Mantuire si desavarsire

Trimis la data: 2003-03-08
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 3850
Autor: Vivianna46
Dimensiune: 20kb
Voturi: 261
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eu n-am venit sa judec lumea,ci sa mantuiesc lumea” (In. 12-47). Asa vorbeste Isus cu putin inainte de Cina de Taina ,la care El instituie ,prin jertfa Sa,tocmai posibilitatea de mantuire a omului.Lucrul acesta il spusese insa si cu alte prilejuri caci Isus este,prin chiar numele sau vestit de inger,Mantuitorul prin excelenta,Mantuitorul suprem.
Din versetul citat se poate intelege ca Iisus mantuieste lumea fara sa o judece.Faptul nu are nimic neverosimil,caci mila Lui este mai mare decat rigoarea Lui. A pedepsi fara a judeca pare nedrept,dar a ierta si a mantui fara judecata intra in nesfarsitamizericordie a Mantuitorului.Poate ca daca ar fi judecat lumea in timpul existentei sale terestre,El ar fi distrus lumea caci n-ar fi gasit decat putini drepti,precum in Sodoma si Gomora(Fac.19,1-28,Mt.10,15-16,11,23-24).

Si totusi Iisus nu mantuieste omul fara conditii si daca El nu judeca (decat la Marea Judecata)este pentru ca aici lasa libertatea omului sa judece pe sine, sa-si judece mai intai el insusi faptele;si sa se pocaiasca,sa-si schimbe modul de traire si de gandire indreptandu-le spre cer(metanoia).Aceasta autojudecata este esentiala pentru cunoasterea de sine care,la randul ei,este capitala pentru mantuire.Caci a-ti cunoaste sinele,a cunoaste chipul lui Dumnezeu in tine,inseamna a te detasa de eul individual si a te orienta spre Sinele personal.Conditia cunoasterii Sinelui apare explicit si in alte traditii:Cunoaste-te pe tine insuti(in vechea Grecie);Cine-si cunoaste sinele cunoaste pe Domnul sau(in Islam).

In traditia crestina ea este implicita,dar cu atat mai puternica cu cat omul este facut dupa chipul lui Dumnezeu,pe care-l poarta in inima.Fericitul Augustin spune-“Que je me connaisse,et je Teconnaitra!”(Daca ma cunosc,Te voi cunoaste).Una din primele spuse ale lui Isus este:”Pocaiti-va(metanoiete),caci Imparatia cerurilor este aproape”(Mt.4;7).Mantuirea este recastigarea Sinelui,a Raiului pierdut.

Rascumpararea, salvarea, mantuirea(salus,soteria)n-ar fi fost necesare daca primii oameni n-ar fi gresit si n-ar fi fost aruncati afara din Rai.Ingerii nu trebuie mantuiti caci ei sant cu Dumnezeu.Si omul are in el chipul lui Dumnezeu,dar dupa ce a mancat din Pomul Cunostintei Binelui si Raului si-a pierdut asemanarea,iar chipul divin s-a obscurat.

Pentru a-l pune din nou in lumina,trebuie sa inlaturam valurile de ceata si intuneric care-l acopera,ceea ce constituie tocmai conditia mantuirii;trebuie sa inlocuim nostalgia paradisului cu bucuria regasirii asemanarii.Starea paradisiaca este insa numai o prima etapa a intoarcerii omului spre Dumnezeu;caci odata recastigat Raiul,omul ramane cu nostalgia luminii Fetei lui Dumnezeupe care Adam Kadmon o vedea odata cu ingerii.De aceea se zice ca pentru unii sfinti,Raiul este inca o inchisoare.In legea veche se spune:”voi sunteti Dumnezei”(Theoi este)(In.10-34;Ps.82;6)fara sa stim exact ce sens are acest plural;in legea noua insa se vorbeste chiar de indumnezeire (Theosis).

Dumnezeu s-a facut om,pentru ca omul sa devina Dumnezeu.Intre mantuire si indumnezeire este insa o mare deosebire,daca nu chiar o prapastie.Sa incercam s-o trecem macar cu intelegerea.Si cu ajutorul lui Iisus.In intalnirea cu Tanarul bogat(Mt.19;16-26),care intreba ce trebuie sa faca pentru ca sa mosteneasca viata vesnica,deci sa se mantuie, Iisus ii raspunde cu conditiile din Vechiul Testament:”Sa nu minti,sa nu preacurvesti,sa nu furi,sa nu faci o marturie mincinoasa,sa cinstesti pe tatal tausi pe mama ta,si sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”.

Acestea sunt in primul rand conditii de etica personala,de purificare de vicii si practicarea virtutilor,pentru a recastiga starea de inocenta dinainte de caderea lui Adam din Rai.De ce Iisus ii pune tanarului doar conditiile etice,si nu si pe cele spirituale,doctrinare ale Decalogului?(Eu sunt Domnul Dumnezeu tau…”).Pentru ca stia ca cel care vine la el sa afle conditiile vietii vesnice nu poate fi decat un om religios care crede in Dumnezeu.El ii repeta doar praxisul Decalogului,care e de obicei neglijat in folosul teoriei.

Cum tanarul nu e multumit,caci a pazit aceste porunci si vrea ceva mai mult,Iisus ii raspunde:”Daca vrei sa fi desavarsit,du-te de vinde ce ai,da la saraci,si vei avea o comoara in cer.Apoi vino si urmeaza-ma”.Evident,tanarul care era foarte bogat nu poate sa-l urmeze pe Iisus.Conditia urmarii lui insa,Iisus o spusese si mai complet ucenicilor lui inainte de Schimbarea la Fata:”Daca voieste cineva sa vina dupa mine,sa se lepede de sine,sa-si ia crucea si sa ma urmeze”(Mt.16;24).Prima conditie-lepadarea de sine-inseamna nu numai renuntarea la bunurile pamantesti,ci si detasarea de eul individual pentru a vedea Sinele:epuizarea orizontalei pentru ca,atingand centrul,sa putem privi vertical;inseamna jertfa individuluipentru a putea realiza persoana.

A doua conditie-luarea cruci-are,desigur,sensul jertfei totale,dar inseamna in acelasi timp epuizarea vietii si lumii ca amploare,pentru a putea castiga in exaltare.”Pentru ca oricine va vrea sa-si scape viata o va pierde,dar oricine isi va pierde viata pentru Mine o va castiga”(Mt.16;25)In sfarsit,odata aceasta despuiere totala realizata,odata golit de eu si de lume,sufletul este gata sa-l primeasca pe Iisus,sa-l urmeze pe El.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.