Mara - relatiile dintre doua personaje

Trimis la data: 2013-10-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre relatiile dintre doua personaje ale unui text narativ studiat, apartinand lui Ioan Slavici.

Ioan Slavici se afirma, in literatura romana, in perioada marilor clasici, iar opera sa literara sta, esentialmente, sub semnul realismului. Majoritatea operelor literare ale scriitorului ilustreaza o tema cu substrat moralizator.
Roman obiectiv - realist, Mara urmareste, in principal, destinele a trei personaje - Mara, Persida si Trica - , una dintre temele ilustrate de autor fiind familia. Autorul contureaza cateva tipuri de familie: a Marei, ramasa vaduva si avand singura grija de copii, a lui Hubar, familie de tip patriarhal, in care sotul reprezinta o autoritate necontestata, a lui Bocioaca, in care Marta se bucura de o anumita libertate. Intre aceste tipuri familiale modelate, intr-o anumita masura si de societatea in care personajele evolueaza, se incadreaza cuplul Persida - Hubarnatl.

De altfel, critica literara a considerat ca, "daca urmarim linia de acces cea mai evidenta a cartii, aceea a subiectului sau, Mara e un roman despre iubire si casatorie." ( Magdalena Popescu, Slavici )
Perspectiva narativa obiectiva ii permite cititorului sa aiba acces la toate compartimentele vietii sociale si afective a eroilor, surprinsi intr-un proces de evolutie. Actiunea, complexa, urmareste, prin inlantuire, destinul Persidei si al lui Trica, procesul de maturizare sentimentala parcurs de fiica Marei ocupand cea mai mare parte din substanta narativa a romanului.

In plan social, autorul urmareste ilustrarea relatiilor care se stabilesc intre personajele unei comunitati particulare - targul ardelean de la sfarsitul secolului al XIX-lea, in care amestecul de etnii si de religii da nastere, uneori, unor conflicte deschise. Este si cazul Persidei si al lui Natl, care alcatuiesc un cuplu impotriva tuturor normelor acceptate de societate - Persida e romanca si fiica de vaduva saraca ( cel putin in aparenta ), Natl e neamt si unicul mostenitor al macelariei lui Hubar.

Una dinte scenele cele mai importante pentru evolutia relatiilor dintre cele doua personaje este inclusa in capitolul intitulat Primavara. Cuplul alcatuit din fiica Marei si fiul macelarului Hubar ia nastere dintr-o intamplare: intr-o dimineata oarecare, incercand sa inchida fereastra manastirii in care locuieste pentru ca Mara a hotarat ca acolo fiica ei poate sa primeasca o educatie aleasa cu o cheltuiala minima, Persida il zareste pe Natl, iar iubirea se naste brusc in sufletul ei, fara avertisment, si ii copleseste sufletul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.