Mara - fisa de lectura

Trimis la data: 2005-02-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.36 / 10
Downloads: 29
Autor: Andrei sararu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 4408
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Mara - fisa de lectura
* Mara este o femeie ramasa vaduva cu doi copii pe nume Persida si Trica, pe care îi iubea nespus de mult si pentru care era capabila
sa faca orice pentru a-i vedea sanatosi si fericiti, într-un cuvânt pentru a le fi cât mai bine.
* strângea bani zi de zi pentru ei doi si pentru înmormântare. Dorea mereu ca fata ei sa fie deosebita si baiatul la fel.
* Mara este o femeie ramasa vaduva cu doi copii pe nume Persida si Trica, pe care îi iubea nespus de mult si pentru care era capabila
sa faca orice pentru a-i vedea sanatosi si fericiti, într-un cuvânt pentru a le fi cât mai bine.
* strângea bani zi de zi pentru ei doi si pentru înmormântare. Dorea mereu ca fata ei sa fie deosebita si baiatul la fel.
* pe fata vroia s-o trimita la manastire sa fie bine educata, ea simtind ca nu-i va putea da o buna educatie de una singura, iar pe baiat voia sa-l faca ucenic, calfa la casa lui Bocioaca.
* Maica Aegidia era foarte respectata de Mara si de aceea si-a lasat fiica în seama ei, la o manastire cu o reputatie foarte buna.
* cu timpul Persida s-a atasat mult de maica Aegidia si maica de fata, atat de mult încât se poate spune ca Persida era preferata maicii.
* Maica o ajuta pe Mara cu bani pentru ca femeia sa aiba bani pentru Trica, acesta din urma învata la scoala.
* la scoala Trica se cam batea cu cei pe care nu-i suferea, acesta fiind cazul în care a luat bataie de la un baiat mai mare ca el.
* Persida aflând de cele petrecute a iesit fara permisiune de la manastire si a plecat cu Trica pe Muresul învolburat de erau sa moara amândoi si mama lor de spaima si maica Aegidia de rusine, dar totul s-a terminat cu bine, copiii fiind salvat.
* în primavara un geam al manastirii s-a spart din pricina vântului puternic, iar în acel moment Natl a zarit-o pe Persida la geam si a ramas încremenit.
* din acel moment viata amândurora cunostea o întorsatura radicala.
* din acea clipa Natl nu si-o mai putea scoate din minte pe Persida ce-i parea mai frumoasa ca o zâna, iar Persida simtea ca în sufletul ei se petrece ceva cu totul diferit, nu putea sa-si scoata din minte chipul zarit printre cioburile ferstrei sparte.
* pe Trica l-au trimis ucenic la casa lui Claici, iar în apropiera nuntii Milenei Mara si Persida s-au dus in vizita la Trica.
* tocmai în aceste zile Natl îsi începea cei doi ani de calatorie, si ca din întâmplare se întâlneste cu Persida la nunta lui Munteanu cu Milena.
* aici el o gaseste pe Persida la brat cu un anume Codreanu ce-i cam facea ochi dulci Persidei.
* cei doi au fost in sinea lor fericiti petrru ca s-au vazut si acest lucru devenea din ce în ce mai evident.
* Persida urma sa se marite cu Pavel Codreanu dar îl refuza fapt care l-a facut pe Codreanu sa se însoare cu alta.
* Persida îl iubea pe Natl dar ea nu voia sa recunoasca, reprimându-si acest sentiment din rasputeri. Natl se întoarse acasa, dar cu 6 luni înainte sa i se termine cei doi ani de calatorie.
* acest lucru putea fi trecut cu vederea de catre Hubar si partenerii sai, dar cum Bocioaca afla ca Natl se tine dupa Persida, acest lucru chinuindu-l pe Bocioaca deoarece tinea mult la Persida, nu mai trecu cele 6 luni cu vederea, asa ca Natl fu nevoit sa mai petreaca alte luni departe de familia lui.
* totul era pregatit ca Natl sa devina stapân, dar Bocioaca uitându-se prin cartea lui de calatorie a vazut ca Natl a petrecut mai mult timp hai hui decat muncind pe la macelari.
* Hubar se simtea rusinat de fapta fiului sau si cauta mereu sa-i spuna ceva, pâna în ziua când a venit în macelarie sa-l mustre si-l gaseste la lucru cu un cutit in mana.
* în clipa când a vrut sa se napusteasca asupra lui Natl acesta din urma si-a aruncat cutitul din mana si l-a impins pe Hubar pentru a nu fi palmuit, dar Hubar a cazut si s-a lovit.
* totul a fost interpretat de o calfa care se afla acolo, precum Natl ar fi vrut sa-l omoare pe Hubar.
* singura care nu a crezut acest lucru a fost Persida care nu putea crede astfel de lucruri despre omul pe care-l iubea.
* astfel ea a început sa se întâlneasca, pe ascuns cu Natl, doar în prezenta lui Bandi, singurul în care avea incredere Persida.
* Natl si Persida s-au cununat pe ascuns cu ajutorul lui Trica si a lui Codrenu, care nu o putea refuza pe Persida, si au plecat împreuna la Viena unde pentru câteva luni s-au simtit bine, cu toate ca Persida ducea dorul casei fiind printre straini,dar se simtea bine stiind ca Natl o iubeste si ea îl iubeste pe el.
* totul pâna într-o zi când sosi o scrisoare de la Trica în care Mara îsi ierta fiica si o chema indirect acasa.
* Natl se sperie de aceasta scrisoare si începe sa faca tot posibilul pentru a se întoarce acasa. In cele din urma ei doreau sa se întoarca acasa unde Persida era asteptata de Mara si de Trica, dar Natl nu era asteptat decat de mama lui, cu tatal fiind de mult certat.
* Natl s-a vazut cu Burdea apoi acesta din urma facandu-i o vizita Persidei, care era amarâta si cu ochii învinetiti dupa ce Natl o batu.
* acest lucru , bataia nu o putu înghiti Persida si hotarî însfârsit sa plece înapoi acasa, dar împreuna cu sotul ei.
* au luat cârciuma din spatele Sarariei cu toate ca la început le-a fost foarte greu, dar Persida îsi dadea toata silinta ca totul sa fie cât mai bine pentru amândoi.
* Natl era iscodit de Oncea si de Hubaroaie s-o lase pe Persida ,s-o îndeparteze de el asa cum s-o pricepe mai bine.
* asa ca Natl o lasa numai pe Persida sa munceasca pe când el parea mai mult a oaspete decât a stapân.
* Trica muncea acum la casa lui Bocioaca de unde mai de demult fusese alungat.
* acum era însa foarte bine pentru el deoarece era mâna dreapta a lui Bocioaca si o însotea pretutindeni pe Marta, sotia lui Bocioaca si mama a unei fete de 12 ani.
* atât de mult a stat Trica pe langa ea încât au ajuns sa se sarute si sa se îmbratiseze pe la spatele lui Bocioaca fara ca acesta sa-si dea seama de ce se întâmpla.
* atât de mult îl pretuiau pe Trica încât Persida si Bocioaca l-au rascumparat cu bani multi pentru a nu fi luat la razboi.

* Natl nu mai poate suporta despartirea de parinti, de avere, de o viata buna si plina de huzur si o bate pe Persida dispretuind-o pe zi ce trece mai mult.
* Persida nu mai suporta betiile si nebunia jocului de carti în care cazuse Natl, nici bataile sau vorbele si insultele la care era supusa, motiv pentru care îl paraseste si se duce sa traiasca împeruna cu mama ei ce o primeste cu bratele deschise.
* Trica aflând ca nu Mara i-a platit rascumpararea, ci Bocioaca se decide sa se înroleze în armata pentru a-i putea plati lui Bocioaca banii pentru rascmparare.
* Persida se întoarce acasa la sotul ei, urmând ca peste câteva zile sa se nasca fiul Persidei si a lui Natl.
* în ziua aceea a venit si Mara la Persida. Au hotarât apoi sa faca tot ce le va sta in putinta ca Natl sa se împace cu parintii sai, ca maica Aegidia sa fie nasa copilului.
* Hubaroaie si Hubar în principal l-au iertat pe Natl si au venit sa-si vada nepotul.
* Hubar era însa nemultumit din pricina faptului ca nepotul sau e nelegitim, dar se linisti atunci când afla ca este legitim, ca Natl si Persida sunt cununati.
* Mara nu se prea împaca cu gandul ca nepotul sau este botezat în catolicism dar se multumea sa-l stie sanatos.
* cu toate pregatirile pentru botez, Bandi fusese parca uitat de Persida si de toti (Bandi era fiul nelegitim a lui Hubar cu Reghina),si parca nu mai putea sta în preajma lor cât timp era Hubar printre ei, el urându-l pe Hubar.
* Trica s-a intors de la razboi ranit la sold, dar schimbat la caracter, era chiar barbierit si pieptanat, iar in vocea lui se putea citi hotarârea si maturizarea.
* era Mara tare fericita sa-si vada iar amândoi copii la un loc.
* peste putin timp Natl si Trica au devenit maiestri cu ajutorul lui Oncea si a lui Bocioaca ce au închis un ochi în fata lipsei lor de experienta.
* deci Persida urma sa se mute în casa lui Hubar iar birtul ramânea dupa voia ei lui Bandi la care tinea foarte mult.
* dar Hubar s-a oferit sa-l ia cu el într-o calatorie la Pesta, la Viena.
* Bandi accepta aceasta calatorie numai pentru ca Persida i-o cerea, numai de dragul ei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.