Manipularea

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 0
Autor: Iolanda Florescu
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ultimul deceniu, sentimentele de scepticism, de neincredere sau chiar de teama ale cetatenilor fata de sistemul de difuzare a informatiilor a crescut ingrijorator.Nimeni nu neaga insa comunicarii de masa functia sa indispensabila in democratie: informatia ramane esentiala pentru bunul mers al societatii, iar doua din conditiile esentiale ale unei democratii in contemporaneitate sunt chiar acestea:existenta unei retele valabile de comunicatie;un maximum de informatie libera.
Totusi, decalajele ce se genereaza intre natiuni ca urmare a dificultatilor lor de producere a informatiilor si de asimilare sociala a posibilitatilor deschise de cercetarea teoretica in domeniu, sporesc dificultatile de comunicare si conlucrare atat in interiorul natiunilor, cat si intre natiuni.

Pe de alta parte, exploatarea insistenta a posibilitatilor de folosire a noilor teorii, a tehnologiilor si a materialelor accesibile in scopuri agresive este ilustrata de graba cu care noile posibilitati de comunicare prin structuri mediatice sunt folosi te pentru a domina, pentru a impune anumite imagini sociale, pentru a directiona gandirea si atitudinile oamenilor.

Se considera din ce in ce mai mult ca ceea ce nu trece prin structurile mediatice nu mai are decat o influenta neglijabila asupra evolutiei societatii; aceasta observatie genereaza tentatia manipularii structurilor mediatice de catre practicieni si specialisti conform unor tabele de valori care le sunt proprii sau pe care le accepta reactionand doar slab si incet asupra lor.

1. MANIPULAREA - DEFINITIE, PREMISE TEORETICE
1.1. Ce este manipularea?
Intr-o exegeza r ecenta (Stefan Buzarnescu, Sociologia opiniei publice) manipularea este definita ca ''actiune de a determina un actor social (persoana, grup, colectivitate) sa gandeasca si sa actioneze intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului, iar nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsioneaza intentionat adevarul, lasand insa impresia libertatii de gandire si de decizie.

Spre deosebire de influenta de tipul convingerii rationale, prin manipulare nu se urmareste intelegerea mai corecta si mai profunda a situatiei, ci inocularea unei intelegeri convenabile, recurgandu-se atat la inducerea in eroare cu argumente falsificate, cat si la apelul la palierele non-rationale. Intentiile reale ale celui care transmite mesajul raman insesizabile primitorului acestuia''.Diversificarea permanenta a surselor de concepere si difuzare de mesaje a condus la o practica manipulativa care are la baza coduri precise, dar identificabile numai de ''profesionisti'' si total inaccesibile celor neinitiati in acest domeniu.

Unul din scopurile fundamentale ale comunicarii este de a convinge receptorul (receptorii) mesajului de o anumita opinie si de a-i intari sau de a-i modifica in acest fel atitudinile. Daca un emitator doreste sa schimbe o atitudine altei persoane, el va trebui sa identifice factorii procesului de comunicare care pot produce aceasta schimbare.
Mesajul care isi propune sa provoace o schimbare de atitudine la receptor se numeste mesaj persuasiv.

Zilnic oamenii sunt bombardati cu multe mesaje persuasive.
Cercetarile desfasurate asupra acestui subiect arata ca reactia la mesaj depinde adesea de caracteristicile persoanei care incearca sa convinga, fara a avea vreo legatura cu valoarea mesajului. In acest sens, exista trei caracteristici de care s-au interesat psihologii:credibilitatea comunicatorului;calitatile fizice si "sarmul" comunicatorului;intentiile observate la el.

In zilele noastre, nu numai oameni speciali pregatiti pentru a guverna acced la posturi politice. Actori, poeti, ziaristi, si chiar o stea italiana de filme pornografice au fost alesi la diferite niveluri administrative.Este posibil ca succesele lor politice sa fie rezultatul numai al atractiei lor personale?

Identificati si alte criterii, in afara de competenta, pe baza carora oamenii sunt alesi in functii de conducere;Ce credeti ca ii determina pe alegatori sa voteze pentru acesti oameni? Identificati mai multe motive si incercati sa le gasiti o justificare. Care dintre aceste motive vi se pare a fi cel mai puternic?Considerati ca acesta este un lucru benefic? Argumentati-va pozitia.Care ar putea fi efectele pozitive ale unei asemenea alegeri?Cum pot fi contracarate eventualele efecte negative ale unei asemenea alegeri?

1.2. Premise teoretice ale manipularii
Dupa cum amintesc R.V.Joule si J.L.Beauvois in Tratat de manipulare, in psihologia sociala experimentala se pot intalni numeroase experimente in care cercetatorii determina oamenii, sub un pretext sau altul, sa se comporte in totala libertate in mod diferit de cum s-ar fi comportat spontan. Din punct de vedere psihologic, posibilitatea manipularii apare ca o consecinta a activitatii de decizie. Astfel, s-a demonstrat ca, dupa luarea deciziei (justificate sau nu), oamenii au tendinta sa o mentina (efectul de perseverare al unei decizii).

Aceasta descoperire a stat la baza formularii teoriei angajamentului. Kiesler defineste angajamentul ca legatura care exista intre individ si actele sale, cu urmatoarele consecinte:numai actele noastre ne angajeaza; nu ne simtim angajati de ideile sau sentimentele noastre, ci de conduitele noastre efective;putem fi angajati in moduri diferite in actele noastre, aceasta fiind o variabila dependenta de context. Astfel, putem avea persoane foarte angajate (decizie libera), slab angajate(decizie fortata), sau altele care nu sunt deloc angajate (daca se spune un lucru sub amenintarea armei, acest lucru nu este angajant).

Pe baza acestei teorii, autorii prezinta trei tehnici eficiente de manipulare cotidiana: amorsarea, piciorul-in-usa, usa in nas.Amorsarea - perseverarea intr-o prima decizie atunci cand persoana ''amorsata'' ia o a doua decizie, de data aceasta in perfecta cunostiinta de cauza. Se poate vorbi de manipulare pentru ca, in toate cazurile, decizia finala ar fi fost cu totul alta daca victima ar fi primit de la inceput informatii complete.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.