Manuscris gasit la Saragosa de Jan Potocki

Trimis la data: 2013-09-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Uimitor e destinul Manuscrisului gasit la Saragosa, cartea de exAZpresie franceza a "incredibilului" (C. Milosz) conte polonez Jan Potocki (1761 - 1815). Uriasul, dar totodata intarziatul succes postum al acesteia adevereste opinia optimista cum ca in cazul valorii indisAZcutabile timpul, oricat de indelungat, nu inseamna doar estompare si uitare, dar si reabilitare reparatorie.
O carte pe cat de tarziu redescoperita, pe atat de intens revendicata postum.Felul in care a decurs insa lansarea succesivelor volume ale scrierii nu prea avea cum asigura, la timpul sau, o asemenea reusita durabila. Primele 10 zile - cam o sesime din intreg - vad lumina tiparului fara semnatura, in doar o suta de exemplare, la Petersburg in 1804, urmate de tiparirea, tot acolo, in 1805, a altor 3 zile.

Abia peste 8 ani, in 1813, apare, fara stirea autorului, la Paris, in 4 volume grosul istorisirii, adica zilele 12-56 sub titlul Avadoro, histoire espagnole M.L.C.J.P. (Monsieur le Comte Jean Potocki). Evenimentul avea loc insa in ajuAZnul exilarii lui Napoleon pe insula Elba, urmata de revenirea-i in Franta in vederea bataliei cruciale de la Waterloo, cand europenii erau acaparati de niste evenimente internationale cu adevarat pasionante.

Doar englezii isi ingaduiau in insulele lor luxul de a se detasa de conAZtingentul rasturnarilor politice fulminante, asigurand un imens rasunet primului roman istoric din literatura universala, Waverley (1814) de Walter Scott.

Nici chiar aparitia traducerii integrale poloneze a Manuscrisului... in sase volume, datorata lui Edmund Chojecki, cuprinzand 66 de zile si un epilog, dupa una din versiunile franceze, astazi pierdute, ale oriAZginalului, nu a avut darul de a starni un reviriment editorial memorabil. Faptul se producea din nou cu putin timp inaintea unui rastimp de mari zguduiri politice, legate acum de faimosul an zis revolutionar 1848, pe care, de altfel, cartea lui Potocki nu-l servea propagandistic in nici un fel.

Va trebui astfel sa treaca mai bine de un secol pana cand, in 1958, Roger Caillois redescopera scrierea reeditand-o la editura Gallimard si dedicand un pertinent studiu introductiv "Destinului unui om si unei opere". Reiterand rasunetul provocat in 1856 de talmacirea Istoriilor extraordinare ale lui Edgar Allan Poe de catre Baudelaire, editorul reuseste in sfarsit sa declanseze numeroase traduceri in alte limbi euAZropene (doar initiativele spaniole fiind trei spre sfarsitul anilor '60, iar cele romanesti, doua pana in 1990), insotite de sustinute studii, exegeAZze si colocvii internationale.

Dar oricat de consistent si de determinant ar fi fost prestigiul lui Caillois, autoritatea sa nu poate explicita integral avantul luat pe scara pretuirii postume de catre cartea unica a acestui polivalent si surprinzator fiu al incitantului secol al XVIII-lea. Desigur, in astfel de cazuri nu trebuie trecut cu vederea argumentul intrinsec al valorii. Mai mult chiar: al uneia capabile, asa cum s-a intamplat cu receptarea lui Shakespeare de catre romantici, sa reverbereze sensuri, sugestii si modalitati corespunzatoare gustului unei anumite posteritati, in cazul de fata celei contemporane noua incepand cu a doua jumatate a secoAZlului XX.

O scriere derutant de "multifunctionala"
Rareori poate fi intalnita in literatura universala o creatie de o mai descumpanitoare diversitate. in aceasta privinta putem invoca, drept prima explicatie posibila, imensa-i amplitudine in spatiu si timp. Desi actiunea evolueaza mai frecvent in Spania anilor '30 ai secolului al XVIII-lea, intamplarile evocate sunt dispersate cu dezinvoltura in timp pana pe vremea lui Iuliu Caesar si a Cleopatrei, iar in spatiu din Mexic pana la Viena si din Paris pana in Italia meridionala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.