Managementul resurselor umane in institutiile publice

Trimis la data: 2015-01-15
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 3
Autor: bogtim
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a intelege mai bine ce inseamna managementul ar trebui sa pornim de la etimologia cuvantului management care deriva din latinescul "manus" care inseamna" mana" iar ca semnificatie literara inseamna "pilotare", "manevrare". Aici gasim rolul managerului, acela de a conduce. Al. Graur mentioneaza faptul ca din latinescul "manus" s-a format in limba italiana "manegio" care inseamna "prelucrarea cu mana", iar prin intermediul cuvantului "manege" a trecut in limba romana cu intelesul de "loc unde sunt dresati caii". Apoi din franceza a fost imprumutat de limba engleza sub forma verbului "to manage" care inseamna a conduce. De aici s-a derivat "manager" si "management" care inseamna "conducator" si "conducere".
Datorita caracterului complex al managementului, au fost enuntate diferite definitii ale acestuia. Astfel M. Dumitrescu defineste managementul ca fiind "stiinta prin care se asigura conducerea tuturor proceselor si unitatilor economice si din celelalte sectoare de activitate, in toate functiunile acestora, avand in prin plan omul, participarea motivata a acestuia si care presupune rezolvarea problemelor sub raport previzional, organizatoric, de conducere, de luare a deciziilor si control, cu concretizarea acestora in cresterea eficientei economice".

Managementul presupune, pana la urma, o activitate , o munca intelectuala si fizica unde este nevoie de anumite calitati si tehnici caracteristice.
Managementul resurselor umane se defineste, in mod conventional, ca un "ansamblu de activitati prin care se asigura procurarea, dezvoltarea si conservarea resurselor umane de care are nevoie o organizatie pentru a-si atinge obiectivele".(A. Deaconu, I. Chivu)
Literatura de specialitate ofera mai multe definitii pentru managementul resurselor umane, iar mai cu seama perioada contemporana a impus o conceptie noua asupra personalului, diferita de cea traditionala:

V. Lefter, A. Manolescu - "ansamblul activitatilor referitoare la asigurarea utilizarii optime a resurselor umane, un concept de larga cuprindere care se refera la filosofia, politicile, procedurile si practicile cu ajutorul carora sunt condusi angajatii";
R.L. Mathis, P.C. Nica s.a. - "managementul resurselor umane presupune imbunatatirea continua a activitatii tuturor angajatilor in scopul realizarii misiunii si obiectivelor organizationale (). Aplicarea cu succes a managementului resurselor umane presupune existenta unui sistem de evaluare a performantelor, a unui sistem de stimulare a angajatilor si de recompensare a rezultatelor";
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.