pe o perioada de lunga durata, prin livrari din productia realizata in uzina sau linia tehnologica angajata. Din aceasta se desprinde ideea ca o asemenea cooperare se poate realiza numai pentru productii care sa prezinte interes pentru investitorul participant.

4. Subcontractarea
Subcontractarea are loc in mod frecvent intre un antreprenor angajat sa construiasca o investitie pe teritoriul strain si diversi furnizori. Sunt antreprenori care dispun si de productii proprii, dar in majoritatea cazurilor ei se bazeaza pe livrarile subfurnizorilor specializati cu care incheie contracte de vanzare-cumparare. Subcontractarea poate sa aiba loc si in raporturile dintre diversi furnizori specializati si beneficiarul investitiei angajat sa coopereze cu antreprenorul sau antreprenorii desemnati in constructia respectiva.

Prin subcontractare se iau in seama clauzele obisnuite dintr-un contract de vanzare-cumparare, cu adaptarile si completarile ce se impun in functie de natura investitiei si de obligatiile asumate de cooperantii principali.

5. Contractul de service
Este o intelegere scrisa intre un exportator de masini si utilaje si un importator beneficiar, prin care exportatorul se angajeaza sa-i asigure importatorului asistenta tehnica si piesele de schimb necesare bunei functionari a masinilor si a utilajelor cumparate de la exportator, contra unui pret.

6. Contractul de asistenta tehnica
Abordarea teoretica a problemei acordarii de asistenta tehnica este o problema dificila. In afara de aceasta, activitatea de asistenta tehnica este o activitate relativ noua, care, in ultimii ani, a inceput sa se afirme ca o activitate indispensabila - dar si rentabila - de comert exterior.

Ea poate fi definita ca "activitatea indeplinita de producator, care insoteste livrarea unei masini sau a unei instalatii de inalta complexitate sau este ulterioara acestei livrari si care consta in operatii de montaj, punere in functiune, intretinere, control, avizare, precum si scolarizare a personalului beneficiarului".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.