Manipularea publicului larg

Trimis la data: 2005-01-10
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 17
Autor: Emilius
Dimensiune: 13kb
Voturi: 159
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ultimul secol ,tehnologia a devenit un element cheie al societatii unane ,evolutia sa fiind una din principalele preocupari ale oamenilor in general. Pe langa efectele positive ale acestei dezvoltari ,obsservam si o evolutie puternica a materialismului tehnologic in detrimentul dezvoltarii spirituale.Din ce in ce mai des unele aspecte ale acestei culturi industriale care ne fac sa sintim ca una dintre trasaturile cheie cu care a fost inzestrat omul de la Dumnezeu este lezata:liberul arbitru.
Manipularea maselor-mesajele subliminaleIn ultimul secol ,tehnologia a devenit un element cheie al societatii unane ,evolutia sa fiind una din principalele preocupari ale oamenilor in general. Pe langa efectele positive ale acestei dezvoltari ,obsservam si o evolutie puternica a materialismului tehnologic in detrimentul dezvoltarii spirituale.Din ce in ce mai des unele aspecte ale acestei culturi industriale care ne fac sa sintim ca una dintre trasaturile cheie cu care a fost inzestrat omul de la Dumnezeu este lezata:liberul arbitru.
Mecanismul de alterare a mintii se bazeaza pe tehnologia purtatoarei subliminale:Spectrul Imprastiat de Sunete Tacute(SSSS),numit uneori si S-quad sau Squad.Acest principiu a fost dezvoltat de catre Dr. Oliver Lowery din Norcross –SUA.
Acest sistem este decrat ca un sistem militar sau de introducere a emotiilor pozitive ,dar aceasta perspective nu este atat de restransa.Presedintele companiei Silent Sounds Inc. declara intr-o scrisoare din 13dec 1996:…..(1)
Aceasta problema nu este insa atat de recenta .In anii 60’-70’ se vorbea de un numar mare de tineri care se presupunea ca s-au sinucis din cauza mesajelor subliminale transmise de muzica pe care o ascultau.Tendinta de suicid nu este insa singura transmisa de aceste mesaje:un exemplu concret ar fi cel al tehnicii redarii inverse , in cazul formatiei Queen .Este voba aici de melodia “Another one bites to dust” care redata invers pe un disc vinil ar suna astfel: “Start to smoke cocain”.Cu referire concreta dar fara insa a generaliza ,putem aduce in discutie rock-ul si curentul hipiot.Totodata in unele melodii rock ale unor formatii mai vechi si mai ales contemporane mesajele subliminale au o puternica tenta satanista.Este cunoscut chiar ca faimosul Alice Cooper ,pe numele sau adevarat Vincent Fournier a participat cu ani in urma la un ritual satanist in timpul caruia corpul sau a fost ocupat de un spirit al satanei.. Alice Cooper declara: Spiritul mi-a vorbit. Mi-a promis mie si formatiei mele glorie, stapanire universala in muzica rock si bogatie . Singurul lucru care mi-a cerut in schimb era sa-i las corpul meu ca sa fie stapanit de acest spirit. Identitatea mea noua era declarata in adunare. M-am recunoscut universal." ( "Cirus", 19.12.78 ).
Aceste mesaje nu sunt percepute direct,constient ci patrund in subconstientul “tintei” unde sunt decodificate in zile,luni sau chiar ani ,in functie de cum a fost creat mesajul.Un aspect important ar fii acela ca limba in care este transmis mesajul nu are importanta ,subconstientul avand capacitatea de a traduce semnalul ,indiferent de limba.
Se pare ca exista doua metode folosite in asemenea sisteme.Una se refera la introducerea directa a microundelor in creierul subiectului,pentru operatiuni de la distante mici.Cealalta ,ca in descrierea de mai sus foloseste frecvente folosite usual in radio sau televiziune.
Ca paravan pentru studiul efectiv al acestor tehnologii este pus scopul medical al acestora:printe alte efecte positive sustinute de cercetatori ar fi si acela al vindecarii surzeniei..Dar surzii raman tot surzi iar armata si diferite alte organizatii obscure au acum o arma perfecta pentru maniupularea celor cu un auz perfect.Efectele malefice ale culturii mediatice
Mediul cultural în care existăm la un moment dat presupune două dimensiuni:obiectele culturale însele (poezia, romanul, pictura etc.) precum şimodalităţile de disponibilizare ale acestora (cartea, expoziţia, televiziunea etc.). De o bucată bună de vreme, mediul de difuzare a valorilor culturale a devenit el însuşi semnificativ şi chiar „bun“ cultural, în măsura în care este rezonant şi coextensiv cu valoarea de bază. Dacă acest raport rămîne inadecvat, atunci faptul cultural este diminuat sau chiar deturnat. Dacă, de pildă, un tablou este neinspirat înrămat şi expus într-un cadru impropriu sau o simfonie este difuzată într-o hală industrială sau în piaţă, este firesc ca şi tabloul şi simfonia să-şi diminueze din valenţele valorile iniţiale.
Trebuie să fim de acord că astăzi suntem expuşi din ce în ce mai mult unor forme deviolentare culturală care provin tocmai din felul cum este transmisă şi disponibilizată cultura. Un fapt minor devine „mare“ prin felul cum este mediatizat. O operă valoroasă poate fi degradată prin felul cum este prezentată. Se pot inocula ficţiuni şi se pot fabrica valori sau „personalităţi“ peste noapte de către mass media.
Sesizăm astăzi o deplasare a interesului de la valoarea în sine la mediul prin care aceasta este difuzară. S-a structurat, astfel, o adevărată inginerie de dispunere, transpunere şi impunere a culturii, o anumită autonomizare a acestei dimensiuni a supra-creării de valori, care fetişizează faptul cultural pînă la desfiinţare şi anihilare.
Riscul depersonalizării - o turmă omogenă, o masă uşor manevrabilă
Instanţele mediatice funcţionează ca o „maşină de fabricat zei“ (ca să reiau o expresie sugerată de psihosociologul Serge Moscovici), ca forme disimulante de violentare simbolică şi impun anumite ierarhii, preferinţe, atitudini cu pretenţia de a fi generalizate, însuşite de către toate persoanele. Fenomenul de masificare şi de aliniere la aceleaşi cunoştinţe şi valori este deosebit de persiculos din punct de vedere psihologic, moral şi spiritual. în fond, se produce un atac la adresa persoanei, se periclitează unicitatea gîndirii şi simţirii, intimitatea spirituală, dreptul de a gîndi şi de a face altfel decît o fac ceilalţi (să ne amintim de pretenţia comuniştilor de a ne monopoliza conştiinţele, de a ne face pe toţi să aderăm la o singură doctrină). Este facilitată manipularea prin acceptarea aceloraşi simboluri culturale, este ameninţată specificitatea şi particularul. în momentul în care toţi avem acces la aceleaşi cunoştinţe şi valori (prin Internet, de pildă), cînd simţim ca şi alţii, cînd facem precum toţi, cînd vrem ceea ce vor şi alţii, riscul depersonalizării devine maxim, ajungem o turmă omogenă, o masă uşor manevrabilă. De aceea, existenţa mai multor centre de iradiere culturală (cum ar fi culturile grupare sau cele naţionale) constituie un fapt necesar pentru a preîntîmpina polarizarea monolitică a culturii, reprezintă un semn al dezvoltării normale în diversitate. De aceea, nu credem într-o religie unică, în ralierea tuturor la un „Supra-Dumnezeu“ (o abstracţie şi o blasfemie, totodată) doar din dorinţa de a şterge diferenţele şi eventualele dispute dintre confesiuni. Să rămînem ceea ce suntem, alţii să ne lase în pace, iar noi să ne vedem de treburile noastre.
Minciună, contrafacere, destructurare
Să mai subliniem faptul că mijloacele de comunicare în masă constituie un mediu prielnic pentru kitsch-izarea stimulilor spirituali şi pentru vehicularea inautenticului cultural. (Sub)cultura transmisă prin mass media conţine foarte multe clişee, formule repetitive, comprehensibile, pe măsura omului mediu, dîndu-i acestuia senzaţia reconfortantă de „om cult“, de „sensibil“, de „informat“. Ea mai poate fi expresia unei difuzări inadecvate a marii culturi, a „masificării“ culturii autentice, a unei carenţe de supralicitare şi banalizare (de pildă, Iisus Hristos „vizualizat“ într-un clip muzical sau reprodus pe tricouri sau prosoape). Cultura de masă este un cumul neuniform de stimuli culturali ce se propagă asemenea bunurilor de larg consum, este eterogenă, rudimentară, uniformă, conţinînd, desori, „avortoni“ ai culturii, feţe degradate ale acesteia, avînd o funcţie accesorie, distractivă. Adresanţii cărora i se adresează, fiind un conglomerat nedefinit, nestructurat, „nevertebrat“ valoric şi lipsit de orientare axiologică, se lasă uşor seduşi şi manevraţi. Masa, cu toate că din punct de vedere cantitativ cuprinde un număr mare de persoane, este manevrabilă, nu are personalitate, este un univers sfărîmat, atomizat. Cantitatea este în contradicţie cu calitatea (mulţi - dar „inocenţi“!). Spre deosebire de public, care prezintă o anumită specializare şi denivelare în ceea ce priveşte gusturile, masa este osmotică, inconsistentă, fără relief cultural. Poate că pe această realitate se bazează invazia pe posturile noastre de televiziune a numeroaselor emisiuni gen „ştii şi cîştigi“ si altele.. Fiecare post, pentru că s-a iscat o concurenţă acerbă, promite secretul fericirii, al bogăţiei, al „mîntuirii“. Toate însă mizează pe minciună, contrafacere, simulare... şi pe destructurarea noastră interioara.

N.B.O parte din materialul acestui articol este preluat din lucrarea d-lui conf. prof. Constantin Cucos :”Efectele malefice ale culturii mediatice”.
Powered ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.