Managementul strategic

Trimis la data: 2014-11-20
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Expresia "management strategic" si-a facut intrarea oficiala in vocabularul managementului in anul 1973 in cadrul "Primei Conferinte Internationale asupra Managementului Strategic", initiata de teoreticianul american Igor Ansoff la Universitatea Vanderbilt (SUA). Asupra a ceea ce defineste acest concept au existat si exista inca numeroase discutii, neputandu-se ajunge la o unanimitate a parerilor. Unii autori nu au renuntat la ceea ce se numea planificare strategica, conceputa ca activitatea integrata in functia de previziune a managementului. Altii considera ca cele doua concepte au aceeasi semnificatie.
Cei mai multi considera insa ca managementul strategic reprezinta o treapta distincta a dezvoltarii calitative a managementului, treapta ce reflecta modificarile actuale ale conceptiei holistice privind relatia mediu-organizatie si a influentei acesteia asupra teoriei managementului. Se mai considera ca diferenta planificare strategica -management strategic apare in continut, mod de operare si implicatii, ca trecere de la simplu la complex.

Managementul strategic reprezinta in mai multe privinte o imbogatire a conceptului de planificare strategica. Orice decizie, exceptandu-le pe cele operationale, este evaluata prin prisma consecintelor strategice. Daca in planificarea strategica, reflexia strategica implica doar mediul inconjurator al firmei, in cazul managementului strategic i se adauga mediul intern - organizatie, cultura, putere. Managementul strategic reflecta imediat orice modificare generata de un eveniment important deosebit, spre deosebire de planificarea strategica, care este neadaptiva la aceasta modificare.

In plus, managementul strategic antreneaza nu doar directia generala sau partea superioara a ierarhiei ("top management"), ci si persoanele de la nivelurile inferioare si operationale, responsabile de implementarea strategiilor. Procesul decizional este relativ descentralizat si difera de planul de actiune impus de planificarea intr-o schema rigida de sus in jos pe cale ierarhica.
Saltul calitativ ce se face de la planificarea strategica la managementul strategic este un rezultat si, in acelasi timp, un raspuns la cresterea gradului de incertitudine si complexitate in care opereaza la momentul actual organizatiile.

Sintetizand, organizatia lupta folosind managementul strategic cu cea mai importanta amenintare a sfarsitului de secol al XX-lea, schimbarea.
Acceptiunile date acestui concept de un autor sau altul sunt, in general, destul de diferite.
Un mod de conducere a firmei cu asigurarea unei legaturi stranse intre strategie si productie (Ansoff, 1965).
un set de decizii si actiuni ce conduc la dezvoltarea unei sau unor strategii efective pentru a ajuta la indeplinirea obiectivelor corporatiei (Gloeck, 1980).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.