Mandatul cu reprezentare

Trimis la data: 2015-06-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra_B
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
. Notiune. Mandatul este un contract prin care o persoana, numita mandatar, se obliga sa incheie unul sau mai multe acte juridice pe seama unei alte persoane, numita mandant, care ii da aceasta imputernicire si pe care il reprezinta (art. 1532 si urm. C. civ).
- Deosebire fata de contractul de munca si contractul de antrepriza.
In principiumandatul este un contract cu titlu gratuit, dar legea nu interzice ca mandatarul sa fie remunerat, daca exista stipulatie expresa in acest sens (art. 1534 C. civ).
Principala deosebire dintre contractul de mandat si contractul de munca sau contractul de antrepriza, consta in aceea ca mandatul are ca obiect (principal) incheierea de acte juridice cu tertii si, de regula, mandatarul este reprezentantul mandantului, in timp ce contractul de munca sau de antrepriza are ca obiect acte sau fapte materiale si intelectuale prestate pentru cealalta parte contractanta, iar salariatul, respectiv antreprenorul (arhitectul), nu are calitatea de reprezentant.

Salariatul poate primi imputernicire de reprezentare din partea unitatii (ex. pt achizitionarea de bunuri) -> va avea calitatea de mandatar. Antreprenorul poate fi imputernicit sa incheie anumite acte juridice in numele clientului (ex. sa obtina avize sau autorizatii din partea organelor competente). Pe de alta parte, un liber profesionist care, de regula, este un reprezentant (mandatar), nu intotdeauna va avea aceasta calitate. Ex. avocatul care da numai consultatii juridice sau care acorda numai asistenta juridica, fara puteri de reprezentare, are - in raporturile civile - de regula, calitatea de antreprenor, nu de mandatar.

2. Forma mandatului. Mandatul este, de regula, un contract consensual, care ia nastere prin simplul acord de vointa al partilor, fara a fi supus vreunei forme speciale, "mandatul poate fi dat in forma scrisa sau chiar verbala ori in mod tacit" (art. 1533 C. civ).
In practica, mandatul este constatat de obicei printr-un inscris numit procura sau imputernicire. Procura, ca negotium, este un act juridic unilateral (exprimand vointa mandantului, oferta de mandant), iar ca instrumentum, este inscrisul in care se enumera actele juridice ce urmeaza sa fie indeplinite de mandatar (procurator) in numele mandantului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.