Managementul salarizarii - licenta

Trimis la data: 2003-07-13 Materia: Management Nivel: Liceu Pagini: 48 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Roxana Voinea Dimensiune: 117kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Societatea Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.A. este o firmă de construcţii, reabilitare drumuri şi poduri originară din oraşul Firenze, Italia. În ţara noastră funcţionează o sucursală a firmei încă din anul 1994, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Xenopol nr.1.

Prin firmă desemnăm un grup de persoane organizate potrivit unor cerinţe juridice, economice, tehnologice, care concep şi desfăşoară un complex de procese de muncă în vederea obţinerii unui profit cât mai nare.

Societatea S.C. Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.A. este o societate pe acţiuni, cu capital integral străin. Societăţii pe acţiuni îi este caracteristică împărţirea patrimoniului într-un număr de părţi cu o valoare nominală numite acţiuni. Influenţa asupra managementului firmei se manifestă de obicei în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, prin numărul şi valoarea acţiunilor posedate.

CAPITOLUL I


PREZENTAREA GENERALĂ A UNITĂŢIIScurt istoric


Societatea Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.A. este o firmă de construcţii, reabilitare drumuri şi poduri originară din oraşul Firenze, Italia. În ţara noastră funcţionează o sucursală a firmei încă din anul 1994, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Xenopol nr.1.
Prin firmă desemnăm un grup de persoane organizate potrivit unor cerinţe juridice, economice, tehnologice, care concep şi desfăşoară un complex de procese de muncă în vederea obţinerii unui profit cât mai nare.
Societatea S.C. Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.A. este o societate pe acţiuni, cu capital integral străin. Societăţii pe acţiuni îi este caracteristică împărţirea patrimoniului într-un număr de părţi cu o valoare nominală numite acţiuni. Influenţa asupra managementului firmei se manifestă de obicei în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, prin numărul şi valoarea acţiunilor posedate.
Societatea are ca activitate renovarea de drumuri şi poduri, iar pentru aceasta participă la licitaţii internaţionale în urma cărora câştigă contracte pe diferite porţiuni de drumuri. Beneficiarul lucrărilor de reabilitare a drumurilor naţionale este Ministerul Lucrărilor Publice, Transportului şi Locuinţei şi Administraţia Naţională a Drumurilor (A.N.D.). Acest program de reabilitare a drumurilor este finanţat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (B.E.R.D.) şi de Guvernul României.
Până în prezent s-au reabilitat 180 km de drum , pe următoarele porţiuni:
Cluj-Napoca- Sibiu- traseu de 98 km
Câmpia-Turzii – Târgu- Mureş- traseu de 82 km.
În prezent firma lucrează pe traseul Cluj-Napoca – Brăişor, care are o lungime de 47 km. Punctul de lucru a societăţii se situează în oraşul Huedin , iar şantierul se află în satul Poieni, la o distanţă de 12 km.de oraşul Huedin.Datorită activităţii firmei, de reabilitare drumuri şi poduri, are nevoie de materii prime industriale, pe care şi le procură de la următorii furnizori:
Holcim Turda pentru ciment
Transbitum Turda pentru bitum
Sorocam Dej pentru emulsie
Grandemar Poieni pentru piatră
Lup Com Ploieşti pentru adirol
CM Braşov pentru cherestea
Holcim Aleşti pentru filer
Shell şi Axon Cluj pentru motorină şi benzinăObiectul de activitate

Principalele activităţi ale firmei S.C. Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.A., sucursala Cluj- Napoca sunt:
Lucrări de terasamente
Reconstrucţia podurilor dezafectate
Ziduri de sprijin, parapeţi, rigole de scurgere a apelor
Consolidarea fundaţiilor
Îmbrăcăminţi asfaltice noi
Lăţirea drumurilor de la 2 benzi la 4 benzi acolo unde permite proiectul.
Lucrările de consolidare şi reabilitare a drumurilor presupun parcurgerea a mai multor etape de lucru. Prima etapă este procurarea de materii prime de la furnizori şi transformarea acestor materii prime în produse finite. Materiile prime se prelucrează în cadrul şantierului şi se obţin produsele finite, adică betonul, asfaltul, canalete, rigole, toate acestea realizându-se cu ajutorul staţiilor de asfalt, de beton, de concasare, agregate, stabilizat şi de prefabricate.
Pentru a putea fi aşternut ,,covorul” de asfalt, strada trebuie ,,frezată”, adică trebuie ras asfaltul vechi, apoi trebuie săpate şanţuri de scurgere a apei acolo unde este nevoie, trebuie tăiată marginea drumului în cazul în care proiectul permite lărgirea străzii. Aceste pregătiri se fac cu ajutorul escavatoarelor, a frezelor de asfalt, a frezelor reciclatoare de betoane.
După ce drumul a fost pregătit se poate începe tunarea asfaltului, care se toarnă în 3 straturi ( strat de bază, intermediar şi uzura). Transportul asfaltului şi a betonului din şantier la punctul de lucru se face cu ajutorul maşinilor de mare tonaj cum ar fi: autocamioane, autobasculante, betoniere, bilici de tonaj mare (peste 30 tone ).
Ajuns în stradă asfaltul este întins cu ajutorul finisoarelor de asfalt, a finisoarelor de acostamente, a rulourilor compactatoare de asfalt şi terasamente, iar pentru turnarea betonului se folosesc cofraje din lemn, care sunt diferite în funcţie de lucrare: cofraje pentru susţinerea pilonilor la poduri, pentru borduri, canale, rigole de scurgere a apei, parapeţi, etc.
Aceste obiective sunt realizate doar pe baza unor proiecte, care sunt întocmite de firma de proiectare IPTANA S.A, din Bucureşti. Înaintea începerii lucrărilor aceste proiecte trebuie avizate de Ministerul Lucrărilor Publice, Transportului şi Locuinţei şi Administraţia Naţională a Drumurilor. Lucările sunt supervizate de firma de consultanţă SEARCH CORPORATION din Franţa, care îşi dă acordul dacă proiectul este respectat, dacă asfaltul şi betonul este realizat conform stasurilor în vigoare, dacă se respectă calitatea materiilor prime, etc.
La sfărşitul lucrărilor, când strada este terminată, se face recepţia lucrărilor de către Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi de Administraţia Naţională a Drumurilor.Structura organizatorică

În organizarea structurală a firmelor există o multitudine de structuri, toate fiind mai mult sau mai puţin varinte a unor trei tipuri: ierarhică, funcţională şi ierarhic-funţională.
În cadrul societăţii S.C. Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.A., sucursala Cluj-Napoca există o structură ierarhică –liniară. Aceasta se caracterizează printr-un sistem de delegări de autoritate, conducătorii de la centrul intreprinderii pot să dea dispoziţii pe linie ierarhică unor conducători ai unor compartimente funcţionale. Ca atare la orice nivel ierarhic un subordonat nu primeşte dispoziţii decât de la singurul conducător , în faţa căruia răspunde pentru acţiunea sa.
Întrucât acest tip de structură este simplu de înţeles, el este uşor de aplicat în procesul conducerii. Întotdeauna în vârful unei astfel de piramide se află conducătorul colectiv şi individual, care exercită conducerea operativă, iar la bază se găsesc executanţii. Acest tip de structură prezintă următoarele avantaje:
Sisteme de comunicaţie având canale de legătură relativ scurte sunt rapide în sens descendent şi ascendent, acţionând cu eficienţă mare.
Prin numărul redus de membri, autoritatea şi răspunderile sunt bine definite.
Nu apare necesitatea solicitării specialiştilor în stabilirea schemelor organizatorice, acestea fiind destul de simple.
Posibilitatea elaborării operative a celor mai corespunzătoare decizii, cultivând şi promovând spiritul de sinteză, acesta constituind o bună şcolă de formare a cadrelor de conducere.
În acest sistem de organizare structurală fiecare şef este obligat prin răspunderile sale să cunoască, evalueze, optimizeze toate activităţile cerute de realizarea unui obiectiv. Există însă şi unele dezavantaje a acestui sistem de organizare:
O circulaţie greoaie a informaţiilor pe plan orizontal, deoarece legăturile dintre compartimentele situate la acelaşi nivel nu se pot realiza decât prin intermediul şefului ierarhic superior.
Şeful trebuie să aibă o pregătire multilaterală.
Structura de conducere a unei firmei este reprezentată printr-o organigramă, care poate fi rectangulară – verticală sau orizontală - sau circulară.

Organigrama este o reprezentare grafică a structurii de conducere. În stabilirea organigramei trebuie ţinut cont de particularităţile intreprinderii, de obiective, de dezvoltarea în perspectivă, de acceptarea delegării de autoritate.
Organigrama firmei S.C. Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.A. este rectangulară verticală. Organigrama rectangulară verticală este construcţia grafică în care nivelurile ierarhice sunt subordonate de sus în jos, iar legăturile ierarhice sunt redate prin linii continue.
Manager general
Director administratie

Director proiectContabilitate

Şef şantier
Director tehnic Resurse umane
...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.