Mara - Tema si viziunea autorului

Trimis la data: 2017-05-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.14 / 10
Downloads: 0
Autor: George george
Dimensiune: 10kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest referat este despre tema si viziunea lui Ioan Slavici in romanul Mara.
Printre cele mai importante scrieri literare ale lui Ioan Slavici se numara romanul Mara, nuvelele Moara cu noroc si Padureanca, iar memoriile sale publicate in volumul Amintiri, aparut in anul 1924, au o importanta deosebita pentru istoria literaturii romane.

Redactor la Timpul in Bucuresti si, mai apoi, fondator al Tribunei din Sibiu, Slavici a fost un jurnalist renumit. In urma articolelor sale a fost inchis de cinci ori, atat in Austro-Ungaria, ca presupus nationalist roman, cat si in Romania, ca presupus spion austro-ungar. Aceasta experienta a fost reflectata de Slavici in lucrarea memorialistica intitulata Inchisorile mele, publicata in 1920. Istoricul Lucian Boia a constatat cu referire la Slavici ca daca la scriitori precum Rebreanu sau Sadoveanu se constata un usor deficit de caracter, necazurile lui Slavici se trag, s-ar putea spune, dintr-un surplus de caracter.

Tema romanului o constituie fresca sociala a lumii ardelenesti, cu moravurile ei specifice, asezata la interferenta satului cu orasul, intr-un targ ardelenesc. Actiunea este plasata la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

Tema si viziunea autorului in romanul Mara este dominata de realism.

Realismul este un curent literar care se manifesta in secolul XIX si are drept centru de iradiere Franta. Miscare, curent, atitudine in creatia sau teoria literara si artistica avand ca principiu de baza reflectarea realitatii in datele ei esentiale, obiective, caracteristice. Conceptie opusa idealismului, potrivit careia lucrurile exista independent de faptul ca sunt percepute sau nu.

Un roman realist poate avea urmatoarele caracteristici:

Teme: parvenitismul, avaritia, imoralitatea, singuratatea etc.
Subiecte: inspirate din realitate (
Conflicte: sociale, psihologice, politice,
Personaje: intruchipeaza mai multe categorii sociale, complex caracterizate, reprezinta tipuri umane
Se utilizeaza tehnica detaliului
Se accentueaza relatia dintre mediu si personaj.

O parte din aceste caracteristici le identificam si in romanul lui Ioan Slavici.

Romanul "Mara" este structurat in 21 de capitole.

Romanul zugraveste drumul Marei si al copiilor ei, Persida si Trica, pana in momentul in care acestia din urma intra in lume. La inceput, dupa cum era si firesc, Mara ocupa un loc dominant, pentru ca mai tarziu, copiii, si mai ales Persida sa-i ia locul. Destinul familiei Marei se impleteste, datorita unor imprejurari neprevazute, dar firesti, cu cel al familiei neamtului Hubar, a carei prezenta, fara a fi proeminenta, ramane notabila. Intervin desigur si alte personaje cu care protagonistii vin in legatura, in primul rand e vorba de Bocioaca si de ai sai, dar acestea nu formeaza decat elementele unui cadru in care se desfasoara destinul eroilor de prim-plan.

"Mara" este un roman realist social cu valoare etnografica si in acelasi timp, o extraordinara carte de dragoste "insusirea esentiala a lui Slavici este insa de a analiza dragostea, de a fi un poet si un critic al eroticii rurale dintr-o provincie cu oameni mai propasiti sufleteste (...) jumatate din roman noteaza incet, rabdator, aprinderea, propagarea si izbucnirea iubirii la o fata constienta prin frumusete de farmecele ei" (G. Calinescu - Istoria Literaturii Romane ...).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.