Managementul riscului in afacerile internationale

Trimis la data: 2015-01-19 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 33 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: DenisaSimona_P Dimensiune: 94kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O afacere este practic inseparabila de cel care o initiaza, de cel care o finanteaza si de riscul pe care si-1 asuma fiecare dintre parti, riscul, deci, fiind considerat " umbra" oricarei afaceri.
Riscul, din pacate, s-a studiat si abordat doar secvential, la creditor si la debitor, deci literatura (mai bogata) trateaza riscul bancar si (cea mai saraca) riscul de firma. Cu atat mai putin au fost investigate riscurile reciproce dintre intreprinzatori si celelalte parti implicate in afacere , inclusiv segmente ale pietei financiare si mai cu seama ale pietei de capital.in ceea ce priveste definirea, cuantificarea, previziunea, gestiunea si managementul riscului de firma, lucrurile sunt abia intr-o stare incipienta, abordarile acestor domenii fiind sarace, disparate, incomplete.

CA minima care sa asigure dividendele asteptate de catre actionari se va realiza doar la finele lunii noiembrie, luna pana la care actionarii sunt in nesiguranta, perioada care se poate reduce numai prin cresterea CA anuale, acesta trebuind sa fie unul dintre obiectivele majore in managementul firmei.
Indicatorii de performanta ai firmei a caror evolutie intregeste analiza riscului de firma expusa mai sus, au fost prezentati in capitolul 9. Acolo sunt date si limitele normale ale acelor indicatori, la care firmele nu se afla in zona de risc, iar expunerea la risc se deduce, cu usurinta, prin interpretarea abaterilor de la limitele normale mentionate.

11.2 Managementul riscului specific afacerilor internationale
Se subintelege faptul ca aspectele generale privind riscul in afaceri, prezentate, vizeaza, deopotriva si afacerile internationale, cu precizarea ca in aceste situatii aspectele respective pot imbraca unele conotatii mai ample. De asemenea, nu sunt necesare argumente pentru a sublinia faptul ca in managementul afacerilor internationale apar si riscuri noi, unele mult mai complexe si mai periculoase.

In cele ce urmeaza, incercam sa punem accentul pe aspectele de manifestare specifica a riscurilor in afacerile internationale.
A. Riscurile generale rezulta din forma fundamentala a riscurilor economice, ele putand fi mult mai accentuate pe pietele externe, unde conditiile de baza si cele concurentiale sunt de alta natura. Printre acestea se numara mai ales conditiile socio-culturale ale tarii respective: limba, mentalitatea, cultura, problemele administrative, siguranta juridica, criminalitatea, coruptia, etc.

Limba; stapanirea limbii necesare comunicarii in afacerile internationale reprezinta o problema centrala, de importanta cardinala, atat pentru importator cat si pentru exportator. Oamenii de afaceri romani pot intalni extrem de putine cazuri in care partenerii lor vor fi vorbitori de limba romana. De aceea este nevoie ca partile participante sa se situeze pe platforma unei limbi comune, care in cel mai multe cazuri este engleza sau franceza. Altfel, se poate ajunge la neintelegeri si dezacorduri in contract, in relatiile cu clientii respectivi, cu autoritatile locale, etc, intr-un cuvant, la risc. O varianta la care se apeleaza frecvent, pentru evitarea acestor impedimente, este apelarea la translatori, care, insa, este foarte costisitoare si cu performanta redusa in comunicare.

Mentalitate, cultura, obiceiuri, datini: toate aceste aspecte pot influenta contactul cu partenerii de afaceri externi sau interni, care se reliefeaza de exemplu la conferinte, negocieri sau in alte momente ale derularii afacerii. Se mai adauga, in unele culturi, obiceiul de a "mitui" anumite autoritati - coruptia (care face parte integrala din salariul angajatului, acesta neputandu-si finanta altfel existenta). Sau de exemplu, germanii nu pot concepe ideea de "nepunctualitate sau lipsa de fiabilitate".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.