Manipularea pietei de capital

Trimis la data: 2012-05-16
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pustiu mic
Dimensiune: 399kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Parasind tot mai des in limbajul cotidian sensul initial, acela de "manuire", "manevrare", notiunea de "MANIPULARE" este folosita in general avand o conotatiei eminamente negativa. Cand vorbim de manipulare, gandul ne zboara imediat la ideea de inducere in eroare, prin anumite instrumente capabile sa creeze asupra subiectului manipularii o falsa reprezentare a realitatii. Ascunderea adevarului si inducerea unei realitati paralele, mincinoase, a constituit dintotdeauna o arma politica sau/si un mijloc de imbogatire.
Semantic si sociologic vorbind, in cea mai simpla si mai elocventa definitie a notiunii de manipulare, aceasta este redata ca "modul de influentare prin anumite tactici (necinstite), pentru a insela pe cineva spre a-si atinge scopurile". Totusi notiunea de manipulare este intrisec legata de aceea de informatie. Nu se poate lua in discutie o fapta de manipulare in absenaa furnizarii unor informatii de catre agentul activ al manipularii apte de a fi receptate de catre subiectul/subiectele inspre care se indreapta respectiva actiune de inducere in eroare.

Atunci cand legiuitorul a hotarat sa includa notiunea care da titlul prezentei lucrari in legislatia pietei de capital, din ratiuni ce tin de concizia textului, a folosit sintagma de "MANIPULARE A PIETEI", in loc de a utiliza exprimarea exhaustiva:"manipulare a participantilor la piata de capital".Este dincolo de orice dubiu ca manipularea vizata de legiuitorul de pretutindeni (aparuta pentru prima data in 1934 in Securities Exchange Act) se refera la inducerea in eroare a investitorilor pe piata de capital.

Nu se poate vorbi despre o "manipulare abstracta a pietei de capital", de o actiune ilicita care nu are victime.Este esential pentru stabilirea ilicitului nor tranzactii sau ordine ca acestea sa fi inselat anumite persoane care investeau sau doreau sa investeasca pe piata de capital, astfel incat acestor persoane sa le fi fost afectata libertatea de a contracta.

Din aceasta perspectiva, consideram finalmente MANIPULAREA PIETEI DE CAPITAL ca fiind actiunea prin care, unul sau mai multi participanti la piata de capital, datorita unor tranzactii sau ordine de tranzactionare care au condus sau mentinut pretul unuia sau mai multor instrumente financiare la un nivel artificial sau datorita unor informatii neadevarate transmise prin mass-media, au fost indusi in eroare cu privire la cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare, ori au fost determinati sa incheie tranzactii la preturi artificiale sau sa nu mai incheie tranzactii din cauza caracterului inselator al pretului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.