Mara

Trimis la data: 2002-11-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 27789
Autor: Gabriel
Dimensiune: 12kb
Voturi: 2342
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aparut în 1894 în revista "Vatra ", iar în 1906 în volum, când romanul românesc cunoscuse înca putine împliniri , printre care " Ciocoii vechi si noi " de N. Filimon ori "Viata la tara " si "Tanase Scatiu" de Duiliu Zamfirescu, "Mara " face din I. Slavici un deschizator de drumuri în sensul realizarii unor personaje complexe ,bine controlate, în acela al zugravirii realiste a unui mediu distinct, târgul transilvanean, precum si în privinta fundamentarii analizei psihologice.
Subiectul. Romanul urmareste destinul Marei , precupeata de la Radna, si al copiiilor ei, Persida si Trica, pe parcursul trecerii acestora spre vârsta adulta. Desi vaduva (sotul ei Bârzovanu, care cât a trait a fost "mai mult cârpaci, decât cizmar"), eroina reuseste, datorita spiritului ei întreprinzator, sa duca o viata prospera, mascata de zgârcenia si de permanentele ei vaicareli.

Persidei îi asigura, cu minimum de efort financiar, buna educatie la calugarite cu ajutorul maicei Aegidia, iar pe Trica îl da ucenic la cojocarul Bocioaca. Romanul consacra un spatiu extins vietii sentimentale a tinerei Persida, care , iubita de teologul Codreanu si de fiul unui macelar bogat, Natl, îl alege pe acesta din urma. Dupa un îndelungat proces de
precizare si cristalizare a sentimentului, care îi uneste, Presida si Natl, sunt cununati pe ascuns de generosul Codreanu si pleaca la Viena , nevoiti sa-si paraseasca locurile natale,unde unirea a doi tineri de nationalitati diferite întâmpina opozitia unui mediu dominat de prejudecati si, în primul rând a parintilor.

Greutatile cu care se confrunta si dupa întoarcerea de la
Viena, precum si evolutia divergenta a caracterelor lor înaspresc relatiile dintre cei doi soti.

Situatia se îmbunatateste, relativ, o data cu nasterea copilului , când Mara si Hubar accepta în sfârsit casatoria încheiata fara voia lor. Un nou conflict este pe cale sa izbucneasca în privinta religiei în care sa fie botezat copilul.Când acest conflict se aplaneaza, romanul se
încheie, brusc si brutal, cu uciderea batrânului Hubar, de catre fiul sau natural, dementul
Bandi.

Personajele.Desi personajul Mara , ocupa în carte un spatiu mai putin extins decât fiica ei, Persida, totusi , figura precupetei dein Radna domina întregul roman prin forta ei,prin pregnanta trasaturilor si prin complexitate. Mara este un presonaj, la care se raporteaza si celelalte si care prin ponderea lui reprezinta un factor de echilibru. Însusi portretul ei fizic suge-
reaza masivitate, stabilitate: "Muiere mare , spatoasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vânt, Mara sta ziua toata sub satra în dosul mesei pline de poame si de turtâ dulce."

Sufletul ei este dominat de doua pasiuni :pentru copiii sai si pentu agonisirea de bani. Daca în cazul personajului Ghita din nuvela Moara cu Noroc, dragostea fata de familie si patima ,cele doua sentimente nu intra în conflict atunci, când este vorba de Mara. Inventiva, aceasta gaseste totdeauna modalitatea se a-si realiza planurile, în ceea ce-i priveste pe copiii cu cat mai putina cheltuiala, determinând-o pe maica Aegidia s-o tina pe Persida aproape gratis, iar pe cojocarul Bocioaca sa plteasca scutirea lui Trica de armata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.