Mara - comentariu

Trimis la data: 2007-11-28
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 14
Autor: Daniel balanescu
Dimensiune: 2kb
Voturi: 803
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul „Mara” este „cel mai bun roman al nostru inainte de ”.,conform afirmatiei lui Serban Cioculescu si „aproape o capodopera”.,in viziunea lui George Calinescu,deoarece destinul eroilor si mediul social sunt evocate cu o remarcabila arta a detaliului si cu o mare forta de construire a ansamblului.
Aceasta relatie este importanta deoarece pana la o anumita varsta, multi dintre copii se inteleg bine cu parintii lor, comunica uni cu alti, pentru unii chiar, parintii fiindu-le si cei mai buni priteni; ceea ce este bine si ii multumeste pe parinti.Pentru binele copiilor, parintii cauta sa munceasca mai mult, pentru a castiga cat mai multi bani , ceandu-le astfel copiilor un viitor mai bun.

Dar ei nu-si dau seama ca nu fac decat sa se indeparteze de proprii copii, facandu-le mai mult rau decat bine, cum isi doresc ei. Copii se aventureaza, au alte preocupari si nu mai sunt la fel de apropiati de parintii lor, devin libertini, neascultatori,obraznici si impertinenti. Munca aceasta continua a parintilor influenteaza si comportamentul copiilor. De multe ori, dupa ce este prea tarziu, parinti realizeaza ca, desi au incercat sa le ofere copiilor tot ce-i mai bun, n-au reusit decat sa-i indeparteze.

Romanul este structurat pe 21 de capitole, fiecare capitol avand un titlu care reprezinta ideea centrala a capitolului.Are personaje numeroase(Mara, Persida, Trica, Nalt, Codreanu...) dintre care Mara este personajul central fapt sugerat si de semnificatia titlului deoarece aceasta creatie este, mai intai "romanul Marei" al carei destin constituie axa fundamentala a epicii, fiind si "prima femaie capitalist din literatura noastra"(N.Manolescu).
Limbajul folosit in acest roman este cel ardelenesc deoarece actiunea se petrece in zona ardealului.
Mara este o femeie autoritara, inteligenta, sensibila, descurcareata, mandra de copii ei, puternica, ambitioasa, harnica, respectata si tot o data prima femeie capitalist din literatura romana.

In opinia mea tema familiei este reprezentata de relatiile dintre personaje.Familia Marei este un afrumoasa, cu un numar mic de membri, foarte unita fap sugerat de hotararea Persidei de a fugi de la manastire cu fratele ei, Trica, si de a-si pune viata in pericol pentru a trece Muresul care era involburat pe atunci, pentru al certa pe Costi Balcovici fiindca il batea mai mereu pe Trica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.