Mara - monografia targului ardelenesc

Trimis la data: 2005-12-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 6487
Autor: Mia Dobrogea
Dimensiune: 10kb
Voturi: 456
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mara - monografia targului ardelenesc - Cunoscut mai întâi din revista ,,Vatra”(1894) de un cerc mai restrâns de cititori,intrat apoi în conştiinţa publicului şi a criticii literare o data cu publicarea în volum (1906),romanul ,,Mara” a cunoscut trei ediţii în timpul vieţii autorului,fiind tradus şi în numeroase limbi străine.Mara - monografia targului ardelenesc
Mara - monografia targului ardelenesc - Interesul pentru roman a crescut de la o ediţie la alta.Paralel,critica şi istoriografia literară şi-au îmbogaţit,adâncit şi,nu de puţine ori,şi-au revizuit judecăţile de valoare asupra romanului.

Mara - monografia targului ardelenesc - Prin elementul social şi îndeosebi cel etnografic – lumea târgului transilvănean,viaţa breslelor,obiceiurile la culesul viilor în Podgoria Ardealului ,Verboncul - ,prin oglindirea realista a societaţii transilvane de la jumătatea sec. al XIX-lea , romanul ,,Mara” capătă şi istoricitate,cu toate că nu este un roman istoric.

Viaţa meseriaşilor,munca în atelierele meşteşugăreşti,tradiţiile păstrate în sânul breslelor erau teme deja întâlnite în literatura universală,încă de la începutul sec al XIX-lea.Bun cunoscător de limbă şi literatură germană,lui Slavici îi erau familiare povestirile lui Ernst Theodor Amadeus Hoffman: ,, Meister Floch” , ,,Meister Johannes Wacht” şi ,îndeosebi, ,, Meister Martin,der Küfner und seine Gesellen” . Sunt prezente aici raporturile dintre calfe şi patroni,munca şi viaţa în atelierele meşteşugăreşti,alegerile din bresle,concurenţa între calfe pentru obţinerea mâinii fetei meşteşugarului etc.

Deşi există mai multe elemente prin care este realizată monografia,în acest roman unele fragmente scot cel mai bine în evidenţă caracteristicile sale.

Un punct de plecare îl constituie situarea în timp şi spaţiu a acţiunii, adică la mijlocul sec. al XIX-lea,în timp ce spaţiul este redus la zona Lipova-Radna-Arad,doar episodic acţiunea desfăşurându-se şi în alte puncte geografice.Date mai concrete pentru încadrarea acţiunii în epocă găsim în roman: Hubăr,măcelarul din Lipova,realizează în timpul ,,revoluţiei de la 1848 o frumoasă avere” ,apoi ca ,,beamter” îi merge şi mai bine; despre Andrei Corbu,nobil de Cărpeniş,se aminteşte că a fost închis în timpul ,,revoluţiunii” pentru ca în anii următori să nu mai reprezinte ,,nimic” .

Însă cele mai importante rămân informaţiile din capitolul ,,Verboncul” ,prin relatările despre luptele duse de italieni,sub conducerea lui Garibaldi,pentru unificarea Italiei,care culminează cu victoriile din 1859 împotriva armatelor austriece : ,,Feciorii duşi în cătănie, pe la Mantaua,Verona şi Veneţia scriau de acolo că s-a ivit un oarecare Garibaldi ,mare general, care umblă să-i adune pe italieni sub arme şi să-i ridice împotriva împaratului” .Aşadar, putem localiza acţiunea romanului ,,Mara” între anii 1850-1860 .

Lumea meseriaşilor din acea zonă ,a târgoveţilor, este lumea pe care Slavici o cunoştea din vremea copilăriei.Astfel,mediul este redat în această zonă de interferenţă dintre sat şi oraş ,într-un târg ardelenesc de pe valea Mureşului şi , ,,spre deosebire de marile nuvele,unde lumea era aproape exclusiv ţărănească” , în ,,Mara” ,ea se compune din negustori şi mică burghezie .

În Lipova şi Radna – târguşoare abia pornite pe calea urbanizării, îndeletnicirile coexistau înte ele . ,,Precupeaţa” Mara moştenise de la răposatul ei soţ o livadă cu pruni pe lunca Mureşului şi o vie în dealul dinspre Păuliş . Starostele Bocioacă şi toţi ceilalţi aveau şi ei locuri de cultură în jurul orăşelului,pe care le munceau la timpul potrivit , ca buni gospodari,paralel cu meseria. De aici şi mentalitatea lor de săteni,prezentă în legile nescrise ale colectivităţii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.