Manastirea Afteia

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: angelanicoara
Dimensiune: 378kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe teritoriul comunei Salistea, intr-un minunat cadru natural, schitul apare maiestuos pentru drumetul ce-si poarta pasii pe Valea Architului, a carei apa cristalina curge la poalele versantului pe care este inaltat sfantul lacas. Coordonatele geografice ale acestei manastiri sunt: 45º54' latitudine nordica si 23º24' longitudine estica (Trufas V., 1986, p. 67; Borza A., 1959, p. 23).
Situat la o altitudine de 600 m, pe spranceana Plaisorului Cioara, in Muntii Sureanu, zona se caracterizeaza din punct de vedere biopedoclimatic prin padurile de amestec intre stejar si fag. In lungul raurilor se dezvolta palcuri de anin si specii ierboase ca: morcovul salbatic (Daucus carota), floare de nu-ma-uita
Din vale, o cruce marcheaza drumul in panta pe care, urcand domol si facand cateva popasuri, se ajunge la schit unde osteneala drumetiei este rasplatita de aerul curat si parfumat al inaltimilor, in timp ce sufletul tresalta simtind duhul celor ce aici, in vremuri de mari incercari, au slujit cu credinta neamul si legea romaneasca. Din fata bisericutei, privind spre soare apune, ochiul se desfata caci poate cuprinde tot "Campul Painii", teatrul luptei de la 1479, precum si manoasa vale a Muresului, de la Alba Iulia si pana la Orastie ( Dragosin O., 1987, p. 4).

Drumuri de acces spre manastire: DN 1 Alba Iulia - Sebes (17 km), DN 7 Vintu de Jos (6 km), DJ 704A stanga, Pianu de Sus (12 km), dreapta in Strungari, 5 km drum forestier (Ciocioi G., 2010, p. 212). Istoricul Manastirii Afteia. Manastirea Afteia din satul Margineni, judetul Alba, este o straveche vatra manastireasca, ale carei inceputuri pot fi stabilite in a doua jumatate a secolului al XV-lea. Manastirea a luat fiinta pe locul stravechii asezari disparute Volahkarhis (Vlasie M., 1995, p. 131).

Initial asezamantul monahal s-a numit "Sihastria din Plaisor" si avea hramul "Nasterea Maicii Domnului". Mai tarziu apare in documente ca "Manastirea de la Cioara" sau "Afteia", fiind metoc al Manastirii Cozia (http://www.hoinari.ro/manastirea-afteia-salistea-transilvania, 21 iulie 2012, ora 11). Calugarii de aici mentineau sfintele slujbe si mireasma evlaviei ortodoxe in satele Muntiilor Sureanu, "bucurandu-se de mare cinste si autoritate duhovniceasca printre tarani, atat de legati de Biserica si de stramosi" (Balan I., 1982, p. 327).

Batalia de la Campul Painii. Preotul Constantin Oancea (paroh in Cioara, 1904-1949) lega, potrivit traditiei locale, intemeierea schitului de lupta de pe Campul Painii din 13 octombrie 1479 (http://www.manastirea-afteia.go.ro/atestare.htm, 21 iulie 2012, ora 16). Dupa afirmatiile sale din mai multe comunicari scrise in calitate de membru in Comisiunea Monumentelor Istorice a fostului judet Alba, navalind turcii in Ardeal prin pasul de la Turnu - Rosu, in anul 1479, au pustiit cu foc si sabie tot ce le-a stat inainte: Sibiul, Sebesul, Alba Iulia, de unde inaintand pe Mures in jos, la Sibot au fost intampinati de trupele lui Stefan Bathori, principele Ardealului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.