Manipularea

Trimis la data: 2011-06-27
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 7
Autor: B´┐Żlint Eva
Dimensiune: 13kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Manipularea este o activitate umana care intervine in fortul de schimbare fizica si mentala a omului. In general, termenul de manipulare este utilizat in sens negativ, adica ne gandim la manipulare ca la o activitate ce are ca scop schimbarea mentalitatii oamenilor prin confuzie si directionare gresita.Semnele manipularii - Actiunea manipulativa este cu atat mai dura si intensa cu cat ne obliga sa actionam la indemnul celor care ne priveaza de libertate, pe noi cei afectati de manipulare.
Manipulare versus convingere
Diferenta dintre manipulare si convingere este faptul ca manipularea este rezultatul efortului constient si intentionat, exclusiv al manipulatorului, in timp ce convingerea este rezultatulefirtului abmelor parti implicate in actiune.

Manipularea umana
In psihologie, manipularea omului necesita cunoasterea si stapanirea acelor abilitati determinante pentru raportarea preambulului actiunii la efectele induse de aceasta.In cele mai multe cazuri, manipularea se bazeaza pe denaturarea sau fragmentarea componentelor. Oamenii cel mai usor de manipulat sunt aceia care nu au posibilitatea (sau capacitatea) sa stabileasca o legatura totala, trainica, cu problema in fata careia sunt pusi, incapabili de un briefing total.
Esenta manipularii consta in atingerea scopurilor proprii printr-un intermediar care sa si le insuseasca ca fiind ale sale.

Montajul ca instrument de manipulare
Cel mai important instrument al manipularii este montajul. Rezultatul manipularii in acest caz este o juxtapunere de elemente de legatura stabilite imediat.Modalitatea de aplicare a juxtapunerii nu este o metoda ce exprima deschis o relatie in cazul unei asocieri, ci rezultanta acesteia intrata in subconstient prin simturi.

Montajul este o descoperire a artei cinematografice sovietice. Kulesov a asezat o fizionomie comuna langa imaginea unui vas cu mancare, a unei femei frumoase si a unui cadavru. Privitorului i se ofera posibilitatea de a alatura cate doua imagini si de a schimba expresiile faciale intre ele.

Manipularea si comunicarea cu masele
Un alt instrument eficient de manipulare este comunicarea cu masele avand in vedere ca printr-o singura actiune pot fi manipulate multimi.
Babarczy Eszter a lansat teoria potrivit careia trasatura fundamentala a democratiei multimilor consta in faptul ca mase mari de oameni pot fi informate prin mijloace media si pot transmite informatii li influenta alte mase prin asociere.

Manipularea maselor, a alegatorilor si multimii de cumparatori este scopul principal al politicienilor si comerciantilor.Rezultatul proliferarii mijloacelor mass-media a fost cresterea numarului de oameni cu acces la informatie. In vremea in care informatia ajungea la mase prin intermediul folclorului, de la om la om, aceasta era filtrata de personalitaea fiecaruia.In prezent, prin intermediul mijloacelor media moderne actiunile manipulative se rasfrang direct asupra maselor. Doar o educatie de calitate poate reduce vulnerabilitatea la manipulare.

Manipularea de zi cu zi
Desi manipularea este o actiune peiorativa desfasurata in surdina, ea este parte e vietii de zi cu zi. Oamenii de stiinta, inginerii manipuleaza materiale dandu-le alte forme, managerii gestioneaza crize, parintii cresc copii. In acelasi timp politicienii manipuleaza pentru a-si atinge scopurile imediate speculand nevoia de schimbare a maselor.

Teoria manipularii prin impunerea subiectului
Maxwell McCombs si Donald Shaw cercetand manipularea au atras atentia asupra faptului ca cea mai mare putere a mijloacelor media nu consta in faptul ca ne spun ce sa gandim, ci in faptul ca ne spune despre ce sa gandim.Importanta teoriei consta in capacitatea ei de a explica de ce mase diferite de oameni considera importante aceleasi probleme si poate fi determinata de faptul ca daca in general oamenii au opinii diferite prin manipulare media ajung sa aiba aceleasi opinii.

Conform cercetatorilor capacitatea de convingere a mijloacelor media se datoreaza programelor de stiri care transmit rapid subiecte de interes pentru mase mari de oameni. McCombs si Shaw au demonstrat ca tematica mass-media are ca subiect prioritar discursul public al unei anumite comunitati intr-un moment al istoriei sale si transmis maselor prin intermediul talk-show-urilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.