Managementul sectorului public

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 167 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 130kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Studierea metodica a unei discipline universitare complexe cum este Managementul Serviciilor Publice, presupune precizarea prealabila a unor notiuni si concepte cum ar fi: management, stat, institutie publica, intreprindere publica, organizatie, administratie publica etc. Desi pe parcursul acestui curs se vor relua detaliat explicatiile teoretice cu privire la managementul serviciilor publice, apreciem ca este necesara prezentarea sintetica a acestora pentru intelegerea corecta a unei activitati complexe si sensibile cum este managementul serviciilor publice.
Referate similare: Sectorul public

Din cele de mai sus rezulta ca: managementul controleaza, liderii orienteaza si "entuziasmeaza", iar administratia - serveste.
Tocmai de aceea, alegerea metodelor adecvate de conducere, a practicilor manageriale pe care liderii trebuie sa le promoveze pentru realizarea obiectivelor administratiei (serviciilor) publice sunt de stringenta actualitate. Cuvantul management deriva de la latinescul "manus" (mana) si reprezinta ca expresie literara "manevrare" sau "pilotare". Managerul este cel care se ocupa cu pilotarea, cu conducerea.

De la latinescul "manus" s-a format in franceza "manege" de unde a fost imprumutat in engleza, aparand cuvintele derivate manager si management, ceea ce inseamna conducator si conducere. Deci, din punct de vedere etimologic, management inseamna a conduce in mod eficient.
Management este un termen (expresie) englezesc (~asca) cu semantica deosebit de complexa. Complexitatea semantica a termenului este determinata de sensurile sale multiple, intre acestea amintim :
1. managementul se constituie ca o stiinta, adica un ansamblu organizat si coerent de concepte, principii, metode si tehnici prin care se explica fenomenele si procesele in conducerea organizatiilor.

2. managementul reprezinta de asemenea, o arta, care reflecta latura sa pragmatica si consta in maiestria managerului de a aplica la realitatile practice concrete, in conditii de eficienta, cunostintele stiintifice pe care le detine.3. managementul reprezinta o stare de spirit specifica, reflectata de un anumit fel de a vedea, a dori, a cauta si accepta progresul.Termenul de management s-a impus in ultima jumatate a secolului XX gratie lucrarii lui James Burnham The Managerial Revolution publicata in 1941. El impune in mod categoric notiunea de manager ca vector al inovatiei si progresului. Ideea noua, de mare valoare si actualitate pusa in circulatie cu aceasta ocazie, este aceea ca "orice societate, indiferent de regimul ideologic", politic sau juridic are nevoie de manageri daca vrea ca economia ei sa prospere in ritm novator si creator.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.