Manastirea Argesului - comentariu

Trimis la data: 2015-03-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: ludwig
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prima parte a baladei Negru-Voda este in cautarea unui zid invechit si parasit, "ramas de demult". Umbland tara in lung si lat impreuna cu cei 10 mesteri mari, calfe si zidari, servitorii lui dedicati, el urmareste sa continue seria de distrugere si creatie care alcatuieste universul. Negru-Voda se foloseste de personajul principal al legendei, mesterul Manole, care ii intrece pe toti ceilalti, pentru a ridica o manastire cum nu a mai fost. Astfel apare tema cautarii si motivul zidului parasit, iar domitorul este infatisat ca "negru", moartea si viata, justitia.
Manole este descris ca cel mai iscusit mester. Este reprezentat ca distant, inuman, mai ales prin versul "sta inima-i rece", care nu se mai regaseste in celelalte versiuni ale baladei. Versul reflecta importanta artistului aflat in actul crearii. Privit din afara, el este distrugatorul si creatorul, unul dintre cei multi care sustin universul dirijat de forta reprezentata de Negru-Voda. Rece, mana lui cladeste si distruge din obligatie, in timp ce in interior inima lui agonizeaza in fata fiecarui sacrificiu cerut de mestesugul sau.

Astfel incepe cladirea zidului. Mesteri mari, calfe si zidari, isi vad munca surpandu-se in fiecare noapte, iar zidul prabusit. Manole, cel mai mare dintre mesteri, traieste zbuciumul esecului. Nu paraseste manastirea, doarme pe zid, iar cand adoarme viseaza ca zidul sau nu va rezista pana cand un suflet nu va fi zidit la temelia sa. Le impartaseste celorlalti mesteri visul, iar impreuna decid ca prima sotie sau sora care va veni la manastire sa fie zidita. Dupa juramant mesterii isi invata sotiile sa nu vina in ziua hotarata pentru a nu fi sacrificate. Ei tradeaza astfel voia sortii, dar ii implinesc destinul lui Manole, care isi sacrifica sotia si dragostea pentru a-si perfectiona arta. Inima umana a mesterilor nu poate face sacrificiul destinat celui mai iscusit dintre ei.

Manole alege ziua de joi, considerata zi rea si fara spor de catre popor, ca zi a sacrificiului pentru ca fapta in sine ii aduce durere mesterului. Inima sa rece, de creator, simte ca nu numai indemanarea poate ridica zidul manastirii. Arta trebuie insufletita de sacrificii, iar tocmai dragostea pe care Manole o simte in ultimul moment trebuie cedata. In final, ziua de joi ramane o zi a durerii, tradarii si a scarificiului, iar el, Iuda pentru propria inima. El pune la incercare soarta, spunandu-I sotiei sale sa caute boul balan pierdut de un an prin cranguri, iar din carnea lui sa faca bucate.

Daca, impotriva sanselor, sotia sa va indeplini porunca, Manole ii cere sa vina chiar in dimineata sacrificiului, sa infrunte ceata si norii. Caplea, credincioasa si nebanuitoare, indeplineste porunca sotului sau sin u se lasa oprita de primejdiile din drum, chemate de Manole cu ochii inlacrimati. Inima sa incepe sa emane caldura vazand-o, dar chiar in momentul constientizarii valorii vietii, arta sa ii cere sacrificiul suprem.

Redus la simplu martor al artei mesterilor, Negru-Voda este pus in fata unui Manole schimbat la intoarcerea sa. Fara nimic de pierdut, mesterul promite maretii si mai mari, acum ca si-a perfectionat arta. Cuvintele rostite de el sunt ecoul umanitatii ramase, care nu-si gaseste locul decat in mandrie si laude. Dupa ce isi pierde sotia si dragostea, Manole se mandreste cu singurul lucru care i-a ramas : arta sa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.