Manipularea prin informatie

Trimis la data: 2014-02-13
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 116
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 107kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Manipularea opiniei publice prin informatie este unealta "normala" (adica uzuala). Raspandirea globala a informatiilor totodata permite manipulare la scara larga (CNN, 1991; ziarele lui Murdoch 2003), dar ofera si instrumentele pentru a anula efectele respective. Cel mai influent instrument manipulativ este televiziunea, care nu permite decat in masura foarte limitata selectia informatiei - adica vezi ce se emite (posturi TV cu pondere mare), ce aleg altii pentru tine. Pe de alta parte, in mediile mai deschise, oamenii tind sa-si aleaga informatia care "le convine", deci cauta confirmari.

Referate similare:

Cine comunica mai repede si mai bine e mai puternic! Acesta pare sa fie dictonul puternicilor lumii, in mileniul trei. Stiati ca politicienii si jurnalistii conduc societatile moderne informatizate? Ca mass-media a devenit cel mai mare aliat al puterii politice, impunand norme si valori pentru miliarde de oameni? Ca, in stiintele comunicarii, comunicarea politica prin mass-media reprezinta cel mai influent sistem de penetrare a mintii si a sufletului oamenilor simpli, atasati de bunavoie la diabolica telecomanda?

Literatura despre fenomenul mass-media, atata cat a aparut in Romania, inca nu a inclus materiale, contributii si documentatie referitoare la critica actiunii mediatice, la analiza acesteia in contactul si sub influenta politicii. "Greata de televizor" (la videomalaise, in fr.) resimtita de tot mai multi indivizi are o cauza directa in relatiile dintre mass-media si politicieni. Cine pe cine manipuleaza? Cine pe cine domina? Cu ce se alege consumatorul de stiri, dupa ce isi injecteaza - la ore de maxima audienta - informatie politica prin media?
Informatia este valuta forte a societatii moderne. Cei care conduc din umbra ii cunosc valoarea. De aceea o manipuleaza cu abilitate pentru a-si face jocurile. Va prezentam cateva dintre regulile de joc si strategiile manevrelor informationale.

"Prima directiva" prevede sa nu se actioneze niciodata direct. Se actioneaza insa prin recomandari, sugestii, insinuari, intr-un cuvant te fac sa crezi ce vor ei sa crezi. Iar in final, daca pici in aceasta plasa si iei decizia catre care te-au indrumat, vor spune: e decizia ta libera, noi nu ti-am impus nimic. Daca observati cu atentie evenimentele care se petrec veti gasi peste tot exemple in acest sens. De pilda se vorbeste frecvent de Recomandarea Uniunii Europene nr. x din anul y, de directiva Consiliului Europei, etc.

In fiecare moment fiecare este liber sa aleaga! Ei doar au grija sa creeze toate conditiile pentru ca oamenii sa nu aleaga in cunostinta de cauza. De ce nu se actioneaza direct? Foarte simplu. In primul rand pentru ca forta "lor" sta in faptul ca actioneaza din umbra: Cine ar putea rasturna o putere nevazuta? Caci puterea noastra este una de felul acesta.

Aceasta strategie a actiunilor indirecte poate sa dea impresia celor care actioneaza in acest fel ca se respecta liberul arbitru al celorlalti si prin urmare nu vor trebui sa suporte consecintele actiunilor lor. Manipularea, caci despre manipulare vorbim in ultima instanta, este o actiune profund negativa. Faptul de a actiona indirect nu numai ca nu ii scuteste in totalitate de aceste consecinte, dar atrage si alte fiinte in aceasta cursa, facandu-le partase prin ignoranta, complicitate pasiva sau indiferenta.

Pentru a iesi din jocul prin care se manipuleaza oamenii, am vazut cat este de important ca oamenii sa fie constienti ca pot alege in orice situatie. Ori pentru a alege in cunostinta de cauza este necesar sa fii informat. De aceea controlul informatiilor a fost una din preocuparile de baza ale guvernantilor din umbra. S-a pus la punct o retea foarte vasta de mijloace de comunicare in masa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.