Managementul proiectelor

Trimis la data: 2007-06-04
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 285
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 36
Autor: Alexandra Oprescu
Dimensiune: 1811kb
Voturi: 591
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Multilateralizarea relaţiilor economice internaţionale decurge, din necesitatea rezolvării problemelor globale cu care se confruntă omenirea. Problemele la scară planetară precum datoriile externe, alimentaţia, mediul ambiant, dar mai ales subdezvoltarea, incumbă soluţii globale a căror transpunere în practică presupune angajarea şi conlucrarea tuturor statelelor lumii, coordonarea eforturilor lor în vederea unei acţiuni eficiente. Faţă de relaţiile internaţionale bilaterale clasice, multilateralismul oferă, în principiu, noi posibilităţi de conlucrare reciproc avantajoase, introducând mai multă stabilitate în relaţiile interstatale şi mai ales, reduce considerabil riscul confruntărilor.Care sunt raporturile dintre multilateralism şi bilateralism, sunt ele fenomene antagonice sau dimpotrivă, se condiţionează reciproc?
Practica de până acum a relaţiilor economice internaţionale arată că răspunsul la această întrebare depinde de măsura în care în relaţiile dintre state se respectă principiile dreptului internaţional. Dacă este bazat pe cooperare, în adevăratul sens al cuvântului, pe respectarea independenţei şi suveranităţii naţionale a statelor, multilateralismul conduce la egalitatea de tratament a partenerilor, oferă şanse egale de dezvoltare fiecărui stat. Aşa stând lucrurile, el nu poate să însemne pierderea identităţii naţionale, să determine, în mod automat, apariţia unor formaţiuni politice de genul „comunităţii globale” – după viziunea politologului francez J.F. Revel. Un multilateralism, astfel conceput este chemat să asigure exercitarea deplină a drepturilor suverane ale fiecărui stat printre care şi acela de a subscrie la relaţiile bilaterale.

De altfel, acestea din urmă, axate pe acelaşi principiu, constituie fundamentul dezvoltării unor relaţii multilaterale; într-adevăr, stadiul multilateralismului presupune existenţa prealabilă a unui climat de încredere reciprocă în relaţiile bilaterale. Se poate vorbi, deci, despre o compatibilitate între multilateralism şi bilateralism, despre o interdependenţă profitabilă pentru toate statele lumii atâta timp cât principiile dreptului internaţional sunt respectate cu stricteţe. Cooperarea economică internaţională reprezintă cea mai modernă şi cea mai echitabilă formă a schimbului reciproc de activităţi dintre state. Amploarea deosebită pe care o cunoaşte aceasta în perioada postbelică se explică printr-un şir de factori, printre care trebuie reţinuţi următorii:

• Dezvoltarea forţelor de producţie, a diviziunii mondiale a muncii şi a specializării internaţionale în producţie, în condiţiile revoluţiei ştiinţifico-tehnice. Toate acestea au determinat o creştere
considerabilă a interdependenţelor pe plan economic şi, ca urmare, o tendinţă de apropiere a diverşilor
producători la scară internaţională.
• Creşterea rolului organizaţiilor internaţionale în viaţa economică şi politică internaţională.
• Se creează astfel cadrul instituţional adecvat pentru dezvoltarea cooperării multilaterale.
• Raportată la fluxurile economice internaţionale „clasice” cooperarea internaţională prezintă o serie de trăsături care o particularizează în cadrul circuitului economic mondial şi anume:

1. Cooperarea şi comerţul internaţional nu se suprapun. Prin intermediul acţiunilor de cooperare, schimbul reciproc de activităţi dintre diverşi agenti economici nu se mai limitează la sfera comercială, la acte de vânzare-cumpărare, ci se extind asupra unor domenii esenţiale ale vieţii economice.Altfel spus, cooperarea economică internaţională reprezintă un complex de fluxuri (de investiţii, de cunoştinte tehnice, de produse).
2. Spre deosebire de comerţul internaţional, care a avut şi are încă, în anumite situaţii, un caracter discriminatoriu, cooperarea economică internaţională, prin natura sa, exclude inechitatea în relaţiile dintre state.
3. Dacă investiţiile externe de capital au condus, în anumite situaţii, la încălcarea independenţei şi suveranităţii naţionale a unora dintre statele lumii, cooperarea, dimpotrivă, presupune respectarea tuturor principiilor dreptului internaţional.
4. Cooperare, prin conţinutul său, introduce un element de continuitate în relaţiile dintre ţări, de stabilitate în relaţiile economice internaţionale. Se creează, astfel, condiţii pentru limitarea influenţei negative a factorilor conjuncturali, pentru creşterea importanţei factorului conştient.
5. Bazată pe avantajul reciproc, pe un tratament nediscriminatoriu, pentru toţi partenerii, indiferent de orânduirea socială sau de gradul de dezvoltare economică, cooperarea internaţională contribuie la lichidarea decalajelor existente astăzi în lume.
6. Pe masură ce se dezvoltă, cooperarea economică internaţională nu se substituie fluxurilor deja existente, ci contribuie la dezvoltarea lor.

Cooperarea şi parteneriatul internaţional se bazează pe următoarele principii:

a) complementaritatea colaborării internaţionale cu programele naţionale;
b) abordarea colaborării internaţionale în cadrul de cooperare internaţională cu cel mai mare impact asupra economiei naţionale;
c) existenţa unui avantaj ştiinţific, tehnologic, economic sau comercial reciproc şi comensurabil;
d) integrarea în reţele performante naţionale, pe plan european şi internaţional;
e) atragerea unor resurse de cercetare-dezvoltare externe şi valorificarea externă a rezultatelor naţionale, inclusiv în ţări în curs de dezvoltare.

Scopul principal al activităţilor de cooperare şi parteneriat internaţional, precum şi al măsurilor de sprijin, este acela de a integra comunitatea românească în comunitatea internaţională şi în primul rând europeană prin: creşterea nivelului de excelenţă; armonizarea tendinţelor naţionale de dezvoltare a potenţialului ştiinţific, tehnologic de producţie şi servicii cu tendinţele înregistrate pe plan internaţional; creşterea eficienţei şi eficacităţii activităţilor de cercetare-dezvoltare şi inovare, producţie şi servicii prin însuşirea unor tehnici moderne în managementul proiectelor internaţionale.

Principalele obiective ale cooperărilor şi parteneriatelor internaţionale sunt:

a) întărirea capacităţii naţionale de cercetare-dezvoltare producţie şi servicii şi creşterea eficienţei utilizării potenţialului ştiinţific şi tehnologic şi a aplicabilităţii rezultatelor obţinute;
b) obţinerea excelenţei ştiinţifice şi tehnologice pe plan naţional, în contextul globalizării;
c) realizarea unor contribuţii semnificative în îndeplinirea unor obiective de politică specifică, în anumite sectoare ale economiei naţionale în domeniul politicii externe;
d) stimularea participării specialiştilor străini în programele naţionale de cercetare-dezvoltare, producţie şi servicii;
e) creşterea nivelului educaţional şi a nivelului de trai naţional;
f) stimularea participării specialiştilor din România în programe internaţionale;

Principalele obiective strategice ale cooperărilor şi parteneriatelor internaţionale sunt:

a) promovarea cooperării între întreprinderi şi organizaţii în cadrul unor parteneriate realizate la nivel european şi euro-atlantic, cu scopul de a obţine beneficii semnificative pentru participanţi;
b) formarea şi desfăşurarea de practici în conformitate cu reglementările în vigoare în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială;
c) facilitarea accesului la centre de cercetare de prestigiu şi la centre de cercetare din întreprinderi cu realizări ştiinţifice şi tehnologice de prestigiu, în scopul obţinerii unor cunoştinţe de nivel ştiinţific şi tehnologic mondial sau european şi utilizarea acestora în proiecte de interes naţional;
d) stabilizarea şi întărirea potenţialului naţional la nivel internaţional;
e) instituirea unor concepte moderne de organizare şi management în producţie, servicii, cercetare-dezvoltare, inovare şi integrarea acestora în economia de piaţă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.