Mandatul fara reprezentare

Trimis la data: 2015-06-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_H
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atunci cand mandatarul de si lucreaza in interesul mandantului, incheie totusi actul in numele sau personal, fara a-l reprezenta pe mandant => contractul incheiat intre mandat si mandatar se numeste mandat fara reprezentare. Reprezentarea nu este de esenta, ci numai de natura contractului de mandat, poate exista si un contract civil de mandat fara rerezentare, cunoscut sub numele de contract de interpunere (prete-nom, imprumut de nume).
• Conventia nu este prin ea insasi ilicita
Exceptie: daca a fost intrebuintata in scopuri ilicite, pentru incalcarea sau eludarea unor dispozitii legale, imperative sau prohibitive (frauda de lege), atat conventia dintre mandant si mandatarul ocult, cat si actul incheiat cu tertul cocontractant vor fi nule. Ex. daca mandantului personal ii este interzisa incheierea actului respectiv.

• Raporturile dintre mandant si mandatar (persoana interpusa)
Daca nu suntem in prezenta fraudei la lege, se reglementeaza potrivit regulilor de la mandat. Ca si mandatarul cu reprezentare, persoana interpusa este obligata sa predea mandantului tot ceea ce a primit in executarea mandatului. Daca tertul este partas la simulatie, actul incheiat cu mandatarul va produce efecte si fata de el in conditiile regulilor aplicabile mandatului cu reprezentare.

In caz de neexecutare a obligatiilor de catre mandatarul ocult, mandantul poate intenta o actiune in declararea simulatiei pentru a inlatura aparenta creata prin actul public (dar nereal).
In acest scop, este necesar sa se faca dovada simulatiei prin actul juridic secret (real) - act scris sau inceput de dovada scrisa si utilizarea probei cu martori si prezumtii, daca a existat o imposibilitate (fie si morala) de a-si procura o dovada scrisa.

• Efecte fata de tertii de buna credinta, care nu cunosc realitatea, inclusiv cocontractantul care nu a fost partas la simulatie, mandatarul apare ca adevaratul contractant si va deveni personal creditor sau debitor ori titular al dreptului real.
Intre terti si mandant nu se stabilesc raporturi juridice. Ei pot actiona unul impotriva altuia numai pe calea actiunii oblice (subrogandu-se in drepturile mandatarului) sau pot cere ca mandatarul sa le cedeze actiunea sa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.