Mangalia, batranul oras de la malul marii

Trimis la data: 2011-04-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 296
Autor: Alex alexandru
Dimensiune: 990kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desi acum portul si o parte din orasul antic sunt acoperite de ape, vizitatorul atent care hoinareste prin Mangalia va descoperi urmele vechii cetati, uneori chiar in mijlocul unor constructii moderne.Colonia Callatis a fost intemeiata de colonistii veniti din cetatea greceasca Heracleea Pontica (azi Eregli, dinTurcia) la sfarsitul secolului al VI-lea i. Hr., insa cetatea greceasca a fost distrusa la sfarsitul secolului al VI-lea d. Hr. si inceputul secolului urmator de avari si slavi, fiind inlocuita de o asezare de pescari.
Ea a fost recladita partial in secolul XI, dar a disparut din nou in anul 1225, cand a fost arsa de tatari, care si-au stabilit acolo o tabara. Ei au fost cei care au dat localitatii numele de "Mangalia", aceasta denumire fiind de origine tatara.

Datorita stapanirilor diverse ce s-au succedat in Dobrogea de-a lungul timpului si a colonistilor adusi in aceasta regiune, Mangalia are o structura etnica eterogena, cu mari comunitati de turci, tatari si lipoveni.

Zidul de aparare al cetatii Callatis, construit in secolul al IV-lea i. Hr., nu cuprindea intreaga suprafata locuita, ci proteja principalele constructii ale orasului (temple, piete si edificii publice sau private). In caz de pericol, populatia se refugia intre zidurile cetatii. In secolul I d.Hr., zidurile au fost distruse, dar au fost refacute pe acelasi traseu in epoca romana.

Astazi, o portiune din zid cu lungimea de cativa metri poate fi vizitata in incinta hotelului President din Mangalia, chiar langa receptie (o mare parte din zidul de nord al cetatii, peste 100 de metri, se poate vedea in zona hotelului Paradiso).

Pardoseala din holul hotelului are doua tipuri de culori, placile de gresie deschise la culoare fiind asezate astfel incat sa redea traseul initial al zidului de incita care se prelungeste pana in mare.

Tot plimbandu-va pe strazile inguste din Mangalia, veti gasi, pe latura de nord a vechii cetati, in spatele Hotelului Paradiso, o bazilica romano-bizantina, datata in secolele V-VI d. Hr., de forma rectangulara, construita din blocuri mari de calcar legate cu mortar. Acum se pastreaza doar baza constructiei, prin iarba parjolita de soarele puternic.

Incursiunea in trecutul Mangaliei continua la Muzeul de Arheologie Callatis, edificiu a carui intrare, cu fronton si coloane, imita constructiile antice grecesti. La inceputul secolului XX, deoarece la lucrarile realizate in oras pentru fundatii se descopereau urme arheologice, Vasile Parvan a luat masuri pentru organizarea unui muzeu istoric al orasului, cu scopul de a impiedica distrugerea patrimoniului. Descoperirile de atunci au alcatuit nucleul actualului muzeu, intemeiat in 1959.

Opaite, statuete, margele, denari imperiali, capiteluri, oglinzi din bronz, ceramica, mozaic, reprezentari din marmura ale cavalerului trac sau amfore folosite ca urne pentru morminte de incineratie alcatuiesc expozitia permanenta a muzeului de arheologie.
El gazduieste si o colectie numeroasa de stele din marmura cu epigrame funerare de genul "Salutare trecatorule, mergi mai departe, fara incetare".

Langa muzeu a fost reconstituit un complex funerar, cunoscut sub numele de "mormantul cu papirus", ce dateaza din secolul IV i. Hr. El a fost descoperit cu ocazia construirii stadionului din Mangalia. Tot atunci a fost dezvelit si un ring de piatra cu un diametru de 13 metri, in mijlocul caruia se afla un sarcofag.

In prezent, incaperea incearca sa reconstituie forma mormantului tumular. In jurul mormantului sunt aranjate fragmente arhitectonice descoperite pe intreg teritoriul Mangaliei.

Pe sarcofag au fost gasite doua coroane de frunze de laur din bronz aurit, probabil o dovada ca cel depus acolo era un cetatean important al Callatisului.

Pentru arheologi, surpriza a constat in descoperirea unui papirus in sarcogfag, apreciat ca fiind o piesa deosebit de rara pentru Europa de Sud-Est. Papirusul era scris in limba greaca, cu o cerneala de culoare maron si, potrivit cercetatorilor, putea fi un talisman pentru viata de apoi sau o lucrare artistica apartinand defunctului.

Insa papirusul a fost preluat de specialisti din fosta U.R.S.S. si dus la Moscova pentru a fi descifrat, dar pana acum nu a fost inapoiat Romaniei.Daca ati obosit dupa o zi intreaga de plimbat printre ruine, atunci puteti poposi pentru odihna la unicul edificiu medieval al Mangaliei: moscheea Esmahan-Sultan, construita in stil maur.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.